Få det mye lysere – mal taket hvitt

I alle år har vi irritert oss over det mørke taket i furupanel. Nå har vi malt det! Vi synes det ble utrolig fint med Tyrilin panelhvit.

Vi er nok ikke alene om å ha furupanel i taket, og enkelte går så langt som å kalle det «furuhelvete». Da vi flyttet inn i huset vårt for snart sju år siden var alt ganske nymalt, unntatt taket. Med god grunn, skulle det vise seg.

Resten av huset er malt i lyse farger, men taket var mørk, gulnet panel fra 1980-tallet.
Ulempen med god takhøyde…

For én ting er å male et panelt tak i «vanlig» 2,4 meters høyde. Vårt tak, derimot, er 4-5 meter over gulvnivå enkelte steder. Så årsaken til at tidligere eiere ikke hadde malt taket var nok rett og slett at de ikke så for seg hvordan jobben skulle kunne gjøres uten å risikere liv og helse.

De fleste oppgaver kan imidlertid løses med kreativitet og pågangsmot, samt en viss grad av omgåelse av HMS-reglement. (Det er heller ikke HMS-regler når du pusser opp selv.) Skulle vi ha leid en proff maler til å male taket, ville det vært et krav om å bruke stillas. Det ville ha kostet mye penger.

Med en høy gardintrapp kom Bjørnhild til og fikk malt hele taket, til tross for 4-5 meter takhøyde.
Men vi er så heldige å eie en kjempehøy gardintrapp, og den kom godt med.

Noe av taket kunne heldigvis nås fra gulvnivå, så det gikk fort å male. Men for å komme til på de høyeste delene måtte Bjørnhild stå på toppen av gardintrappa, med penselen festet på en lang stang. Dette er ikke en løsning som er anbefalt dersom du er litt svimmel av deg, men så lenge du bruker sunn fornuft går det helt fint. En gardintrapp er vesentlig mer stødig enn en vanlig stige i hvert fall.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Ett strøk er nok

Fordelen med å bruke Tyrilin panelhvit i stedet for vanlig maling, er at du ikke trenger å bruke kvistlakk/sperregrunn. Det holder også med ett strøk. Du kan bruke flere strøk hvis du ønsker et hvitere tak.

Panelhvit er ikke vanlig maling, men en slags beis/lasur som legger seg som en film utenpå panelet slik at du fortsatt kan se strukturen i treverket. Dersom taket for eksempel er lakket fra før kan du likevel bruke panelhvit uten å pusse først.

Forskjellen viste seg veldig tydelig med en gang vi begynte å male.

Vi valgte kun å male ett strøk, og synes resultatet ble veldig fint. Ikke like jevnt overalt, og det ville kanskje blitt penere med to strøk, men vi fikk et mye lysere tak enn det mørke paneltaket vi hadde før.

Slik ble det ferdige resultatet. Du kan fortsatt se at det er tre under, men det er blitt mye lysere.
Før du begynner å male

Tyrilin panelhvit, og sikkert andre tilsvarende produkter, har en veldig tyntflytende konsistens. Du må derfor regne med å søle.

Ta deg derfor god tid til å dekke alt du ikke ønsker å få maling på med plast, i en god omkrets fra der du maler. Uansett hvor forsiktig du er blir det litt «splætt».

Ideelt sett bør panel vaskes grundig med panelrens og vann før maling, men det var i praksis umulig med vårt tak. Rengjøringen vi gjorde var å ta vekk spindelvev og vaske litt der vi kom til.

Tyrilin panelhvit kommer i spann på 3 liter, og er ganske drøyt i bruk. Vårt tak er rundt 30 kvadratmeter, og det holdt med 3 liter maling, hadde til og med litt til overs.

Tyrilin panelhvit skal ifølge produsenten være perfekt til tak. Det synes vi at stemmer.
Maleteknikker

Skal du male panel, blir det penest når du bruker pensel. En teknikk vi fant ut var ganske effektiv var å først rulle på malingen, og deretter gå over med en pensel etterpå. Det går mye fortere, men vær obs på at malingen tørker utrolig fort, du må være rask med penselen.

Det er best å være to – en som ruller og en som går etter med pensel.

Med denne teknikken blir det også mindre søl enn om du bare bruker pensel.

Ved å kombinere rull og pensel går det litt raskere å male taket.

Det er også viktig å dra lange penselstrøk for å unngå stygge skjøter. Helst bør du male en og en planke, hele lengden. Det tar litt tid når du må flytte på gardintrappa ofte, men det blir penere enn om du maler en firkant om gangen.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Til maling av tak er det også lurt å bruke en forlenger på rull og pensel. Pass på å kjøp en god pensel som kan festes på skaft. Dette gir bedre arbeidsstilling og går også mye fortere.

For ordens skyld: Dette er ikke et sponset innlegg, vi har kjøpt alle produktene som er omtalt i artikkelen selv.

Les også:
Slik fikk vi en helt ny dør med gulvmaling
Sliten dass ble lekkert mini-bad
Mal huset selv på et par helger
På grunn av at taket vårt er utrolig utilgjengelig for maling, var det vanskelig å få alt like jevnt. Men med denne type behandling gjør det egentlig ikke så mye – det er fortsatt så mye struktur igjen i panelet at det ikke trenger å være helt perfekt finish.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.