Stemor skaper nytt liv i krukkene

Sommerblomstene fra i fjor er døde, staudene har ikke kommet opp av bakken ennå. Og det er for tidlig å sette ut pelargonier og margeritter. Hva planter du da? Stemor så klart.

Det er ikke uten grunn at stemor er en av våre mest populære sommerblomster, eller skal vi heller si vårblomster. Det er nemlig om våren stemor virkelig kommer til sin rett, fordi den tåler lavere temperaturer enn de aller fleste andre blomstrende skjønnhetene som er til salgs i hagesenteret nå.

Les også: Derfor skal du ikke flytte ut plantene for tidlig
Det er koselig å komme ut til en sånn gruppe med stemor i krukker.

Stemor tåler visstnok ned til 8 minusgrader, men så kaldt ville vi nok ikke tatt sjansen på. Imidlertid er det liten risiko for at det blir så kaldt som 8 minus nå så seint på året, men skulle det komme en frostnatt eller to vil stemor likevel klare seg.

Les også: Stemor tåler både en og to frostnetter
Har du krukker eller kasser med overvintrende stauder, er det fint å plante stemor som kan pynte opp før de flerårige plantene kommer til sin rett.

I motsetning til løkblomstene som også er fine og populære tidlig på våren, holder stemor koken hele sommeren med blomstring helt til langt utpå høsten. Hvis du planter i store krukker slik at plantene ikke tørker ut, vil stemorsplanten vokse seg stor og fylle krukken med vakre blomster.

Lilla og hvite stemor er vanlig, ser nesten ut som den viltvoksende slektningen natt og dag.

Du får både småblomstrede og storblomstrede stemor – de småblomstrede skal være mest robuste mot kulde.

Katten Trine synes det er spennende å utforske hagen vår.
Les også: 7 vårblomstrende stauder som trives over hele Norge

Som sagt, stemor er en tøffing, men hvis det er veldig kalde netter hos deg ennå, er det lurt å flytte dem inn i gangen eller garasjen om kvelden. Alternativ kan du legge over agrylduk eller et fleecepledd for å beskytte mot kulde.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.