Venezia – turistfelle du likevel bør besøke

På Marcusplassen i Venezia får du kjøpt en av verdens dyreste kopper kaffe. Og det er i praksis bare turister der. Men har du ikke vært i Venezia, bør du likevel dra dit.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Venezia i Italia er en by alle har hørt om på grunn av den spesielle beliggenheten med kanaler i stedet for gater. Og det er lenge siden turistene oppdaget byen, faktisk er det omtrent ikke fastboende igjen i Venezia, nesten bare hoteller og andre turistrelaterte virksomheter. Dette gjelder i hvert fall på selve hoved-øya, altså den som er kjent for gondoler, broer og Dogepalasset og den nevnte Marcusplassen.

Denne velkledde herren serverer deg gjerne en kopp kaffe i elegant servise på Marcusplassen. Men ikke be om påfyll, med mindre du har vunnet i Lotto…

Men turistfelle eller ei, noen steder må du rett og slett bare se før det er for sent. I mange år har det vært kjent at Venezia gradvis synker ned i havet, og om 20 års tid kommer vannstanden til å være 8 cm høyere enn i dag.

Det er trangt i kanalen mellom husene, og alle båtene i Venezia er lange og smale for å komme seg frem overalt.
Husene står på påler ute i havet, og for å komme seg frem i «gatene» er det båt som gjelder. Trafikkreglene gjelder også her, som «innseiling forbudt».

Venezia er også kjent som verdens mest romantiske by, og det er ikke få nygifte par på bryllupsreise som har brukt en liten formue på å blir padlet rundt i kanalene i en gondol styrt av skjortekledde menn.

Bryllupsreise? I slike anledninger er det verdt å koste på seg en gondol-tur.

Vi besøkte Venezia for noen år siden, og gjorde vel omtrent akkurat det samme som de fleste andre turister: Vi tok båt, tok bilder og tok en kjempedyr kaffe på Marcusplassen.

Vaporetto, «vannbussen», er det mest effektive fremkomstmiddelet i Venezia.

For å komme deg rundt i Venezia, kan du kjøpe et dagskort på Vaporetto, «vannbussen». Gondolen kan du heller ta bilder av fra land, det er bare en litt fancy robåt.

Venezia er verdenskjent for sine gondoler, som styres av skjortekledde menn med svært god balanse.
Gondolen er parkert for kvelden, en del av Dogepalasset i bakgrunnen.

I de fleste byer går det greit å fikse et hotellrom når du kommer frem, men i Venezia er ikke det en spesielt god idé. Særlig om sommeren er det fullt overalt, så du gjør veldig lurt i å bestille på forhånd.

Husfasadene i Venezia bærer tydelig preg av at det er fuktig klima i byen. Grønske overalt, og sikkert nokså surt midt på vinteren.

Vi bodde i en veldig koselig Bed&Breakfast-leilighet som var i nærheten av alt vi hadde lyst til å se. I Venezia er det heller ikke så mange store hoteller, men veldig mange hus og leiligheter som leies ut til turister mens eierne bor enten på fastlandet eller på en av de andre øyene. De vi leide rom av bodde på Lido, en øy som ligger en liten båttur lenger ut i Adriaterhavet. Der er det forresten også campingplass hvis du ønsker å bo rimeligere.

Finn ledige hoteller og sjekk priser i Venezia
Det er fint å betrakte utsikten over Venezia fra Vaporetto, som går i rute mellom ulike steder hele dagen.

Venezia er også kjent for sitt karneval, som har historie fra år 1268 og blir arrangert hvert år fra to uker før askeonsdag før det avsluttes på fetetirsdag, eller 40 dager før påske. I 2019 er det karneval fra 16. februar til 5. mars.

Men også resten av året finner du mengdevis av de berømte karnevalsmaskene rundt omkring i ulike butikker og andre steder – en kul suvenir å kjøpe med seg hjem.

Det var da noen rare ansikter! Vil du male dine egne karnevalsmasker finner du gipsmasker her.

Og selv om Venezia er en kostbar by å spise og drikke i, er det også fullt mulig å gjøre noen kupp der. For eksempel kan du få kjøpt vesker og klær til en god pris i de mange små butikkene som ligger i bortgjemte smug.

Bjørnhild fant en fin, rød veske i denne butikken, og den kostet ikke mye heller. Kvalitet til lav pris!
Mange muligheter til å fotografere folk i båt, selv om du ikke er med selv.
Følg skilt mot Vaporetto, og du finner neste holdeplass for vannbussen.
Det er bare å møte opp på holdeplassen, så kommer det snart en båt.
Den som skal styre vannbussen i Venezia, må være flink til å manøvrere i trange farvann.
Det er ikke uten grunn av Venezia ofte blir kalt verdens mest romantiske by. Det er kjærestepar overalt!
Hoteller og fortausrestauranter ligger tett i tett ved kanalene.
Et sjeldent syn i Venezia: Et torg som ikke ligger under vann!

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.