Tøft ungdomsrom malt i supermatt blåfarge

Utgangspunktet var et litt slitent gutterom med strietapet. Resultatet ble et stilig ungdomsrom med slette vegger og blå, supermatt finish.

16-åringen ønsket å bruke juleferien på å pusse opp rommet sitt, og slike initiativ må vi jo bare belønne! Fra før av var veggene hvite og lyseblå, med strietapet som underlag. Henriks ønske var å få slette vegger, og en mørkere, matt farge.

Slik ble rommet ferdig oppusset – med ny blå farge og nye møbler. Henrik er veldig fornøyd med sitt nye ungdomsrom.

Vi i Spirea.no har et samarbeid med den norske malingsprodusentene Gjøco. De har mange ulike typer interiørmaling, med ulike egenskaper.

Siden Henrik ønsket seg en matt finish på veggene, falt valget på malingen Supermatt Rom, som er helt glansfri. Han ønsket seg også en ganske mørk blåfarge, og valget falt på fargen Blåveis (NCS S 4040R90B).

Denne lekre blåfargen heter Blåveis.
Dekke til strietapet
Slik så rommet ut før vi begynte.

Som nevnt var veggene fra før av dekket med strietapet, altså glassfiberstrie. For å få veggene helt slette/glatte igjen, er det flere alternativer:

Helsparkling: Du tar på sparkel på veggen som du fyller i alle ujevnhetene, og pusser etterpå. Du må som regel sparkle og pusse minst 3 ganger for å få det resultatet du ønsker, og det er mye jobb.

Fjerne tapeten: Er det flere lag tapet på veggen kan det være nødvendig å ta vekk tapeten – men dette er mye jobb og anbefales som regel ikke. Du må uansett også sparkle eller tapetsere på nytt, så det spørs om det er verdt strevet å fjerne tapeten.

Henrik sparklet over alle hull og ujevnheter i veggen før tapetsering.

Tapetsere med veggfornyer: Dette var den løsningen vi valgte, og som vi anbefaler. Du tar rett og slett på et nytt lag tapet uten struktur, som dekker til den gamle tapeten. Dersom det er hull eller store ujevnheter i veggen fra før, bør dette sparkles før du legger på tapeten.

Tips når du skal tapetsere

La sparkelen tørke og puss overflaten før du begynner å tapetsere.

Dere bør jobbe to sammen når dere skal tapetsere veggene. Ta av gulvlistene, eventuelt også taklistene. Mål opp lengden fra tak til gulv og skjær tapeten. OBS: Viktig at du ikke lager lengdene for korte, de må dekkes av listene.

Det å tapetsere er ikke så vanskelig, men dere må være to – det nytter ikke å gjøre alene.

Rull på tapetlim for en lengde om gangen. Bruk en vanlig, bred malingsrull, f eks Jotun rosa.

Start i et hjørne, og pass på at den første lengden med tapet er rett/i lodd. Deretter er det bare å legge tapeten kant i kant bortover hele veggen. Bruk en tapetsletter for å få ut luft og fordele limet bak tapeten.

Vær nøye når du måler opp hver lengde av tapeten.
Det er viktig å få vekk all luft og fordele limet godt bak tapeten. Henrik bruker en tapetsletter til dette.
Klart for å male

La tapetlimet tørke til dagen etter med god utlufting.

Deretter er det klart for å male. Det vil si – først bør du maskere lister, tak, dørkarmer, etc, for å unngå at du søler. Gulvet bør dekkes med plast som teipes fast inntil veggene (ikke på veggen).

Rull ut malingen med malingsrull. Når du skal male en mørk farge over en lysere, er det viktig å være nøye med å dekke alt, slik at det ikke skinner gjennom. Det bør uansett males to strøk.

Det er morsomt å male når det blir så stor forandring, synes Henrik.

Det som er spesielt med den supermatte malingen som vi brukte på Henriks rom, er at det vil synes veldig godt hvis du ikke maler helt jevnt, eller det er ujevn sparkel under. Derfor er det viktig å være nøye med grunnarbeidet – og at du tar deg god tid med malingen.

Gjøco Supermatt Rom tørker imidlertid svært raskt, slik at du fint kan male to strøk på samme dag.

Kan ikke du male resten, muttern? Neida, Henrik gjorde mesteparten av jobben selv i løpet av tre dager i skoleferien.
Lister og karmer til slutt

Etter at veggene var ferdig malt, brukte vi en annen type maling til dørkarm, vinduskarm og lister. Her trengs det en mer slitesterk maling med mer glans, siden dette er steder som skal vaskes med jevne mellomrom. Fashion 15 fra Gjøco kan brukes på tre og panel innendørs, og er en vanntynnbar oljemaling. Fashion finnes med ulik glans, vi valgte 15, altså silkematt. Til taket brukte vi Gjøco Proff tak og grunning.

Spirea.no har fått sponset noen av produktene fra Gjøco AS.