Slik får du tett og fin lavendel med beskjæring

Lavendel er en av våre favorittplanter, lukter godt og blomstrer lenge. Men når lavendel har stått i noen år, blir den ofte litt stranten og brun og bør derfor beskjæres.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

De fleste ser vel på lavendel som en staude, men egentlig er den en liten busk. Du skal med andre ord ikke klippe den helt ned til bakken slik du kan gjøre med de fleste stauder.

Klipp vekk alle visne greiner, og form busken til en liten tue.

Lavendel blir finest hvis du klipper den litt tilbake i en rund tueform. Du bør ikke klippe for langt tilbake til brun ved, da den bryter dårlig fra hard ved. Men hvis det er noen av greinene som er veldig brune og treete, kan du klippe dem helt ned til basis og håpe på at det kommer noen nye skudd langt ned på planten. I prinsippet det samme som når du beskjærer busker, bare det at du ikke kan kutte hele plante for langt ned.

Er du i tvil om det er lavendel du har, gni litt på bladene og lukt.
Frøkapsler fra i fjor. Lavendel er lettest å formere med stiklinger.

Her i vår hage i Oslo går det veldig fint å overvintre lavendel både i krukker og bed. Det er litt forskjell på sortene – noen er hardføre til H4 mens andre ikke tåler norsk vinter. De fleste sorter «vanlig» lavendel (Lavandula angustifolia) går bra, de kalles også engelsk lavendel. Men den typen som heter fransk lavendel (Lavandula stoechas) er ikke vinterherdig og må derfor regnes som en sommerblomst.

Lavendel i krukke før beskjæring.
Denne lavendelen har overvintret i en krukke. Den er ikke mye å se til nå, men den kommer til å bli fin om noen uker.

Et tips når du skal kjøpe lavendel er å kjøpe noen som står ute i hagesenteret og ikke inne i en blomsterbutikk. De som står ute er forhåpentligvis dyrket ute og ikke i drivhus.

Vår erfaring er at lavendel ikke er så vanskelig å lykkes med, men det er viktig at den står i sol og i sandholdig, godt drenert jord. Den tåler tørke bedre enn å stå for vått, det er tross alt en middelhavsplante.

Ved å klippe lavendelen får du en tettere og friskere busk.
Katten Trine synes det blir mer og mer spennende å være ute i hagen. Greit at all snøen er borte!
Les også: 
Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
Stauder med lang blomstringstid

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.