Slik unngår du at komposten fryser

Bruker du varmkompostbinge til å kompostere matavfall, er det viktig at du mater den ofte for å unngå at den fryser.

Mange opplever at det er krevende å holde en varmkompostbinge under frysepunktet gjennom hele vinteren. Det har også vært vår erfaring tidligere – men ikke etter at vi fikk vår godt isolerte termokompostbinge fra Kekkilä.

Dette er den første vinteren vi bruker den, og det virker så langt meget bra. Selv på dager med minus 10 grader har temperaturen inne i komposten holdt seg godt over 0. Når vi har åpnet lokket og sett, har varmen slått mot oss og matrester under kompostering er dekket av det gule belegget som betyr at prosessen går riktig for seg.

Godt isolert binge

Bor du på et sted der det ofte er kalde vintre, er det ekstra viktig at du velger en varmkompostbinge som er godt isolert. Vi hadde tidligere en annen modell med tynnere vegger – den frøs omtrent med en gang det ble minusgrader.

Vi kan som sagt anbefale den vi har selv, som forhandles av Nordic Garden. I bloggen Komposten kan du også finne en oversikt over ulike modeller.

Du bør også vurdere hvor stor kompostbinge du faktisk trenger. Vi har en binge som rommer totalt 325 liter inkludert en ekstramodul, men ser at vi fint hadde klart oss med en mindre en. Vi er fire personer og fyller det meste av matrester (unntatt bein og sitrusskall) i komposten, i tillegg til at vi legger i litt hageavfall, løv etc som strø og for å få en god miks. Vi startet med en tom binge i mars i fjor – og den er fortsatt bare knapt halvfull.

Det er ikke sikkert komposteringen går like fort om vinteren, men ved å mate bingen jevnlig unngår du at prosessen stopper opp. Hvis prosessen er i gang, legger det seg et gult belegg på toppen.

Det er jo nemlig sånn at det du hiver i komposten inneholder mye vann, og når mikroorganismene bryter det ned til jord, synker innholdet i bingen fort sammen.

Mat helst hver dag

Det aller viktigste for å holde komposten i gang gjennom vinteren er at du tilfører mat jevnlig. Helst hver dag, men i hvert fall 2-3 ganger i uken. Uten tilførsel av nytt organisk materiale vil komposteringsprosessen stoppe opp, temperaturen går ned og du ender opp med en isklump som det tar lang tid før smelter til våren.

Det er også en fordel om kompostbingen ikke tømmes helt om høsten – særlig hvis du har en stor kompostbinge.

Det vil også hjelpe å legge inn ekstra isolasjon, f eks en isoporplate på innsiden hvis du er redd for at det skal fryse. Pass ellers på at beholderen er tett så ikke kulda kommer inn. På kalde dager bør du være kjapp med å åpne og lukke lokket for å unngå for mye varmetap.

Hva gjør jeg hvis det fryser likevel?

Det er ingen krise hvis komposten fryser – bortsett fra at du ikke bør legge i mer matavfall før du får prosessen i gang igjen. Noen velger å bare la komposten være fryst resten av vinteren, og heller levere matavfallet til kommunen som «vanlige folk».

Ønsker du å få tint opp komposten, kan du først prøve med å fylle noen plastflasker med varmt vann som du graver ned i massen. Du kan også prøve med å tømme varm sukkerlake og nitrogenholdig materiale (f eks urin) i komposten for å få den i gang igjen.

Hvis ingen ting av dette hjelper, kan du bare la komposten stå til den tiner – da vil prosessen komme i gang igjen av seg selv. La lokket stå oppe når det blir varmt til våren – ellers vil beholderen fungere som et kjøleskap.

Les også:

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut