Et blått hav av Scilla

I slutten av april er det blått i blått av Scilla i hele hagen til Finn Hroar og Monica Dethloff på Nordstrand i Oslo. I stedet for gress er det Scilla (russeblåstjerne) som dominerer plenen.

Vi besøkte den gamle, ærverdige Nordstrand-hagen våren 2017. I dette området har det opprinnelig vært mange store hager, men stadig flere er blitt bebygget av nye hus gjennom såkalt eplehage-utbygging.

I slutten av april er det bare blått i blått i den store hagen på Nordstrand.

Herr og fru Dethloff har imidlertid ingen planer om å gjøre hagen mindre. Paret er pensjonister nå, men tar fortsatt et par timer med hagestell hver dag. Hagen er stor, men de har ingen planer om å la den forfalle.

Skiftende farger i plenen

Den enorme gressplenen i hagen til herr og fru Dethloff kunne vært grønn og ganske kjedelig, men i stedet frydes eierne og naboene av skiftende blomsterfarger fra tidlig vår til midt på sommeren.

– Det starter med hvitt, når de første snøklokkene kommer. Så er det Scilla (russeblåstjerne) og alt blir blått. Etter det er det mye gult med primula og marianøkleblom, før hele hagen blir rød av tusenfryd, forteller Finn, som vokste opp i huset. Familien har bodd i det hundre år gamle huset siden 1930-tallet.

Russeblåstjerne sprer seg fort hvis den først får etablert seg i hagen, slik den har gjort her på Nordstrand.
For hvert år blir det litt mer Scilla, og litt mindre plen. I hagen er det også flere store Forsythia.

Hagen på Nordstrand vekker oppsikt på en tid da de fleste hager i nabolaget er ganske så vår-nakne. For her er det virkelig et hav av tusenvis av knallblå Scilla som møter oss når vi kommer på besøk i slutten av april.

Hvem som i sin tid plantet de første løkene er ikke Finn helt sikker på, men det er i hvert fall tydelig at de trives. For hvert år blir det flere Scilla og mindre plen. Det er helt greit.

Les også: Mens vi venter på de tidligste løkblomstene
Tulipaner i drivhuset

Og i drivhuset som Finn var med og bygde i russetiden i 1951, har Monica satt store mengder tulipanløk. Det er hennes store lidenskap.

Ved å sette tulipanløk i drivhuset blomstrer de allerede flott i april.

Ved å sette løkene i drivhuset blomstrer de en måned før løkene i hagen, slik at de kan gledes over tulipanblomstringen ekstra lenge.

Denne uvanlige planten heter japansk pestrot, og den kan bli en pest og en plage ifølge hageeieren.

Mens vi vandrer rundt i april-hagen dukker det stadig opp nye spennende planter. For eksempel japansk pestrot, som var noe Finns bestemor plantet i sin tid. Den er veldig fin i blomstringen, senere får den kjempestore blader og Finn synes den er en pest og en plage.

De tidligste løkblomstene kommer opp av bakken på en tid da det ikke er så mye annet som blomstrer. De er derfor viktige matkilder for humlene.

I hagen er det også gamle busker og trær som stadig klippes og formes, og noen nykommere får med tiden også innpass i hagen. For eksempel en magnolia.

– Noe av poenget vårt med hagen er at det alltid skal være noe som blomstrer, og noe som står klart til å overta. For eksempel nå er Forsythiaen på hell, men da begynner vårkrossveden å blomstre. Så det er alltid noe å se på, sier Finn.

Primula er en av de tidligste vårblomstrende staudene.
Var stor kjøkkenhage

Den store hagen på Nordstrand var faktisk enda større tidligere, og Finns far dyrket alt mulig av grønnsaker i hagen.

– Han var bokholder men likte utrolig godt å dyrke grønnsaker. Høner hadde vi også. Hele hagen var full av kål og andre vekster, noe ble solgt og resten spiste vi selv. Det var mye barnearbeid i min oppvekst, forteller Finn Hroar Dethloff.

Fruen i huset har tulipaner som sin store lidenskap.

I dag dyrker ekteparet blant annet tomater og agurk i drivhuset, etter at tulipanene er ferdig med blomstringen. Men for dem er nok hagen mer til å nyte enn direkte til nytte.

Les også: Tyvstart våren innendørs med løkblomster i potte