Julegavetips 1: Klementin-marmelade

Har du noen klementiner, appelsiner eller sitroner som bare ligger og skrumper inn i fruktkurven? Du trenger ikke å kaste dem – lag heller deilig marmelade og du har en flott hjemmelaget julegave.

I skrivende stund er det bare en drøy måned til jul – og det betyr at det er på tide å begynne å tenke på julegavene. De fleste setter pris på en hjemmelaget julegave, men det blir ofte bare med tanken fordi vi ikke klarer å komme på smarte ting som mottageren blir glad for.

Derfor: Start allerede nå med å lage julegaver.

Appelsinmarmelade veldig godt, og passer sammen med både søtt og salt. For eksempel er appelsinmarmelade på blåmuggost en sikker vinner.

Et glass hjemmelaget marmelade eventuelt sammen med en god ost er en super gave både til jul og i andre sammenhenger.

Klementinmarmelade er supert pålegg på brødskiva, eller du kan spise det sammen med ost.
Klementiner, appelsiner og sitroner

Det går imidlertid fint an å lage marmelade av klementiner – som de fleste gjerne har liggende i en fruktkurv uten at de blir spist. Du kan selvfølgelig også bruke appelsiner, og det er fint å tilsette en sitron.

Vi fant en oppskrift på klementinmarmelade på Godt.no, men synes den inneholdt alt for mye sukker. Vi hadde heller ikke vaniljestang i huset, så brukte i stedet en kanelstang. Men resultatet ble kjempegod marmelade.

INGREDIENSER
  • 1 kg klementiner
  • 6 dl vann
  • 1 sitron
  • Cirka 800 g sukker (mer hvis du liker søt marmelade)
  • 1 hel kanelstang
Du trenger ikke å tilsette syltepulver, marmeladen blir tykk nok bare den får koke i et par timer.
FREMGANGSMÅTE
  • Vask og skrubb frukten godt under varmt vann.
  • Behold skallet på et par av klementinene eller flere, avhengig av hvor godt du liker den litt bitre smaken av skall.
  • Del klementinene i to og skjær dem i tynne skiver. Sitron skreller du og skjærer i skiver. Eventuelle steiner kan du samle i en lukket tesil eller noe annet som tåler varme, de fungerer nemlig som fortykningsmiddel.
  • Ha fruktmassen og vannet i en tykkbunnet kjele og tilsett eventuelle steiner. Kok opp, rør rundt og legg på lokk. La frukten småkoke under lokk i ca 1 time.
  • Rør inn sukker, legg i en kanelstang. Småkok videre uten lokk i ca 45 min – 1 time til marmeladen har ønsket smak og konsistens. Rør ofte og skum av underveis om nødvendig.
  • Test om marmeladen er nok kokt ved å legge en liten skje med marmelade i kjøleskapet. Er den ikke tykk nok kan du koke marmeladen litt lenger.
  • Fyll den kokende marmeladen over på rene syltetøyglass og legg raskt på lokket. Oppbevares i kjøleskap.