Beskytt plantene dine mot vårsola

- Innhold fra Spirea.no -
Vårsola er kjærkommen når den kommer, men kan også gjøre stor skade på noen planter. Les videre om hvordan du kan unngå at vintergrønne planter tørker ut om våren.

Denne vinteren har vært uvanlig snørik over hele landet, men de siste dagene har plantene begynt å titte opp av snøen. Samtidig har sola begynt å varme mer.

Pieris, eller pyramidelyng som den heter på norsk, er en vintergrønn plante som bør dekkes hvis det er tele i bakken. Denne står i skyggen foreløpig og vil nok klare seg bra likevel.
Vekkes av sola

Når sola begynner å varme godt på dagtid, våkner vintergrønne planter fra dvale og begynner å forberede seg på vekstsesongen. Det vil begynne å fordampe vann fra nåler eller blader, og plantene trenger derfor å få tilført nytt vann.

Vinterglans er en vintergrønn staude som vi plantet i et skyggebed i fjor. Denne ser ut til å ha taklet den første vinteren bra.

Men så lenge det er tele i bakken, klarer ikke plantene å hente vann via røttene. Under slike forhold kan plantene få stygge tørkeskader og i verste fall dø av tørke. Dette skjedde i mange hager i vårt nabolag for noen år siden, da det var en lang periode med barfrost på våren. Flere tujahekker og en 30 år gammel einer strøk rett og slett med fordi det var kaldt, sol og vind, men uten snø på bakken.

- Innhold fra Spirea.no -
Denne tujahekken ble tørkeskadd etter den iskalde våren i 2013. Hvis dette skjer kan ikke hekken reddes, den er å anse som ødelagt.

De plantene som er mest utsatt for frosttørke er vintergrønne bladplanter som rhododendron, laurbærhegg og buksbom. Men også nåletrær som tuja og einer er utsatt.

Fortsatt mye snø i staudebedene. Den kan bare ligge, plantene har det greit under snøen.
Dekk over plantene

Har du vintergrønne planter som står i solveggen, er det derfor viktig å dekke dem for å beskytte mot direkte sol om våren, frem til telen har gått. Er det fortsatt snø igjen i hagen kan du bruke denne til å dekke i begynnelsen. Men hvis sola står på for fullt, vil det jo smelte ganske fort.

Planter i krukker kan være utsatt for tørke. Det går an å prøve å tine jordklumpen med lunkent vann, eller sette krukken et sted med skygge inntil telen har gått.
Les også: Plant et tre i en stor krukke

Du kan dekke plantene med et materiale som slipper gjennom luft og vann, men ikke mye sollys. For eksempel strie eller annet stoff, eller rett og slett granbar, er fint å bruke.

OBS: Unngå for all del å dekke med plast. Det kan bli for varmt og fuktig. I verste fall kan planten råtne.

Vinterdekket over plantene bør være på helt til telen er gått fra bakken. Følg med på jorda – når det ikke lenger er tele klarer plantene å hente vann fra bakken og vekstsesongen kan settes i gang.

Her er det ikke tørke som er problemet, heller for mye vann.
Unge planter mest utsatt

Det er unge og nyplantede planter som er mest utsatt for tørkeskader om våren. Etter hvert som plantene får dypere røtter vil de som regel klare å hente vann likevel. Men er det veldig mye tele kan også store, vintergrønne busker og trær være utsatt.

Yr melder sol og fint vær fremover – endelig er våren på vei!

Har du for eksempel en stor tuja eller en vintergrønn hekk, er det ikke så enkelt å dekke til denne mot sola. Da kan du heller prøve å vanne litt. Bruk en dusj-dyse på hageslangen og dusj over hele busken, dette kan hjelpe litt. Noen pleier også vanne med lunkent vann på røttene for å smelte telen nærmest busken.

Les også:
Slik klipper du tujahekken pen
Hvordan redde et gammelt frukttre med beskjæring
Ikke så mye sol i denne delen av hagen ennå.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*