Ta stiklinger av jordbærplanter

Har du først 1 jordbærplante er det kjempelett å lage flere. Her er oppskriften på hvordan du tar stiklinger av jordbærplanter.

Jordbær er det aller beste «godteriet» du kan høste fra egen hage, og det er ikke spesielt vanskelig å få det til heller hvis du dyrker i liten skala. Vi plantet jordbærplanter i et opphøyd bed i fjor sommer og kunne allerede første året høste ganske mange bær. Det vil si: Vi høstet noen, og nabolagets fugler og brunsnegler «høstet» resten.

Noen av jordbærplantene våre har allerede begynt å blomstre! Dette er en sort som heter Delizz, remonterende jordbær som gir avling helt fra våren til frosten kommer.
Utløpere = stiklinger

Hvis du har jordbær selv, har du sikkert lagt merke til at det ganske fort kommer utløpere ut fra morplanten, der det begynner å vokse en ny plante. Jordbær lager nemlig sine egne stiklinger, eller avleggere som de også kalles.

Klipp av utløperen slik at det er igjen et par cm, da blir det lettere for stiklingen å slå rot.

For at morplanten skal ha mest mulig kraft til å lage blomster og bær, bør disse utløperne klippes vekk fortløpende. Hvis de får stå vil de danne røtter og bli til en ny plante, men da blir det veldig tett i jordbæråkeren.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Du trenger imidlertid ikke å kaste stiklingene, lag heller nye planter selv.
Innimellom morplantene i jordbæråkeren fant vi noen fine stiklinger.
Les også: Beskjæring av bringebærbusker
Slik gjør du det:
  • Klipp av utløperen slik at det stikker ut et par cm fra stiklingen.
  • Sett stiklingen i en potte med jord, eller plant den ut på et annet sted der du ønsker å dyrke jordbær. Vann godt i begynnelsen til det har dannet seg skikkelige røtter. Du kan eventuelt også sette stiklingen i vann først for å stimulere til rotvekst.
Etter at du har tatt stiklingen kan du plante den i en potte med jord.

På Plantasjen tar de 149 kroner for 6 jordbærplanter – med andre ord er det fort mye penger spart hvis du skal ha en del jordbærplanter.

Jordbærplanter er forresten uansett ikke evigvarende, de bør skiftes ut etter 3-4 år for å gi bedre avling. Og du bør bytte sted du har jordbæråkeren for å unngå sykdom.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Hvis du tar vare på stiklingene og planter et annet sted i hagen får du en ny jordbæråker helt gratis.

Er det en stund til du skal plante ut jordbærplantene, eller du skal gi dem bort til noen du kjenner, kan du sette dem i potter.
Utsatt for brunsnegler

For oss som har brunsnegler i hagen er det ikke verdens enkleste prosjekt å dyrke jordbær, men det er lettere å holde sneglene unna i opphøyde bed, krukker og kasser.

Fuglene holder du unna ved å bruke nett.

Disse stiklingene hadde allerede dannet solide røtter.

Det er er også viktig å ta vekk eventuelt råtne/mugne bær slik at de ikke «smitter» de andre. Det anbefales å legge litt halm under plantene, eventuelt duk går også an. Men obs: Alt jorddekke vil også fungere som gjemmested for sneglene.

Uansett: Ingen ting smaker mer av sommer enn egendyrkede jordbær rett fra åkeren!

Les også: Nei, kjerringråd løser ikke brunsnegleproblemet
Pass på å få med alle røttene når du planter.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.