Nabolaget til felles kamp mot brunsneglene

Etter flere år med alt for mange brunsnegler i hagen hadde vi fått nok. Vi inviterte derfor nabolaget til felles aksjon mot brunsnegler og fikk med over 100 hageeiere på dugnad.

For oss som er glad i å dyrke både spiselige og pene planter i hagen er brunsneglene en pest og en plage. I fjor var vi på besøk på Konnerud og snakket med hagelagsleder Brede Holst, som hadde lykkes med å bortimot bli kvitt brunsneglene ved hjelp av en felles dugnad med 1500 mennesker.

Planlegging av «lynkrig mot brunsnegler»

Hvorfor ikke prøve å gjøre det samme i vårt eget nabolag, på Høyenhall i Oslo?

Dette er et typisk villastrøk med både store og små hager, og stedvis veldig mange brunsnegler. Det er også noen friområder der sneglene får boltre seg fritt. Med andre ord er brunsnegler et hyppig debattert tema her i strøket.

Det var derfor ikke vanskelig å få naboene med på å gjøre en felles innsats mot brunsnegler. De møtte opp i bøtter og spann – med bøtter og spann før de dro hjem i hagene sine for å legge ut åte.

Alle som deltok på dugnaden merket av på kartet hvor de skulle legge ut åte.

Tilsammen kom det over 70 personer på besøk i løpet av noen hektiske kveldstimer for å hente åte, for bruk i egen og naboenes hager.

Store og små Høyenhall-beboere møtte opp på snegleaksjon i flott sommervær.
Hvordan lage så mye åte?

Konnerud-metoden går ut på å lage åte som inneholder nematoder, og så legge dette ut på steder der brunsneglene ferdes. Vi tok kontakt med importøren av Nemaslug, Nordic Garden, som sponset oss med nok nematoder til å dekke cirka 300 mål.

Les også: Til kamp mot brunsnegler med Konnerud-metoden

Åtet måtte imidlertid inneholde noe som lukter øl – på Konnerud fikk de avfall fra ølbrygging av Aass bryggeri. Av praktiske årsaker måtte vi bruke noe annet som åte.

Løsningen vi valgte var at vi kjøpte spraymalt, altså maltekstrakt i pulverform, som vi løste opp i vann i store kar. Spraymalt får du kjøpt blant annet på Europris – til sneglebekjempelse kan du bruke 1 kg spraymalt til 40 liter. Vi valgte å blande litt sterkere for å få enda mer maltlukt.

Nematodene ble blandet ut i litt vann, og deretter blandet sammen med maltoppløsningen.

1 stor pakke nematoder holder til cirka 300 liter ferdig åteblanding, som dekker rundt 300 mål hager.

For å få lagt ut åte var vi avhengige av å kunne ha det i nokså fast form. Her valgte vi å bruke havregryn, som vi hadde kjøpt i store sekker direkte fra fabrikkutsalget. Til sammen brukte vi 100 kilo havregryn og 9 kilo maltekstrakt (spraymalt) for å blande ut åtet.

Som bindemiddel til åtet brukte vi havregryn som vi kjøpte i store sekker fra fabrikkutsalg.
Markedsføring via Facebook

For å få rekruttert deltakere til snegleaksjonen, som vi kalte «Lynkrig mot brunsnegler på Høyenhall», brukte vi Facebook. Vi startet med å invitere noen av våre venner i nabolaget, som så inviterte videre. I tillegg gikk jungeltelegrafen også blant de som ikke bruker Facebook.

Folk hadde med egne bøtter og sto i kø for å få utdelt åte. Vi lagde tilsammen cirka 250 liter.

Alle som kom for å hente åte fikk med seg et ark med oppskrift på hvordan de skulle bruke det, samt generelle tips mot brunsnegler. Mange hadde snakket med naboer på forhånd slik at de tok med åte og la ut i flere hager.

For å finansiere utgiftene til brunsnegle-aksjonen ba vi om et frivillig bidrag via Vipps – med veldig god respons.

For at vi skal vite hvor det er lagt ut åte, merket alle deltakerne av hvor de bodde på et kart.
Så er det bare å vente…

Som alle med brunsnegler i hagen vet, er det ikke gjort over natta å bli kvitt disse uønskede hagegjestene. Konnerud-metoden er heller ingen «quick-fix» eller mirakelkur, men det er den eneste metoden som hittil har vist seg å klare å redusere antall brunsnegler på.

En av åteklumpene som ble lagt ut i vår hage fikk raskt besøk av brunsnegler. En av de siste tingene de gjorde…

Nå har vi med naboenes hjelp fått lagt ut åte over et stort område. Håpet er at brunsneglene raskt spiser på dette åtet og infiseres med nematoder.

Da vil de dø i løpet av kort tid, og bli spist av sine artsfrender slik at smitten spres videre.

Det er trolig nødvendig med oppfølgende aksjoner senere for å få redusert bestanden til et akseptabelt nivå. Hvis erfaringene med den første aksjonen blir positive, tror vi ikke det blir noe problem å rekruttere folk til å være med på snegledugnad.

Folk var overveldende positive til vårt initiativ, og mange uttrykte at de gjerne blir med også på senere aksjoner.
Prøv det samme du også!

Har du som leser dette også brunsnegler i hagen, vil vi på det sterkeste oppfordre til å gå sammen med naboene om en felles aksjon.

Enten dere velger felles plukkedugnad, strør Ferramol eller gjør som oss og bruker Konnerud-metoden: Uten felles innsats er det umulig å bli kvitt brunsneglene.

Helt borte blir de kanskje aldri, men det hadde vært fint om det i hvert fall ble mulig å dyrke salat igjen.
Les også: Nei, kjerringråd løser ikke brunsnegleproblemet