Er jeg for sent ute med å så tomater?

Hvis du er medlem av et hageforum på Facebook, har feeden din vært oversvømmet av bilder av blant annet tomatplanter i alle størrelser de siste ukene. Slapp av, du har fortsatt god tid på deg til å så!

Som regel sår vi tomatplantene våre i begynnelsen til midten av mars. Det har stort sett vist seg å være tidlig nok. Det kan også være gode grunner til å vente en uke eller to.

For: Det er greit med tomatplantene når de er små. Men har du plass til å oppbevare mange store planter innendørs i mange uker helt til det blir varmt nok til å sette dem ut?

Sånn så det ut i stua vår i begynnelsen av mai fjor. En god grunn til ikke å så hundrevis av tomatfrø….

Hvis svaret er nei, er det like greit at du ikke har sådd før nå. Du rekker til og med å bestille frø på nett hvis du ikke har frø fra før. Er det første gangen du prøver å så, kan du ha god nytte av denne frøguiden for nybegynnere.

Les også: Slik sår vi tomat-frøene våre
Har du drivhus?

Mange av de som sår tomatfrø i januar og februar har nok drivhus. Da kan du jo sette på varme slik at plantene overlever selv om det blir kaldt om natta.

Les også: Fantastisk drivhus av gamle vinduer

Dersom du dyrker tomater på friland eller i krukke på terrassen, er det ikke nødvendigvis en fordel å så veldig tidlig. Det er som nevnt greit med tomatplanter når de er små, men etter et par måneder inne blir de ganske plasskrevende.

Skal du så tidligere enn 1. april, trenger du også ekstra vekstlys. Det beste er om du har et rom som er litt kjølig (cirka 15 grader), der du kan sette på lys. Du kan lese mer om bruk av vekstlys i denne artikkelen.

Når kan du plante ut?

Sånn som årets sesong ser ut til å bli, blir det neppe noen spesielt tidlig vår. Det skal først smelte vekk en meter med snø i hagen vår i hvert fall. Andre har sikkert mye mer snø enn det.

Drømmer du om dette? Det er kanskje litt ambisiøst med så mange sorter, men det går fint å dyrke tomater mange steder i Norge også uten drivhus.

Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Les også: Derfor er det viktig å herde plantene
Har du flere tomatspørsmål? Kanskje du finner svar i en av disse artiklene:

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.