En god og varm strikkegenser er en flott julegave til en du har kjær. Strikker du Redd Barnas genser eller strikkejakke kan du også varme barn for fryser andre steder i verden enn trygge Norge.
Selv om du ikke er en veldig erfaren strikker, er årets Redd Barna-genser et fullt overkommelig strikke-prosjekt. Bjørnhild strikket barnegenseren i størrelse 4 år i løpet av tre uker – og det gikk fort fremover.
VIL DU OGSÅ STRIKKE DENNE? BESTILL GARN HER
På bildene og i videofilmen ser du nevø Conrad, som fikk den fine genseren i gave.
Selv om du er litt ”rusten” med strikkepinnene, trenger du ikke å være redd for å ta fatt på dette mønsteret. Du starter nemlig med en vrangbord eller rullekant, og et langt stykke med ensfarget glattstrikk før du tar fatt på selve mønsteret.
Barnegensere og damejakker
Årets Redd Barna-strikk består av to søte barnegensere og to lekre damejakker i Sølje pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk.
– Jeg synes det var veldig hyggelig og ærefullt å bli spurt om å designe årets Redd Barna-strikk, forteller Berit Løkken, som har designet de fire flotte strikkeplaggene.
Prosjektet er et samarbeid mellom Redd Barna, ukebladet Hjemmet og Hillesvåg Ullvarefabrikk.
Alle modellene er enkle og raske og strikke – noe som også var viktig for designeren da hun begynte å jobbe med prosjektet.
– Jeg hadde lyst til å lage en genser med rundt bærestykke, for det kler de fleste. Det gjør også at det blir litt enklere montering, sier Løkken.
Siden genseren har rundt bærestykke strikker du først ferdig bolen opp til armhulene, deretter begge ermene, før du setter alt sammen på samme rundpinne og strikker genseren ferdig.
Monteringen er som nevnt veldig enkel – det er bare å sy litt igjen under ermene, feste tråder og brette inn halskanten og sy fast. Før du tar plagget i bruk kan du med fordel legge det i fasong mellom fuktige håndklær og la tørke.
Garn fra norsk pelssau
Garnet som brukes til plaggene er Sølje pelsullgarn, som er spunnet av ull fra norsk pelssau. Det er veldig behagelig å strikke med – det glir godt på pinnene og det er lett å få et jevnt og fint resultat.
Strikker du til barn er det også greit å vite at dette er en genser som tåler å bli brukt og vasket mange ganger. Pelssau-ullen består av nemlig av bunnull og dekkhår, noe som gjør garnet både mykt og slitesterkt på samme tid.
– Ullen fra norsk pelssau gir et veldig glansfullt og luftig garn. Det gjør at du får plagg som blir lette og behagelige å ha på seg. Det blir også bare mykere og bedre i bruk, og garnet nupper ikke, sier designer Berit Løkken.
Bunnfargen i alle genserne er gråmelert farge 2115, og dette er rett og slett ufarget garn fra sauerasen norsk pelssau. Ullen inneholder både lyse og mørke fibre, som gir den spesielle, gråmelerte dybden i garnet. De andre fargene er farget inn i det grå garnet, forteller Løkken.
Blomst og hjerte
I alle mønstrene er det ett element som går igjen, en stilisert blomst. I tillegg har designeren lagt inn et lite hjerte på hjerte-siden, som en symbolikk på den godhet og varme du gir til fattige barn ved å strikke denne genseren.
12 prosent av salget av garnpakkene til Redd Barna-genseren går nemlig til Redd Barnas arbeid.
– Etter at vi lanserte mønsteret i august i år, har vi fått mange henvendelser og solgt veldig bra med garnpakker, sier Berit Løkken, som tror folk synes det er hyggelig at du kan støtte et godt formål samtidig som du får en flott genser eller jakke.
Garnpakker til Redd Barna-strikk kan bestilles i nettbutikken Ull.no eller kjøpes hos forhandlere av garn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Der følger det også med mønster. Bestiller du nå, kan du rekke å strikke ferdig før jul. Eller du kan gi garnpakken i julegave til en strikkeglad person du er glad i.
Denne artikkelen står også på trykk i Redd Barna-magasinet nr 4 2017.