Her er den perfekte Birken-sekken

Skal du gå Birkebeinerrennet og er på jakt etter en god ryggsekk? Vi har testet Ospreys modeller Tempest 9 og Talon 11 og er veldig godt fornøyd.

SPONSET PRODUKT
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Lørdag 17. mars arrangeres Birkebeinerrennet for 80. gang. Starten går på Rena, med både Henrik og Bjørnhild på startstreken. 16-åringen Henrik er debutant, mens Bjørnhild går for fjerde gang de 54 kilometerne over fjellet til Lillehammer.

Minst 3,5 kilo

For å kunne delta i Birkebeinerrennet på ski må du bære en sekk som veier minst 3,5 kilo. Dette er delvis av historiske årsaker, fordi de originale birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skevla skal ha båret med seg kongssønnen Håkon Håkonssøn på skituren over fjellet.

Osprey Talon 11 skal tas i bruk i Henriks debut i Birkebeinerrennet.

Nå veide nok prinsen mer enn 3,5 kilo, men det at vi må gå med sekk er ikke for å «plage» deltakerne. Som kjent kan nemlig været skifte fort på fjellet, og hvis du møter veggen langt fra nærmeste drikkestasjon, vil du være takknemlig for å ha litt ekstra klær og mat i sekken.

Arrangøren krever av sikkerhetsmessige årsaker at sekken inneholder følgende:

  • Vindtett jakke og bukse
  • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag
  • Votter
  • Lue
  • Buff eller balaklava
Selv om sekken ikke ser så stor ut, har den plass nok til det du trenger i Birken.

Det anbefales også at du har med litt ekstra mat og drikke, ekstra sokker, gjerne litt skismøring og en skrape (i tilfelle endring i føre), og så vil vel de fleste pakke med seg mobiltelefonen og nøklene. En ekstra trinse til stavene kan også være smart.

OBS: Det er ikke meningen at du skal bruke innholdet i sekken underveis i rennet, det er kun hvis det skulle skje noe underveis. Kle deg med det som er behagelig å gå med fra start – det som er i sekken skal være en sikkerhet.

Sekk som passer

3,5 kilo er ikke så voldsomt mye å bære, men det er likevel viktig å ha en sekk som sitter godt og er god å bære. Det er veldig irriterende å gå med en sekk som hopper opp og ned mens du går, eller der stroppene gnager seg inn i skuldrene.

En egen lomme på hoftebeltet er smart for å ha med ekstra energibarer eller sportsgel.

Vi har derfor testet de to Osprey-modellene Tempest 9 (liter) og Talon 11 (liter), som er mye brukt som Birken-sekker. En ting som skiller seg ut ved Ospreys sekker er at de har netting i ryggen slik at du ikke så lett blir svett selv om du går fort på ski. De har også gode stropper og hoftebelte som er lett å justere slik at sekken sitter godt på ryggen uten å føles tung å bære.

Her kan du sjekke priser og bestille sekkene fra Osprey (Annonselenke)

Tempest er en modell tilpasset kvinner med litt smalere skuldre og bredere hofter, den er også litt kortere, slik at høye damer som Bjørnhild kanskje kan vurdere å bruke en Talon-sekk i stedet. Men ved å justere lengden på skulderremmene funker den helt fint også for en dame på 1,80 m.

Henrik og Bjørnhild har testet begge sekkene på en 6 mil lang skitur, og kan skrive under på at sekkene fungerte meget bra som sekker til ganske raske langrennsløpere.

Henrik og Bjørnhild har testet begge sekkene på langtur, og kan anbefale Ospreys sekker som Birken-sekker.
Plass til mat og drikke

En annen ting som er veldig praktisk når du skal gå Birken er at det er plass til sports-gel eller energibarer i egne lommer i hoftebeltet i Osprey-sekkene.

Liker du å bruke drikkesystem med slange, er begge modellene tilpasset dette.

OBS: Hvis du har med egen drikke på Birken – tenk på at vekten skal være 3,5 kilo i mål. Med andre ord må du ha med ekstra vekt i starten hvis du skal drikke underveis. Det er også mange drikkestasjoner underveis, så de fleste føler ikke noe behov for å ta med ekstra drikke selv.

Osprey Talon 11 finnes i flere farger – på skirenn er det smart med en iøynefallende farge så du finner sekken din. Det er mange svarte…
Prøv sekken på forhånd

Som nevnt er ikke 3,5 kilo noen voldsom vekt å bære på en skitur, men det er likevel smart å prøve hvordan det fungerer å gå på ski med sekk før selve rennet starter. Pakk den gjerne med det du skal ha med på rennet slik at du vet hva du trenger for å oppnå vekten. Har du for lett sekk vil du få tidsstraff, det er veldig kjedelig å oppleve.

Pass på å ha nok innhold i sekken også når du kommer til mål.
Også til løping

Alt i alt mener vi at Osprey Talon 11 og Tempest 9 er veldig gode sekker til Birkebeinerrennet. De er ergonomisk godt utformet, har plass til akkurat det vi trenger, gode glidelåser og kjennes behagelige å ryggen.

Det blir nok slitsomt å gå over fjellet uansett, men sekken gjør det i hvert fall ikke verre.

TIPS: Det føles kanskje litt råflott å kjøpe en sekk til 1000 kroner for å bruke bare til Birken, men både Tempest 9 og Talon 11 funker utmerket godt som dagstursekk også til andre formål. Eller for eksempel hvis du trenger en sekk til å bruke når du løper til og fra jobb.

Hvis du trenger å låse fast sekken, er det en egen hempe til dette formålet.

RYGGSEKKENE SOM ER OMTALT I DENNE ARTIKKELEN FÅR VI FÅTT FRA OSPREY FOR Å TESTE

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.