Sett amaryllis-løk nå for å få blomstring til jul

Amaryllis (Hippeastrum) er etter vår mening en av de flotteste juleblomstene. Men skal de rekke å blomstre til jul, må du begynne å drive løkene nå.

Hvert år blomstrer 800.000 amaryllis-løker rundt omkring i norske julehjem – og mange ser på denne flotte sør-amerikaneren som den ultimate juleblomsten. Den kalles også ridderstjerne.

Men mens julestjerner og julegleder er «ferdige til bruk» allerede når du kjøper dem, må amaryllis som regel drives i noen uker før de blomstrer.

Vil du ha flere hagetips fra oss i Spirea.no? Bestill abonnement på vårt hageblad Hageguiden
Dersom amaryllisen din ser sånn ut nå, er den i god rute til å blomstre til jul, kanskje tidligere. Hvis det går for fort, kan du sette den kjølig.
Trenger cirka 2 måneder

Det er faktisk allerede for sent å begynne å drive en løk helt fra scratch, den trenger vanligvis 8-10 uker fra du setter løken til den blomstrer. Og det er i skrivende stund under 7 uker til julaften. Vil du likevel prøve, bør du sette løken i stuetemperatur.

Bestill amaryllis-løk i nettbutikken Hageglede og få blomstring til jul (Annonselenke)
Denne røde amaryllisen er på vei til å springe ut i blomst nå – og blir dermed et flott blikkfang i førjulstiden.

Hvis du kjøper en ferdig plantet amaryllis i en blomsterbutikk eller hagesenter, er det imidlertid ikke noe problem å få den i blomst før julaften. Da har det som regel begynt å komme en liten blomsterstilk, og den vokser fort opp hvis den får stå i en varm stue.

Dekorativ også før selve blomstringen setter i gang.

Det er ikke alltid så lett å beregne akkurat når amaryllis vil blomstre, men den er jo fin både før og etter jul også. Hvis du ser at den kommer veldig fort, kan du sette den kaldt, helt ned i 2 grader, da vil veksten bremses.

Du kan sette amaryllis i en potte med jord, eller du kan bare helt enkelt pakke den inn i mose. Hvis den ikke står i jord, må du dusje løken med vann så den holdes fuktig.
Finnes i mange farger

En amaryllis-løk gir som regel to eller tre blomster. Stengelen kan bli 30-60 cm høy, så noen ganger er det nødvendig å støtte den opp. Den vil også strekke seg mot lyset, så vri skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.

I nettbutikken til Hageglede finner du mange ulike typer amaryllis-løk (Annonselenke)
Plasser amaryllis lyst, helst i vinduskarmen, og snu skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.

Amaryllis finnes i mange farger, rød og hvit er mest vanlig, men du får dem også i rosa, oransje og tofargede varianter, enkle og fylte.

Les også: Dette er Norges 10 mest populære juleblomster

Hvite amaryllis er flotte og passer både til jul og i adventstiden. De holder også like lenge som avskårne som hvis de står i potte.

Amaryllis i potte trenger ikke å gjødsles, men skal vannes cirka hver fjerde dag eller når overflaten kjennes tørr. Ikke vann for mye, da råtner løken.

Amaryllis har all næring lagret i løken, og det kommer som regel to eller tre blomsterstengler fra hver løk.
Tips: Amaryllis kan brukes som avskårne blomster i en vase. Da unngår du problemet med at stengelen bøyer seg ned på grunn av den tunge blomsten, og den står like lenge før den visner.
Ta vare på løkene

Ønsker du å ta vare på amaryllis-løken for å få dem til å blomstre igjen til neste år, er dette fullt mulig.

Setter du amaryllis fra løk, har du mange flere farger og sorter å velge mellom enn om du kjøper ferdig drevet løk i blomsterbutikken. Løkene trenger 8-10 uker fra du setter dem til de blomstrer.

Det første du må gjøre da er å skjære bort blomsterstanden etter blomsten, slik at planten ikke bruker energi på å lage frø. Deretter lar du blomsterstengelen visne helt ned. Etter blomstring kommer amaryllis med grønne blader, og du kan bruke den resten av vinteren som en grønnplante i vinduskarmen. For at den skal kunne lagre nok næring i løken til å blomstre igjen, må det være blader. Skjær derfor ikke av bladene, la dem stå.

Når det blir varmt nok i været til å plassere ut pelargonier, plasserer du krukken med amaryllis ute i hagen, der du gjødsler og vanner gjennom sommeren. La løken stå 1/3 over jorden.

Fra september til november setter du amaryllisløkene mørkt og tørt, før de er klare til driving igjen.

Om høsten tar du krukken inn og setter mørkt og kjølig. I september slutter du helt å vanne. Cirka 1. november tar du den frem igjen, potter om og begynner å drive løken igjen for ny blomstring.

I naturen blomstrer amaryllis naturlig i februar-april, og det er i praksis vanskelig å få en overvintret løk til å blomstre til jul året etter. Men det går jo an å prøve i stedet for å kaste løken.