De siste dagene har det vært sprengkulde mange steder i landet. Hvordan går det med plantene da?
Vinteren 2017-2018 har vært spesiell, i hvert fall sammenlignet med hva vi har vært vant til de siste årene her i Oslo. Det har vært lange kuldeperioder og mye snø – altså det mange kaller en «god gammeldags vinter».
Tåler 40 minus
Er du glad i å gå på ski, jubler du nok for denne vinteren, men er du hageentusiast er du kanskje heller bekymret for hva som skjer med plantene i løpet av vinteren. Du lurer kanskje også på hvorfor noen planter tåler frost – mens andre dør med en gang temperaturen kryper under null?
Forklaringen på det siste spørsmålet er at ulike planter er tilpasset å leve i ulikt klima. De plantene som vokser vilt i naturen i Norge er for eksempel tilpasset å tåle temperaturer ned til 40-50 minusgrader. Bartrær tåler enda mer, og tørre frø kan overleve ned til minus 200 grader!
Trekker ut vannet
Når en plante avkjøles vil det dannes iskrystaller i cellene. Noen planter dør da, som for eksempel georginer. Mens andre planter har tilpasset seg et liv ute i vinterkulda. De lager iskrystaller i celleveggene, og det meste av vannet trekkes ut av cellene. Noen beskriver det som at plantene lager sin egen frostvæske – det er en grei forklaring på en ganske komplisert biologisk prosess.
Mange planter feller bladene om høsten – det er for å forberede seg på vinteren. Når temperaturen kommer under frysepunktet er det en stor fordel å ha så lite væske som mulig i plantevevet for å unngå fryseskader.
Noen planter beholder bladene om vinteren, men tåler likevel frost. For eksempel rhododendron vil du se nå at har krøllete og slappe blader. De er ikke døde, planten har bare trukket ut mye av vannet for at planten ikke skal fryse.
Må gradvis herdes
For at planter skal tåle frost, må de også være herdet på forhånd. Det vil si at de gradvis tilpasser seg lavere temperaturer gjennom høsten før kulda kommer. Du kan med andre ord ikke flytte en grønn plante rett fra for eksempel 20 plussgrader til 20 minusgrader.
Plantene vi har i hagen vil ha litt variabel toleranse for frost. Noen er like hardføre som planter i norsk natur, og har ikke noen problemer med å takle en hard vinter. Andre planter er egentlig tilpasset et langt mildere klima, og vil kunne få frostskader eller i verste fall dø.
Snøen hjelper
Imidlertid hjelper det godt at vi har så mye snø i vinter. Snøen isolerer nemlig slik at det ikke blir så kaldt for selve planten. Har du for eksempel roser inntil en vegg, lønner det seg å spa snø over dem som beskyttelse.
Det samme gjelder hvis du har planter som skal overvintre i krukker. Måk litt ekstra snø over og rundt krukkene for å gi ekstra isolasjon.
Ligger det derimot mye tung snø på greiner på busker og trær, er det lurt å fjerne snøen før det blir for tungt og greinene brekker. Snøbrekk tar sjelden livet av planter, men de kan bli skadet slik at de aldri vokser seg pene igjen.
Og husk å måke snø av drivhustaket, hvis du ikke har gjort det allerede!