Rhododendron – vårens vakreste?

Besøker du Bergen i mai, kan du ikke unngå å legge merke til alle de flotte rhododendron i parker og privathager. Rhododendron trives spesielt godt i kystklima, men det finnes også hardføre sorter som blir fine i innlandet.

I vår hage plantet vi en rhododendron i fjor, men siden den har vært nedsnødd inntil for noen dager siden tar det nok litt tid før den blomstrer.

Noe vi er opptatt av i vår hage er at vi skal ha noe som blomstrer og er interessant å se på gjennom hele sesongen. Rhododendron er en av plantene som er veldig flotte om våren, før de fleste busker og stauder har begynt å blomstre.

Rhododendron har ikke så mye duft, men det kan du jo ikke vite før du sjekker.
Flere tusen sorter

Det finnes rhododendron i en hel del forskjellige farger – hvite, gule, rosa, røde og ikke minst lilla som mange synes er de vakreste. Det finnes mange tusen ulike sorter rhododendron, så her vil de fleste finne en de liker. Generelt er de små sortene mer hardføre enn de store.

Det er store variasjoner i blomstringen på de ulike rhododendron-typene. Du kan ha blomstring fra april til juni hvis du velger de riktige sortene.

De vanligst brukte rhododron i Norge er Yakushimanum hybrider, som blir rundt 1-1,5 m høye og høyere hybrider som for eksempel Grandiflorum, Nova Zembla, Roseum Elegans, Cunninghams White, Cosmopolitan, Diadem, Brigitte, Kokorida m.fl. Disse sortene blir rundt 2-3 m høye.

Lysegule rhododendron i full blomst.

Rhododendron og andre vintergrønne planter er spesielt populære på Vestlandet og andre steder der det ikke er så mye snø om vinteren på grunn av det flotte bladverket.

I det flotte parkanlegget Sofiero i Helsingborg i Sverige er det en hel dal med rhododendron, en såkalt rhododendron-ravine.

Hvis du legger forholdene til rette, er rhododendron en lettstelt plante. Og det å legge forholdene til rette er at du planter den på et sted som ligner på de forholdene den har i naturen.

Oppstammet rhododendron passer godt som midtpunkt i et bed. Hvis du bor på et sted uten for kalde vintre, kan den også klare seg i en stor krukke.
Skygge og sur jord

Viltvoksende rhododendron er for det meste undervegetasjon under store trær. Den trives med andre ord best der det er litt skygge, og sur jord. Det er spesielt storbladet rhododendron som vil ha skygge – lave, småbladete sorter kan også stå i sol.

I Bergen er det plantet rhododendron overalt, også langs bilveiene.

Som sagt er rhododendron en surjordsplante. Det betyr at den bør plantes i jord som har pH mellom 4,5 og 6. Og den skal ikke kalkes. Det beste er å blande inn ugjødslet torv når du planter rhododendron, hvis du ikke har naturlig sur jord i hagen.

Hvis jorda er for kalkholdig vil bladene bli stygge og det er ikke sikkert at rhododendron-planten din vil blomstre.

På nært hold kan du se mange fine detaljer i rhododendron-blomstene.

Det er også viktig at rhododendron står i godt drenert jord. Den liker å ha det fuktig, men ikke å stå med røttene i vann.

Det kan være smart å plante rhododendron i et opphøyd bed – da slipper du å grave vekk jord. Vi har gjort dette, og brukt noen gamle torvblokker som bedkant.

En riktblomstrende lilla rhododendron fotografert på Gjøvik for noen år siden.
Stell av rhododendron

Når du først har plantet en rhododendron på et sted der den trives, er det ikke mye stell du trenger å gjøre. Du kan gjødsle om våren etter blomstring med en spesiell rhododendrongjødsel som inneholder de næringsstoffene den trenger. Unge planter bør vannes jevnlig, særlig i tørkeperioder. Og vann godt om høsten før telen kommer. Rhododendron bruker litt vann gjennom hele året og det fordamper en del vann fra bladene også om vinteren.

En variant av rhododendron er løvfellende Azalea, den trives i sol.

Hvis rhododendron er blitt lang og stranten, kan den beskjæres ned til 50 cm i april. Men dette trenger du absolutt ikke gjøre hvert år, klipp bare vekk eventuelle visne/tørre kvister.

Hvis rhododendron er blitt for stor eller glissen nederst, kan den klippes ned slik det er gjort her.

Den største utfordringen for rhododendron er vårsol i kombinasjon med tele i bakken. Da kan den tørke ut. Det er derfor lurt å dekke med en striesekk eller annet stoff frem til telen er gått.

Les også:
Sofiero – Sveriges vakreste slottshage
Joda, det finnes allergivennlige planter
Skarp rosa rhododendron, vi er usikre på sorten men det er muligens Nova Zembla.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut