Besøk verdens vakreste katedral i Köln

Drar du til Köln, kommer du ikke unna et besøk i den fantastiske Kölnerdomen, Tysklands mest besøkte turistattraksjon. Men du bør også sette av en dag i den zoologiske hagen som har Tysklands største samling av dyr.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Köln er kanskje ikke byen du tenker du skal på storbyferie til, men det burde du gjøre. Vi besøkte Köln for noen år siden da vi var på Interrail og det passet å ta en stopp på et par netter i Tysklands fjerde største by.

Les også: Interrail – togferien hele familien liker

For det første har byen som nevnt en helt utrolig flott katedral, Kölnerdomen som er et landemerke midt i byen.

Inntil 1884 var dette verdens høyeste bygning, det høyeste spiret rager 157 meter over bakken. Som andre katedraler er den også konstant under rehabilitering.
Den flotte fasaden er den største kirkefasaden i verden – og et populært fotomotiv.

Byggingen av katedralen ble påbegynt på 1200-tallet, men som sedvanlig innen kirkebygging tok det 600 år å få den ferdig. Og under 2. verdenskrig ble den skadet av bomber.

Nå er den imidlertid restaurert og fremstår flottere enn noen gang – kanskje verdens vakreste kirke selv om det er vanskelig å rangere sånt.

Finn ledige hoteller og sjekk priser i Køln
Verdens høyeste bygning

Det mest iøynefallende første gang du ser Kölnerdomen er at den er utrolig høy. Og frem til 1884 var det faktisk også verdens høyeste bygning – ganske utrolig å tenke på at den ble bygget lenge før heisekraner ble oppfunnet. Før HMS-regler også, og det var kanskje årsaken til at de fikk bygget katedralen.

Du må bøye deg langt bakover for å se helt til topps.

Kölnerdomen er åpen for besøkende, og du bør absolutt gå inn for å betrakte den nydelige kirken fra innsiden. Her finner du blant annet det som visstnok skal være et alter med restene av de tre vise menn. Men også flotte veggmalerier, skulpturer og den helt spesielle, andektige stemningen du bare finner i gamle kirker. Her kan du tenne et lys for dine nære og kjære, og uansett hvilket forhold du har til religion, er det et kirkebesøk du sent vil glemme.

Omviserne i Kölnerdomen er som alltid korrekt antrukket selv om ikke alle turistene er det.
Mange ønsker å tenne et lys for noen de er glad i når de besøker Kölnerdomen.
Zoologisk hage med 500 dyr

Reiser du med barn, eller bare er litt barnslig, er det også verdt å bruke noen timer i Køln Zoologiske hage. Denne ligger litt nord for sentrum, bare en kort drosjetur fra Kölnerdomen og jernbanestasjonen.

Det er lett å finne frem til de ulike dyrene i den zoologiske hagen, i hvert fall hvis du har kart.

Dyrehagen har en samling på over 500 dyr, inkludert rovdyr og store kattedyr. Det er en overdrivelse å si at du får se dyrene i sitt naturlige miljø, men det er et stort og flott parkområde der alt er godt tilrettelagt både for besøkende og dyr.

Denne nysgjerrige karen er ett av dyrene du kan få sett i Köln.

I Köln zoologiske hage kan du se dyr du ellers må på safari for å oppleve, for eksempel sjiraffer, løver, krokodiller og elefanter. Det er også et akvarium der du kan se en rekke marine dyr og fisker i alle farger og størrelser.

Hvis du er mer glad i planter enn dyr, er du kanskje mer interessert i den botaniske hagen, som ligger vegg i vegg med dyrehagen. Vi rakk dessverre ikke å besøke denne, men den står absolutt på ønskelista hvis vi kommer oss til Köln en gang til.

Ikke alle dyrene er like livlige.
Krokodillene befant seg heldigvis på trygg avstand fra publikum.
Reise til Köln

Det er flyplass i Köln, Cologne Bonn Airport, som ligger bare 15 minutter med tog fra bysentrum. Men det går bare 3 direktefly i uka mellom Oslo og Köln/Bonn, det er med Norwegian. De mer trafikkerte flyplassene i Düsseldorf (40 minutter unna), og Frankfurt (1 time unna) gir deg flere valgmuligheter til lavere priser.

Hvis du liker å svinge deg en tur med Kielferga, er det også en god idé å ta toget, sånn som vi gjorde. Det tar rundt 5-6 timer fra Kiel til Köln. På den måten får du også sett mer av Tyskland, som etter vår mening er et sterkt undervurdert ferieland.

Både hoteller og spisesteder ligger tett i tett i området rundt Kölnerdomen.

Enten du kommer med fly, bil eller tog, er det smart å bestille et hotell i nærheten av jernbanestasjonen. Det finnes veldig mange hoteller i alle prisklasser fra ungdomsherberge til luksus, og visstnok over 3000 spisesteder i Køln.

For deg som er opptatt av lav pris er CityClass Hotel Europa am Dom et hotell mange anbefaler. Meget sentral beliggenhet og du kan få et dobbeltrom for godt under tusenlappen pr natt hvis du bestiller tidlig.

Et annet hotell som blir omtalt av tidligere gjester som en liten perle er Zur guten Quelle, «til den gode kilden», som også ligger rett ved gamlebyen.

Er du klar for litt mer luksus og utsikt fra rommet til Kölnerdomen, kan du jo alltids unne deg et opphold på 5-stjerners hotellet Hyatt Regency Køln.

Henrik var stor fan av de tyske landslaget i fotball på den tiden.
Les også:
Strandparadiset Rügen
Helgoland den «hemmelige» tyske øya

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.