Hvorfor tåler noen planter frost?

De siste dagene har det vært sprengkulde mange steder i landet. Hvordan går det med plantene da?

Vinteren 2017-2018 har vært spesiell, i hvert fall sammenlignet med hva vi har vært vant  til de siste årene her i Oslo. Det har vært lange kuldeperioder og mye snø – altså det mange kaller en «god gammeldags vinter».

Denne japanske blodlønnen vil forhåpentligvis overleve sin første vinter hos oss, selv om den ser litt stusslig ut nå.
Tåler 40 minus

Er du glad i å gå på ski, jubler du nok for denne vinteren, men er du hageentusiast er du kanskje heller bekymret for hva som skjer med plantene i løpet av vinteren. Du lurer kanskje også på hvorfor noen planter tåler frost – mens andre dør med en gang temperaturen kryper under null?

En takløk i krukke er blitt til en isskulptur – tvilsomt om denne har overlevd.

Forklaringen på det siste spørsmålet er at ulike planter er tilpasset å leve i ulikt klima. De plantene som vokser vilt i naturen i Norge er for eksempel tilpasset å tåle temperaturer ned til 40-50 minusgrader. Bartrær tåler enda mer, og tørre frø kan overleve ned til minus 200 grader!

Skogens trær tåler selv de kaldeste norske vintre. Bartrær er mest hardføre.
Trekker ut vannet

Når en plante avkjøles vil det dannes iskrystaller i cellene. Noen planter dør da, som for eksempel georginer. Mens andre planter har tilpasset seg et liv ute i vinterkulda. De lager iskrystaller i celleveggene, og det meste av vannet trekkes ut av cellene. Noen beskriver det som at plantene lager sin egen frostvæske – det er en grei forklaring på en ganske komplisert biologisk prosess.

Når plantene feller bladene gjør de seg klare til å gå i vinterdvale, som denne vrihasselen vår.

Mange planter feller bladene om høsten – det er for å forberede seg på vinteren. Når temperaturen kommer under frysepunktet er det en stor fordel å ha så lite væske som mulig i plantevevet for å unngå fryseskader.

Noen planter beholder bladene om vinteren, men tåler likevel frost. For eksempel rhododendron vil du se nå at har krøllete og slappe blader. De er ikke døde, planten har bare trukket ut mye av vannet for at planten ikke skal fryse.

Selv om rhododendron henger med bladene, er den høyst levende, den bare har tilpasset seg kulda.
Må gradvis herdes

For at planter skal tåle frost, må de også være herdet på forhånd. Det vil si at de gradvis tilpasser seg lavere temperaturer gjennom høsten før kulda kommer. Du kan med andre ord ikke flytte en grønn plante rett fra for eksempel 20 plussgrader til 20 minusgrader.

Stadig skiftende temperaturer har gjort at det har blitt et tykt lag is i krukkene vi har satt til overvintring – det er ikke ideelt, men vi håper det går bra likevel.

Plantene vi har i hagen vil ha litt variabel toleranse for frost. Noen er like hardføre som planter i norsk natur, og har ikke noen problemer med å takle en hard vinter. Andre planter er egentlig tilpasset et langt mildere klima, og vil kunne få frostskader eller i verste fall dø.

Noen av plantene vi bruker i hagen er egentlig fra varmere strøk – men så lenge de herdes til et liv i vinter-Norge vil de oftest klare seg likevel.
Snøen hjelper

Imidlertid hjelper det godt at vi har så mye snø i vinter. Snøen isolerer nemlig slik at det ikke blir så kaldt for selve planten. Har du for eksempel roser inntil en vegg, lønner det seg å spa snø over dem som beskyttelse.

Har du snø til overs er det smart å gjøre som dette – lage en «snødyne» til rosene.

Det samme gjelder hvis du har planter som skal overvintre i krukker. Måk litt ekstra snø over og rundt krukkene for å gi ekstra isolasjon.

Snø er bra, is vil vi helst ikke ha i krukkene. Men det er ingen ting å gjøre med nå, bare vente til våren og satse på at plantene takler også denne vinteren.

Ligger det derimot mye tung snø på greiner på busker og trær, er det lurt å fjerne snøen før det blir for tungt og greinene brekker. Snøbrekk tar sjelden livet av planter, men de kan bli skadet slik at de aldri vokser seg pene igjen.

Og husk å måke snø av drivhustaket, hvis du ikke har gjort det allerede!

Hvis du ikke husker å måke snø fra drivhustaket kan det gå sånn som dette.

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.