I stedet for å sette sykkelen i boden for vinteren, skifter Mette og Elisabeth til piggdekk, og fortsetter å dra på sykkelturer i skog og mark. Is og snø er ingen hindring for de ivrige terrengsyklistene!
For de aller fleste er sykling en sommeraktivitet, men sånn trenger det ikke å være. Utstyrer du tohjulingen med piggdekk kan du sykle både på vei og i terreng hele vinteren gjennom.
Møttes på sykkelen
Mette Jakobsen (48) og Elisabeth Eriksen (42) begynte med terrengsykling for noen år siden. De møttes gjennom et jentekurs i sykkelklubben Frøy i Østmarka i Oslo, og har siden hatt mange fine sykkelturer sammen. Elisabeth jobber til daglig som eiendomsutvikler, pluss at hun driver reisebloggen Globetrotterelisa.com der hun skriver om aktive reiser med og uten sykkel.
Mette er kulturhistoriker. Begge har alltid hatt en stor interesse for friluftsliv og trening i skog, mark og fjell.
– Jeg hadde syklet en god del før, men mest på grusvei, samt å sykle til jobben. Jeg hadde lyst til å lære stisykling i terrenget, forteller Mette.
Og når damene først prøvde terrengsyklingen, ble de fort hekta. De bor begge i nærheten av Østmarka i Oslo, og sykler gjerne flere ganger i uken, som trening og tur. Om sommeren er det fellestreninger i sykkelklubben, og de er også en gjeng på fire damer som sykler mye sammen i helgene.
– Det som er så flott med å sykle i terrenget, er at vi kommer oss så langt inn i marka, til steder der det nesten ikke er andre. Hver tur blir som en oppdagelsestur, forteller Elisabeth.
Sykler på holka
Det blir naturligvis mest sykling i sommerhalvåret. Men i overgangsperiodene på høsten og våren, når det er for lite snø til å gå på ski, og for glatt og isete til å løpe, er sykling et veldig fint alternativ og en måte å komme ut i marka selv om det er ufremkommelig på andre måter.
For med piggdekk på terrengsykkelen, har du sikkert veigrep og trenger ikke å være redd for at hjulene skal skli.
– Sånn som det har vært de siste vintrene med varierende snøforhold, har vi kunnet sykle nesten hele året. I de periodene det er dyp løssnø velger vi heller skiene, men stort sett går det an å sykle selv om det er vinterføre, sier Elisabeth.
I fjor valgte Mette å ta med sykkelen i stedet for skiene på juleferie, selv om det var snø nok til å gå på ski.
– Uten tvil en av mine beste sykkelopplevelser. Det var ganske hardt og isete så det var ypperlig å sykle oppå skaresnøen. Det var helt magisk, forteller hun.
Trening som er gøy
For det er opplevelsene som er det viktigste for sykkeldamene. Det at de får mye god trening er en bonus, hovedårsaken til at de sykler er fordi det er gøy. Det å sykle sammen er også veldig sosialt, i tillegg til at det oppleves som tryggere enn å ferdes på egenhånd.
– Jeg sykler aldri alene i skogen. Det er for det første på grunn av sikkerhet – det kan skje noe som gjør at jeg trenger hjelp. Det er også veldig fint å ha noen å dele opplevelsene med. For eksempel hvis jeg klarer å komme opp en vanskelig kneik, og jeg er veldig stolt, er det jo fint at noen ser det, mener Elisabeth.
Les også: Rulleski – også for mosjonister
Det å sykle på sti, enten det er sommer eller vinter, er teknisk krevende, og du kan ikke regne med å tilbakelegge mange mil på en økt. Damene anbefaler absolutt at du går et kurs og lærer det grunnleggende før du tråkker i vei, da vil du lære noen triks som gjør at du får mer glede av syklingen fra første stund. Men uansett må du regne med litt knall og fall.
– Vi tryner stadig vekk. Litt skrubbsår må regnes med!
Til gjengjeld får du også trent hele kroppen – for i terrengsykling bruker du armene og overkroppen mye mer enn når du sykler på landevei.
– Det blir som en slags intervalltrening, med spurter og pauser, forklarer sykkeldamene.
Les også: Test av Suunto Ambit3 pulsklokke
Når du skal kjøpe terrengsykkel, er det absolutt ikke nødvendig å kjøpe det dyreste som finnes på markedet.
– Kjøp på salg, eller sjekk bruktmarkedet, råder Elisabeth.
Må bruke sykkelsko
I tillegg til sykkel trenger du sykkelsko som kan klipses fast i pedalene. Det er uvant i starten, men helt avgjørende å ha når du skal sykle i terrenget. Uten sykkelsko har du ikke sjans til å komme opp de verste kneikene, så det kan du like godt investere i med en gang. Sykkelbukse er også veldig lurt å bruke, samt hansker. Og selvfølgelig hjelm.
Noen bruker en såkalt fatbike når de sykler om vinteren, denne har tykkere dekk enn en vanlig terrengsykkel, og fungerer bedre når det er mye snø. Men du trenger ikke å kjøpe fatbike, vintersykling går også helt fint med en vanlig terrengsykkel med piggdekk. Verken Mette eller Elisabeth har planer om å kjøpe fatbike, det holder lenge med de to terrengsyklene de har i ”stallen”.
– Fatbike har sin forse når det er mye snø. Da synes vi det er finere å gå på ski i stedet, sier de.
Ta hensyn til turgåere
I mediene skrives det titt og ofte om konflikter mellom turgåere og syklister i marka. Dette har Mette og Elisabeth merket lite til.
– Vi tar alltid hensyn. Stopper opp hvis det kommer folk, hilser og smiler. Vi får nesten utelukkende positive kommentarer, sier Mette.
Noen er nok også ganske imponert over at de spreke damene har klart å sykle så langt inn i marka, Østmarka har nemlig svært ulendt terreng, med steinete stier som går opp og ned innimellom det naturskjønne landskapet. Du skal ikke langt før du føler deg langt utenfor allfarvei, og er du ”heldig” kan du også treffe på en av ulvene som holder til i Østmarka.
Om vinteren holder sykkeldamene seg unna skiløypene, så fremt det er mulig. De velger heller andre vinterstier eller scooterkjørte løyper der det ikke er så mange som går på ski. For det finnes mer enn nok av traseer for vintersykling der de ikke ødelegger for de som vil gå på ski.
– Det er plass til alle, mener de spreke sykkeldamene, før de tråkker seg videre på holka.
Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Tara Frisk.