Ut å måke snø – før vi snør ned!

- Innhold fra Spirea.no -
Etter flere vintre nesten uten snø – har vi det siste døgnet fått bortimot en halvmeter på en gang! Da er det bare å fyre opp snøfreseren!

Vi kan ikke akkurat si at vi ikke har blitt advart – for de siste dagene har nettavisene vært fulle av «skrekk-reportasjer» om snøkaoset som var ventet i Oslo og andre steder på Østlandet. Og denne gangen var det faktisk ikke en overdrivelse! Siden i går ettermiddag har det snødd i 30-50 cm i Oslo, og det snør fortsatt!

Som regel går det greit å få vekk snøen med en vanlig snøskuffe, men i dag var det godt å få litt motorisert hjelp.

Ifølge Øystein Sunde er det ingen vits å måke snø, for den smelter av seg selv når våren kommer. Det har han jo rett i, men det er jo greit å ikke vasse rundt i snø til knærne, og så liker heller ikke biler noe særlig å kjøre i dyp snø.

Vi måtte bokstavelig talt brøyte oss ut av døra!

I morges var det derfor bare å fyre opp den kraftige bensindrevne snøfreseren og få «omplassert» snøen som hadde lagt seg på gangveien, parkeringsplassen og i innkjørselen.

- Innhold fra Spirea.no -
Ikke vent til det slutter å snø!

Det er sikkert fristende å vente til det slutter å snø før du begynner å brøyte, men når det snør så mye tung snø som nå, er det lurest å brøyte underveis. Venter du for lenge vil snøen være så tung at snøfreseren ikke klarer å fjerne den – og da må du måke for hånd. Det er tungt, det! Om ikke annet, god trim, da.

Snøfreseren eter seg gjennom et tykt lag med snø – og gjør det mulig å få parkert bilen igjen.

Snøvær og glatt føre kan være en stor utfordring for både gående og kjørende. Her vi bor har vi en bratt bakke som i praksis er umulig å komme opp med bil hvis det ligger snø eller is på bakken. Tidligere har vi hatt varmekabler til å smelte snøen – men nå har de sluttet å virke…

Imidlertid er det fullt mulig å holde en asfaltert bakke fri for snø og is uten varmekabler. Det er bare litt mer jobb.

Her har snøfreseren gjort en god jobb med å rydde vekk snø – men det trengs nok flere runder i dag.
Brøyting og veisalt = bar bakke

Det viktigste er at vi alltid sørger for at det er isfritt ned mot veibanen. Vi har hakket vekk all is som lå på asfalten slik at utgangspunktet var en helt isfri bakke. Hver gang det kommer snø er vi raskt ute med måker, skrape og koste godt vekk slik at snø ikke rekker å omdannes til is. Hvis det er igjen et lite lag is/snø som vi ikke får vekk mekanisk, salter vi med veisalt i hjulsporene. Dette er meget effektivt og gjør at vi i praksis kan ha sommerføre hele vinteren.

Som regel er det ganske overdrevet når det snakkes om snøkaos – men i dag kom det virkelig mye snø!

Vi synes også det er et godt råd som gis av veimyndighetene på dager som dette: La bilen stå hvis du ikke absolutt må kjøre. Det er helt forståelig at det tar litt tid å rydde veiene når det kommer så mye snø på én gang. Slapp av, det kommer til å slutte å snø om en stund – og da blir det til gjengjeld fantastisk skiføre.

Plantene i hagen din er også glade for all snøen som kommer – det har vi skrevet om i denne artikkelen.

Hele hekken er fylt av snø! Har du busker eller trær du er redd for, er det lurt å børste vekk snø slik at ikke greinene knekker av den tunge snøen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*