Tomatprat med Helene

Helene Bergquist Orskaug i Skien startet med å så noen frø fra butikkjøpte tomater. Nå har hun over 100 planter av 90 forskjellige sorter, egen tomatblogg og administrerer en Facebook-gruppe for nesten 5000 ivrige tomatdyrkere.

Vi som driver Spirea.no besøkte Helene sommeren 2017.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Norsk Hagetidend
Helene dyrker tomater i mange forskjellige fasonger og farger – som smaker veldig forskjellig fra sort til sort.
Egen tomatblogg

– Jeg sammenligner tomatsmaking med vinsmaking. Tomat er ikke tomat, det kan være stor forskjell i smak og konsistens fra sort til sort, sier Helene.

I bloggen TomatPrat legger hun ut bilder og beskrivelse av tomatsortene hun dyrker, til stor glede og interesse for leserne. Der gir hun også tips om dyrking, samt deler tomatoppskrifter.

– Jeg leste i avisen at butikkjøpte tomater smaker bedre enn de du dyrker selv. Det er jeg absolutt ikke enig i – de jeg dyrker selv smaker mye bedre, sier hun.

Hundreds & Thousands er en tomatsort som egner seg godt til planting i ampler og krukker. Med hjul på krukkene kan du flytte dem rundt etter sola.

For mens mange butikk-tomater er plukket grønne og modnet i ettertid, plukker Helene solmodne tomater hver dag fra juni til langt uti september. 250 kilo kunne hun høste i 2017.

Ikke minst den store variasjonen i sorter er det som fascinerer Helene med tomater. For det finnes alt fra søte små cherrytomater som passer best til å knaske rett fra busken, til store, kjøttfulle bifftomater med krydderaktig smak som gir perfekt tomatsaus.

Les også:10 tips til dyrking av tomater
Noen tomater er nesten grønne selv om de er modne.
Drivhus ga mersmak

For henne startet den store tomatlidenskapen i 2011, da hun fikk drivhus. På grunn av sykdom har hun vært ute av arbeidslivet en stund, det har vært tøft. Gjennom tomatdyrkingen og bloggen føler Helene at hun bidrar tilbake til samfunnet ved å dele sin kunnskap og interesse med andre tomatdyrkere.

Les også: Dyrk chili og tomater på balkongen
Helene har så mange sorter at hun er nøye på merkingen.

– Jeg kaller meg på ingen måte tomat-ekspert, men jeg har jo lært en del i årenes løp. Jeg deler tips om hva som har funket for meg, sier hun.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut