Lammestek – det ultimate påskemåltidet

Spiser du lammestek i påsken? Det er du ikke alene om. Her er oppskriften på hvordan du lykkes med påskelammet.

Det å spise lam i påsken har trolig minst 3000 år lange tradisjoner – helt tilbake til da Israel-folket (jødene) rømte fra slaveriet i Egypt.

Påskelammet har siden vært en del av nattverdsmåltidet på skjærtorsdag, blant annet da Jesus spiste sitt siste måltid med disiplene.

Og det er ingen grunn til å slutte med en tradisjon som smaker så godt – for lam er nam!

Ingredienser
  • Lammestek, med bein eller utbeinet
  • Salt og pepper
  • Rosmarin, helst fersk
  • Hvitløk
  • Vann
  • Maisenna
  • Matfløte

Tilbehør som passer er kokte poteter, gulrøtter, blomkål, brokkoli og tyttebærsyltetøy.

Fremgangsmåte

1. Legg lammesteken i en langpanne og gni den inn med salt, pepper og rosmarin. Stikk gjerne noen halve hvitløksfedd inn i det tykkeste på låret.

Gni steken godt inn med salt, pepper og rosmarin.

2. Sett steken inn i ovnen på 200 grader. La den stå i 30 minutter, til den begynner å bli brun. Slå ned varmen til 180 grader, og slå en liter vann i langpannen.

3. La steken stå i ovnen i ca.1 ½ -2 timer til. Bruk gjerne et stekeovnstermometer. Lam skal ha en kjernetemperatur på 65-70 grader, det smak og behag hvor rosa du ønsker at kjøttet skal være.

4. Lag saus: Slå sjyen fra langpannen i ei gryte. Hvis det er for lite så kan du ta litt mer vann i pannen før du begynner med sausen. Bland ut 1 ss maisenna i en halv kopp vann. Når skyen koker i gryta slår du dette oppi, og visper godt, og kok opp så sausen jevner seg, ta i mer jevning hvis den blir for tynn. Tilsett 1 dl matfløte og server.

Dekk et koselig påskebord og be inn familie og venner på påskelam.

TIPS: Det går utmerket godt an å langtidsstekt lam hvis du for eksempel skal ut og gå tur. Da slår du bare varmen ned til 100 grader når steken begynner å bli brun, så kan den godgjøre seg i ovnen i mange timer mens du gjør andre ting. Smart for deg som heller vil gå på ski enn å stå over grytene hele påskeferien.

Skjær lammet i skiver, dander med lekkert tilbehør og server. Garantert suksess!
Les også:
Slik lager du perfekt svinestek
Nå er det tid for fårikål igjen

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut