Besøk Ribe – Nordens eldste by

Synes du det er spennende å lære om vår historie helt tilbake til vikingtiden? Da vil vi anbefale et besøk i Ribe, Danmarks og Nordens eldste by.

I 2015 syklet vi Danmark på langs – hele veien fra Fredrikshavn til Kiel. En av fordelene med å bruke sykkel som transportmiddel på ferie, er at dagsetappene naturlig blir kortere enn med bil, og du kommer på å stoppe på steder du ellers bare ville ha sust forbi på motorveien.

Danmark er ikke et stort land, men du trenger kikkert her også for å kunne se alt.
Grunnlagt før vikingtiden

En av byene vi besøkte på sykkelferien var Ribe, som ligger rett nord for Esbjerg på vestkysten av Jylland. Dette er en by med røtter tilbake helt fra begynnelsen av 700-tallet, faktisk før vikingtiden.

Selve byen er ikke stor, men det som er unikt med Ribe er at det er et historisk veldig godt bevart miljø med brosteinsbelagte gater, bindingsverkshus og den flotte domkirken i sentrum. Det å gå gjennom byen føles rett og slett som å reise tilbake i tid.

Bindingsverkshusene fra middelalderen er meget godt bevart, og gatene er belagt med brostein.

Domkirken Vor Frue Kirke er Danmarks eldste domkirke og sto ferdig på 1200-tallet. Det er også den eneste kirken i Danmark med fem skip, og den er virkelig flott både fra utsiden og inni i kirkerommet.

Fra toppen av kirketårnet har du utsikt over hele området med blant annet Vadehavet.
På vei opp til kirketårnet kan du også se klokkespillet på nært hold.

Det ene tårnet er flatt og åpent for publikum. Fra toppen 52 meter over bakken har du en fantastisk utsikt over hele middelalderbyen Ribe og området rundt med blant annet Vadehavet nasjonalpark. Vadehavet står på Unescos verdensarvliste blant annet på grunn av at det er «mellomlandingssted» for 15 milioner trekkfugler.

Domkirken Vor Frue Kirke har et lyst og vakkert kirkerom med mange arkitektonisk interessante detaljer.
Domkirkens katolske historie blir vist frem i et eget domkirke-museum.
To viking-museer

Som nevnt er det mange spor etter vikingtiden i Ribe, og det finnes ikke mindre enn to «viking-museer» i byen. Vi besøkte det ene, Museet Ribes Vikinger, som har fine og lærerike utstillinger som er en opplevelse både for voksne og barn. Det ligger midt i byen.

Skumle vikinger? I Museet Ribes Vikinger får store og små prøve seg i uvante roller.

Det andre viking-museet ligger et par kilometer sør for sentrum og heter Ribe VikingeCenter. Her foregår kontinuerlig arkeologiske utgravninger som publikum kan oppleve med egne øyne – og det er stadig rollespill og andre aktiviteter som gjør at du kan få en følelse av hvordan livet var i vikingtiden.

For mer info om hva du kan oppleve i Ribe, besøk nettsiden til VisitRibe.

Ingenting å si på innsatsen i hvert fall, når Henrik og Andreas prøver å lære seg rune-skrift.
Mat, drikke og overnatting i Ribe

Det meste av middelalderbyen i Ribe er bilfritt, og langs gågatene ligger koselige kafeer med uteservering tett i tett. Her kan du få kjøpt både «smørrebrød» og andre danske spesialiteter.

Siden vi var på sykkeltur, valgte vi å bo på Ribe Camping, en usedvanlig fin campingplass med både hytter og god plass til telt og campingvogner. Her var det blant annet svømmebasseng og et eget hus med kjøkken som fritt kunne benyttes også av oss som bodde i telt. Mange campingplasser i Danmark er litt dyrere enn norske, men har til gjengjeld langt bedre standard på sanitæranlegg og andre servicefunksjoner.

I og rundt Ribe finnes det også en rekke andre overnattingsmuligheter – Bed & Breakfast, små hoteller og hyggelige danske kroer.

Finn ledige hoteller og sjekk priser i Ribe
Sinte okse? Andreas fant en som lignet på seg selv på domkirkedøren i Ribe.
Les også:
Blåser det i Danmark? Ja, det gjør det
Stjerneskud – dansk rødspette på sitt beste
Fårup sommerland – moro for alle

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut