Blomster-eksplosjon i vårhagen

Nå er det så varmt at vi har helt glemt hvor kaldt det kan være i mai! Den utrolig våren har virkelig satt fart på plantene og blomstringen i hagen vår.

De siste årene har hagesentre rundt omkring tjent gode penger på oss. Men de mange planteinnkjøpene gir oss også mye glede. For det er lite som måler seg med å gå en tur ut i hagen og oppdage at nok en ny plante har begynt å blomstre eller fått noen nye, kule blader.

Denne flotte «Roseum Elegans» rhododendron er bare ett år gammel, men har allerede mye blomster.

En av nyanskaffelsene våre i fjor var en rhododendron av typen «Roseum Elegans». Nå blomstrer den med nydelige rosa blomster i et bed i vandrende skygge.

Rhododendron har også et flott bladverk som gjør at den er flott gjennom hele sesongen, og om vinteren også hvis du bor et sted med milde vintre. Hos oss snødde den ned i vinter, men det er jo bare bra.

Rhododendron skal stå i sur jord, så vi har plantet den i et bed med gjenbrukte torvblokker rundt, og har blandet ugjødslet torv i jorda på voksestedet. Den ser ut til å trives bra.
Les også: Rhododendron – vårens vakreste?

I vår hage er det ikke supertidlig vår, så tulipanene har ikke begynt å blomstre før nå nettopp. Vi har litt forskjellige sorter, men de som er finest akkurat nå er noen lave botaniske tulipaner med det latinske navnet Tulipa humilis «Pulchelle Violacea». 

De skarpe rosa blomstene lyser opp mellom det grønne bladverket til storkenebb.

De blir bare rundt 10 cm høye men til gjengjeld trenger du ikke å sette nye hvert år som du ofte må med større tulipaner.

Les også: Beinmel til løkblomstene
Ett av ønskene for vår hage er at det alltid skal være noe som er interessant å se på, fra tidlig vår til frosten kommer.

Derfor har vi satset mye på stauder som har ulike blomstringstider.

Lungeurt har søte, hvite klokker og flott bladverk med flekker.

En av staudene vi har hatt lenge, og som har spredd seg godt i bedet, er lungeurt (Pulmonaria). Vi har både hvit og blå, men det ser ut som den hvite trives best. Den har allerede blomstret en god stund, men holder seg i noen uker før den takker for seg.

Julerosen vår ble litt satt tilbake av vinteren, men har kommet fint i blomst nå.

Apropos blomstre lenge, det gjør også julerosen, eller påskeklokke som danskene litt mer korrekt benevner Helleborus orientalis. Vi har plantet flere i hagen, men foreløpig er det bare en av dem som blomstrer.

I år var den veldig sein på grunn av all snøen, men den står fint nå og det kommer den til å gjøre i hele sommer.

Noe av bladverket på vårfloksen vår frøs tilbake i vinter, men nå har den begynt å blomstre.

Vårfloksen (Phlox subulata) er en annen «gammel traver» i vår hage, den plantet vi for flere år siden. Som de fleste andre staudene er den flyttet rundt på, men nå står den på et sted der den trives veldig godt. Vårfloks finnes som både blå og rosa, vår er hvit.

Hvite hjerter som perler på en snor på hvit løytnantshjerte.

En annen hvit staude vi er veldig glade, og som også er blitt flyttet hit og dit (typisk Bjørnhild), er vår hvite løytnantshjerte (Lamprocapnos spactabilis «Alba»). Tidligere sto den sammen med sin rosa «storesøster», men der kom den aldri til sin rett. Nå har den derimot fått flott bladverk og nydelige blomster.

Rød hagesildre er en skikkelig tøffing som trives i steinbedet.

I fjor anla vi også et steinbed der vi plantet litt forskjellige steinbedplanter. Ikke alle har klart seg, men en mørkerød og en hvit hagesildre (Saxifraga) ser ut til å ha slått seg til rette i steinbedet.

I et steinbed skal det være skrinn jord, men det er naturligvis grenser for lite jord det kan være. Det er nok derfor et par av plantene ikke klarte seg.

Nydelig med de små hvite blomstene til hagesildre mellom steinene.
Les også: Fra kaosbed til flott steinbed

Med så mange planter som vi har i hagen, er det heller ikke alt vi husker at vi har plantet. Noe er vi rett og slett usikre på om er ugress eller er plantet eller sådd med vilje. Da er det bare å vente til blomstring.

Hva er dette? Tja, si det. Kanskje det er noe pent?