Snø i hagen er plantenes venn

I dag laver snøen ned over Sør-Norge, og det er godt nytt for plantene i hagen. Det verste de vet er nemlig barfrost.

Klimaendringer eller ikke – det er fortsatt mange dager med minusgrader i løpet av vinteren i Norge. Det gjør heller ikke noe for plantene som skal overvintre ute, da disse er tilpasset et klima med skiftende årstider og varierende temperaturer.

Når høsten kommer med lavere temperaturer og mindre lys, går plantene i dvale og våkner ikke til liv igjen før til våren.

Vil du ha flere hagetips fra oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Denne japanske lønna står i krukke, og er litt på grensen til å være hardfør nok. Derfor har vi pakket den inn med snø for bedre isolasjon.
Isolerende snø-dyne

Snø i hagen er bra på flere måter. Det viktigste er at snøen som ligger over plantene fungerer som en beskyttende dyne mot vær og vind. Den lette, tørre snøen som kom i dag egner seg derfor godt til å dekke til de minst hardføre plantene i hagen.

Har du roser plantet i sørveggen, eller vinterlagrer krukker med stauder under takskjegget, bør du derfor pakke dem inn med snø så snart det kommer noe.

Salvie er flerårig – men spørsmålet er om den blir det i denne krukken.
Oktoberbergknappen rakk ikke å visne før snøen kom.

Snøen har to funksjoner: Isolere plantene mot kulde, deretter vanner den bedene når den smelter.

Hvis du synes det høres rart ut at noe så kaldt som snø skal kunne beskytte mot kulde, kan du jo tenke deg hvordan det er inne i en snøhule eller iglo.

Prydgress i krukke har en tendens til å bli ettårig – men vi prøver likevel ved hjelp av den lette snøen som kom i dag.
Pass på snøbrekk

Det kan likevel bli for mye av det gode: Pass på at det ikke ligger for mye våt og tung snø på greinene til busker og trær slik at det er fare for at de brekker. Vær også litt forsiktig med hvor du dumper snøen når du brøyter.

Snøen du koster vekk fra trappa kan brukes til å dekke plantene i hagen.

Har du ikke noe snø å dekke plantene med? Slapp av – det går vanligvis bra – busker, trær og stauder som selges i Norge er vant med å klare seg i et skiftende klima

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Les mer om vinterforberedelser i hagen:
Salaten blomstrer fortsatt i hagen vår.
Røsslyng holder seg fint gjennom store deler av vinteren og er et dekorativt innslag i mørketiden.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut