Tips for å få frø til å spire

Det er fortsatt mye snø i hagen, men vårsola har begynt å varme og det er på tide å komme i gang med hagesesongen innendørs. Her er noen tips til hvordan du får frøene til å spire.

Det å så frø er ikke noe hokus-pokus – det kan alle klare. Men noen forutsetninger må være på plass for å få sterke og sunne planter.

Når spirene er kommet opp må du pøse på med lys. Det beste er et lyst og kjølig sårom.
Frøene må holdes fuktige helt til de spirer.

Vi pleier å så i små potter som vi setter på badet i en plastkasse med lokk. Når spirene kommer opp etter noen dager – det varierer etter sort – blir de med en gang flyttet inn til planterommet.

Ved hvilken temperatur de ulike frø-sortene spirer er veldig forskjellig. Tomatfrø vil gjerne ha 25-30 grader, mens salat ikke spirer hvis det er varmere enn 20 grader. Les på pakken hva det står før du velger strategi.

Det er også noen frø som trenger lang tid på å spire, opptil 3 uker er vanlig. Tomatfrø spirer etter 4-8 dager som regel. Ikke kast pottene selv om frøene ikke spirer med det første – fortsett å vanne så kanskje de kommer.

Karsefrø kan du så på fuktig tørkepapir eller bomull. Det blir bare én spire per frø, så bare å så tett i tett.
Planterommet må være lyst og kjølig

Den første tiden etter at frøene har spiret, bør de stå på et sted som er ganske kjølig. Det er litt forskjellig hva de ulike plantene foretrekker, men tomatplanter bør ha mellom 12 og 20 grader. Det bør også brukes ekstra plantelys. Dette er en type lys som gir mye lys, men ikke utvikler så mye varme. Det funker med vanlig lysstoffrør også, hvis du for eksempel har det under kjøkkenbenken.

Mange setter pottene i vinduskarmen, men resultatet blir da som regel lange og tynne planter, fordi det er for varmt og for lite lys. Det er også fare for at spirene blir svidd hvis de står midt i solsteiken.

Tomatplantene våre er helt i startfasen, og får plantelys hele døgnet.

Har du et kjøligere rom kan plantene klare seg med mindre lys. Men det beste er altså en kombinasjon av mye lys og at det er litt kjølig. Da vil også plantene tåle bedre å flyttes ut når den tid kommer enn om de står i stuetemperatur.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Vi bruker et rom i kjelleren der det ikke er vindu, men der vi setter på ekstra vekstlys over plantene. Der får de stå i noen uker til det ikke er plass lengre, og de må flyttes opp i spisestua, der de får stå ved vinduet.

Merking av pottene er veldig viktig, ellers husker du garantert ikke hva du har sådd i hvilken potte.

Noen lurer på det med om lyset kan stå på hele døgnet. Derom strides de lærde. Vi lar lyset stå på hele døgnet, mens andre slår av på natta.

Såjord eller plantejord?

De fleste frø skal sås i ugjødslet såjord for å få en litt myk start. Men tomatfrø kan du godt så i vanlig plantejord, andre frø trives best i såjord. Såjord er ugjødslet jord som inneholder sand, dette er mer skånsomt for de små spirene i begynnelsen.

Vi har også god erfaring med å så salat og urter direkte i vanlig, gjødslet plantejord – dette gjør vi med alle frø vi ikke har tenkt å prikle over i større potte.

Vi har blandet litt Perlite i jorda for å holde bedre på fuktigheten.
Les også:
Frøguide for nybegynnere
10 tips til dyrking av tomater
Fortsatt god tid

Det er forøvrig ingen hast med å så frø dersom det ikke passer å gjøre det akkurat nå. Det vil si – chili er det nok litt for seint for hvis du ikke har drivhus – da bør du heller kjøpe planter i hagesenteret. Men tomater og agurk kan du fint så nå og frem til midten av april, hvis du velger sorter som har kort utviklingstid.

Les mer om hvilke sorter det er i denne artikkelen.
En ildfast form som sprakk i ovnen ble limt, og er blitt såbrett for karse.

For eksempel salat kan du så hver andre uke frem til juli, så har du alltid knasende frisk salat du kan høste. Plukksalat tar bare 4-5 uker fra du sår til den er høsteklar, og du kan gjerne så innendørs for å komme tidligere i gang. Salat er forresten utmerket å dyrke i krukke hvis du ikke har plass til stor kjøkkenhage.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Og rekker du ikke, eller har ikke plass til å så inne, er det mange planter du kan så direkte ut i hagen, både av blomster og grønnsaker. For eksempel ringblomster, blomkarse og gulrøtter.