Slik lager du en perfekt svinestek

Svinestek er kanskje ikke den mest trendy maten – men det er kjempegodt. Kommer du over et fint kjøttstykke i butikken, legg det i kurven og lag en deilig svinestek til lørdag- eller søndagsmiddag.

I dag skal kjøtt helst være biffer eller medaljonger, men vi slår et slag for god, gammeldags stek.

Og det trenger ikke å være svindyr viltstek, det kan rett og slett være rimelig svinestek, eller skinkestek om du vil.

Behandler du den riktig, blir nemlig svinesteken både saftig og smakfull – og en søndagsmiddag du husker hele uka. Blir det noe igjen kan du spise restene som pålegg.

Svinestek skal være gjennomstekt, men ikke overstekt slik at den blir tørr.

En svinestek veier som regel 1,5 til 3 kilo, og du kan få kjøpt den både med og uten svor. Kiloprisen er som regel rundt 100 kroner, eller halvparten hva for eksempel oksestek koster.

Naturligvis ikke like billig som tynnribbe på tilbud, men så får du også mer kjøtt og mindre fett.
Krydre godt med salt og pepper, det matcher bra med svinekjøttet.
INGREDIENSER
  • 1 svinestek
  • Salt og pepper
  • Gulrøtter
  • Løk
LES OGSÅ: Amerikanske pannekaker er luksus-frokost

FREMGANGSMÅTE
  • Er det svor på steken, ruter du den opp med en skarp svor og gnir godt inn med salt og pepper på både svoren og steken. Bruk helst grovmalt pepper.
  • Legg svinesteken i en langpanne sammen med noen gulrøtter og løk. Hell litt vann i bunnen av langpanna.
  • Sett i ovnen på 200 grader. Når steken begynner å bli brun, slår du ned varmen til 150 grader. Bruk steketermometer. Kjernetemperaturen skal være cirka 74 grader, det tar i hvert fall et par timer, avhengig av størrelse på kjøttstykket. Etterfyll eventuelt med vann underveis i stekingen.
  • Tøm sjyen over i en gryte, den skal du bruke til å lage saus.
  • Hvis det er svor på svinesteken: Sett grillelementet i ovnen på fullt og la ovnsdøra være litt åpen. Da blir svoren sprø, men pass på at du ikke svir den. Den er ferdig når den har boblet seg opp og ser ut som baconcrisp.
  • La steken hvile i noen minutter før du skjærer den opp med en skarp kniv eller oppskjærermaskin hvis du har det. Det er greit å prøve å skivene ganske tynne, men ikke så tynne som påleggsskinke.
En elektrisk oppskjærermaskin, eller påleggsskjærer, er veldig smart å ha. Den vi har kostet bare 300 kroner og er kjempeenkel både å bruke og rengjøre.
Skal du ha den til middag, kan steken skjæres i middels tykke skiver.
LAG SAUS

La sjyen koke litt i gryta, spe den eventuelt ut med litt vann hvis det er for lite sjy.

Jevn sausen med maisenna og smak til med salt og pepper. Hvis sausen er litt lys, kan du tilsette et par dråper sukkerkulør.

TILBEHØR

Server svinestek til middag sammen med poteter, surkål eller rødkål, gulrøtter, erter, kokte svisker, tyttebærsyltetøy og sennep. Eller noe annet som du synes passer. Rosenkål for eksempel.

Lykke til!
En svinestek steker du ferdig på 2-3 timer, avhengig av hvor stor den er.
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!