Klikkvinyl er perfekt i gangen eller kjøkkenet

Vi pigget vekk de stygge flisene i gangen og tok opp den slitte parketten – og erstattet det med lekker klikkvinyl. Snakk om forandring!

Det sies at førsteinntrykket betyr alt, og da kan ikke folk ha blitt allverdens imponert over vår bolig. For i den bittelille yttergangen hadde vi noen mørkeblå 80-talls fliser med sprekker i fugene, og parketten i loftsstua var så slitt at det var vanskelig å se at det var parkett.

Slik ser loftsstua og gangen ut nå – med klikkvinyl på gulvet og ny maling på veggene. Møblementet er fra Ikea, som det meste i resten av huset.

Da vi begynte å pusse opp tidligere i vår, var det derfor ganske opplagt at et nytt gulv måtte på plass. I en gang som brukes av en familie som ikke alltid er like flinke til å tørke av seg på beina, måtte vi ha en løsning som tåler både vann og andre ting.

Skap ditt nye hjem: Se de smarte produktene fra Lunehjem.no (Annonselenke)

Planker av vinyl

Løsningen vi valgte var klikkvinyl. Dette må absolutt ikke forveksles med tidligere tiders vinylbelegg på rull – dette er tvert i mot gulv som legges på samme måte som laminat og (i hvert fall på avstand) ser ut som parkett.

Klikk, klikk, klikk, så er gulvet på plass. Klikkvinyl legges på samme måte som laminat og parkett, med not og fjær som går inn i hverandre.

Fordelen sammenlignet med laminatgulv er at klikkvinyl tåler å få vann på seg uten fare for å bule opp i skjøtene. Det er også mer slitesterkt og standhaftig mot riper enn parkett. Og så er det veldig lett å legge, og rengjøre.

Gulvet vi valgte heter Pergo vasket eik.

For oss var dette den perfekte løsningen i en kombinert loftsstue og gang som brukes av en aktiv familie. Etter som vi har mye erfaring fra tidligere med å legge laminat la vi hele gulvet på 18 kvadratmeter i løpet av noen timer.

Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex (Annonselenke)

Rett underlag

Det som er viktig å huske på når du legger klikkvinyl er at gulvet under må være helt rett. «Plankene» er ikke så harde som laminat eller parkett, så hver minste «bump» vil synes og kjennes under gulvet.

Til gjengjeld får du et gulv som er mykt og godt å gå på, ikke så hardt og kaldt som laminat kan føles.

Tidligere hadde vi en dør her, men den var bare i veien. Nå har vi fjernet hele karmen og kledd inn på nytt, og fått sammenhengende gulv fra gangen til loftsstua.

Vi la klikkvinyl rett på sponplater med et spesielt underlag under. Det er bare å starte i et hjørne og jobbe seg innover i rommet. Som med andre «klikk-gulv» er det viktig å beregne slik at det ikke blir for tett mellom skjøtene.

Ikke betal mer enn nødvendig Kjøp byggevarene på nett hos Byggmax.no (Annonselenke)

For å legge gulvet brukte vi leggeverktøy for laminat, samt hammer og stikksag. Det er viktig å være nøye når du måler så det ikke blir så mye avkapp.

En stikksag er veldig grei å bruke for eksempel til å få en rett avslutning mot trapp. Her skal kanten naturligvis skjules med en list.

Vi kan naturligvis ikke gå god for hvordan dette gulvet vil være etter noen år, men vår erfaring er at parkett for det meste er et oppskrytt gulvmateriale.

Parkett passer bra for pensjonister i filttøfler, mens moderne gulvmaterialer er mer tilpasset livet i en aktiv familie.

Vi har selv lagt parkett i en hel leilighet, for å oppleve knirk og riper etter bare noen få måneder.

Ja, det var lettere kaotisk på byggeplassen, men nå er vi omsider ferdig!

Og akkurat det å legge gulv, er en oppussingsjobb alle som ikke har ti tommeltotter kan få til. Det er i hvert fall lettere enn å male.

Det er bare å være nøyaktig med å måle, og ikke være hardhendt med plankene, så blir resultatet bra. Så enkelt at selv mor kan klare det, som det het før i tiden.

Pass på å få skjøtene godt inntil hverandre, og klikk på plass.

Når det er sagt er det veldig greit å være to personer om jobben – to hoder tenker som regel bedre enn ett og for eksempel en kan sage og den andre kan legge på plass plankene.

Mål opp bredden på gulvet på forhånd og beregn hvor mange planker du må bruke, og unngå for all del å sitte igjen med en stripe på 4 cm inntil veggen. Det blir garantert stygt.
Under oppussingen skrudde vi ned gelenderne. Ikke helt HMS-godkjent…
Det er som regel penest å legge gulvet i samme retning i hele huset, og helst i lengderetning der lyset kommer inn. Gulv på tvers i en så liten gang ville sett veldig rart ut.
Les også:
Slik kan du male paneltak hvitt
Slik fikk vi en helt ny dør med gulvmaling
Sliten dass ble lekkert mini-bad

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.