Nå er våren på sitt aller vakreste

«Kom mai du skjønne milde» heter det i sangen, og i år har mai virkelig vist seg fra sin mildeste side. Rekordvarmen har gjort at plantene har vokst i en enorm fart. Her er noen bildeglimt fra vår hage i midten av mai.

Frukttrær som blomstrer er noe av det vakreste som finnes, og det er om å gjøre å nyte epleblomstringen den korte stunden det varer. Årets fine mai-vær er også perfekt med tanke på å få mye frukt på trærne – insektene trenger nemlig finvær for å komme seg ut for bestøve.

En humle skal ikke kunne fly. Sier våre fysiske lover. Har for små vinger i forhold til kropp. Men den flyr jo, som vi alle vet. Det var først i 2005 at noen med et helt utrolig kamera fant ut hvordan det faktisk går: Humlen vrir vingene sine fram og tilbake på en spesiell måte som gjør at den likevel får nok oppdrift.

I fjor plantet vi en japansk lønn i en stor krukke, og vi var litt spente på om den ville overleve denne første, kalde vinteren. Det har den gjort, og nå har de første røde bladene kommet. Utrolig vakkert!

Japansk lønn har nydelige røde blader gjennom hele sesongen.
Les også: Derfor får noen røde blader

Japansk lønn er ikke den mest hardføre planten, H3, men vi har gode erfaringer fra tidligere med at den står i krukke. Den blir etter noen år noen meter høy, men det tar veldig lang tid. Det tar sikkert fem år før den er et par meter høy.

Når planter står i krukke kan ikke røttene trekke vann fra bakken, derfor er det viktig å vanne når det er tørkeperioder som den vi opplever akkurat nå.
Japansk lønn er en flott plante og et blikkfang i hagen.

I sameiets «felleshage» har vi en brudespireahekk som nå står i full blomst. Tidligere var den veldig brun og forvokst, men for et par år siden klippet vi den helt ned.

Det tok ikke lang tid før den vokste seg stor og flott igjen.
Les også: Drastisk beskjæring av brudespirea
Vi var ikke så glade i denne hekken før, men se så flott den er nå! I full blomst i midten av mai.

En av fjorårets store investeringer til hagen vår i 2017 var et stort hengehjertetre (Cercidiphyllum japonicum «Pendulum»). Dette er et nydelig tre som har lysegrønne blader om våren og flotte, gule høstfarger.

Det «vanlige» hjertetreet blir 10-15 meter høyt og funker derfor dårlig i vår lille hage.

Men hengehjertetreet er podet slik at det blir ikke stort høyere enn en det er nå, maks 5-6 meter fullvokst.

Hengehjertetreet er blitt det flotte midtpunktet i hagen som vi håpet det skulle bli.
Litt senere på sesongen får bladene til hjertetreet en duft som minner om kanel.

En annen nykommer i Spirea-hagen er en rødkattebusk (Actinidia kolomikta). Dette er en klatreplante som visstnok skal ha stor tiltrekningskraft på katter. Vi kjøpte den først og fremst fordi den har veldig kule tofargede blader.

Rødkattebusk er flott å plante slik at den kan henge nedover en mur eller vegg for eksempel.

Som vi har skrevet om tidligere i bloggen, har vi en 7 meter lang plantekasse i metall fra norske BEDD. I en liten del av dette bedet hadde vi i fjor plantet ulike sorter salat.

Noe av denne ble spist av oss, men da brunsneglene begynte å forsyne seg mistet vi appetitten. Salaten gikk i stokk og satte frø på sensommeren.

Og jammen har ikke disse frøene spiret! Utrolig lettvint, da er salatbedet klart uten noe innsats fra oss.
Innimellom salaten har det også spiret havre – fra korn som har falt ned fra fugleneket i vinter.
Les også: Derfor skal du dyrke salat i krukker