Lammestek – det ultimate påskemåltidet

Spiser du lammestek i påsken? Det er du ikke alene om. Her er oppskriften på hvordan du lykkes med påskelammet.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Det å spise lam i påsken har trolig minst 3000 år lange tradisjoner – helt tilbake til da Israel-folket (jødene) rømte fra slaveriet i Egypt.

Påskelammet har siden vært en del av nattverdsmåltidet på skjærtorsdag, blant annet da Jesus spiste sitt siste måltid med disiplene.

Og det er ingen grunn til å slutte med en tradisjon som smaker så godt – for lam er nam!

Ingredienser
  • Lammestek, med bein eller utbeinet
  • Salt og pepper
  • Rosmarin, helst fersk
  • Hvitløk
  • Vann
  • Maisenna
  • Matfløte

Tilbehør som passer er kokte poteter, gulrøtter, blomkål, brokkoli og tyttebærsyltetøy.

Fremgangsmåte

1. Legg lammesteken i en langpanne og gni den inn med salt, pepper og rosmarin. Stikk gjerne noen halve hvitløksfedd inn i det tykkeste på låret.

Gni steken godt inn med salt, pepper og rosmarin.

2. Sett steken inn i ovnen på 200 grader. La den stå i 30 minutter, til den begynner å bli brun. Slå ned varmen til 180 grader, og slå en liter vann i langpannen.

3. La steken stå i ovnen i ca.1 ½ -2 timer til. Bruk gjerne et stekeovnstermometer. Lam skal ha en kjernetemperatur på 65-70 grader, det smak og behag hvor rosa du ønsker at kjøttet skal være.

4. Lag saus: Slå sjyen fra langpannen i ei gryte. Hvis det er for lite så kan du ta litt mer vann i pannen før du begynner med sausen. Bland ut 1 ss maisenna i en halv kopp vann. Når skyen koker i gryta slår du dette oppi, og visper godt, og kok opp så sausen jevner seg, ta i mer jevning hvis den blir for tynn. Tilsett 1 dl matfløte og server.

Dekk et koselig påskebord og be inn familie og venner på påskelam.

TIPS: Det går utmerket godt an å langtidsstekt lam hvis du for eksempel skal ut og gå tur. Da slår du bare varmen ned til 100 grader når steken begynner å bli brun, så kan den godgjøre seg i ovnen i mange timer mens du gjør andre ting. Smart for deg som heller vil gå på ski enn å stå over grytene hele påskeferien.

Skjær lammet i skiver, dander med lekkert tilbehør og server. Garantert suksess!
Les også:
Slik lager du perfekt svinestek
Nå er det tid for fårikål igjen