Nye fugler på besøk i Spirea-hagen

For en stund siden begynte vi å legge ut mat til fuglene igjen – og nå er det et yrende fugleliv på foringsplassen.

I tillegg til våre «faste» blåmeiser, kjøttmeiser og skjærer, har vi nå fått besøk av pilfink, gråspurv, rødstrupe og spettmeis. Vi rakk ikke å ta bilder av alle før de fløy avsted, men de kommer forhåpentligvis på besøk igjen snart når de vet at det er mat her.

Les også: Skjære – smartest av alle fuglene
Hvem sa at det var greit å ta bilde av oss? Pilfinkene har oppdaget meisebollen som Tore hengte opp for noen dager siden.

Det å legge ut mat til småfuglene handler ikke først og fremst om at de ikke klarer å finne mat selv, men at vi ønsker oss besøk av fugler i hagen. Ifølge Norsk Ornitologisk forening kan du fint mate fuglene hele året – det gjør ingen ting.

TIPS: Det er lurt å henge opp fuglemateren i et tre eller i nærheten av en busk de kan gjemme seg i, da føler de seg litt tryggere.
Javel, blir du nærgående? Slapp av, det er mat nok til begge to.

Ingen av de fuglene som har vært på besøk hos oss, er spesielt sjeldne, men det er jo spennende likevel å se om vi kan gjenkjenne dem. Vi har fugleboka lett tilgjengelig, slik at vi kan sammenligne fuglegjestene med bildene i boka.

Hva i all verden er det der? Pilfinkene har oppdaget vårt «Donald Trump-gresskar».
Pilfink (Passer montanus)

Den ligner på gråspurv, men kan gjenkjennes ved at den har en svart flekk på kinnet, og så er den helt brun og ikke grå oppå hodet.

Pilfink ligner på gråspurv, men er brun og ikke grå på hodet.Andre kjennetegn er den svarte flekken på kinnet.

Hunn og hann og pilfink ser også like ut, mens gråspurv-hunnen ser betydelig mer «grå» ut enn hannen. Pilfink er relativt vanlig i lavereliggende strøk på Østlandet, altså her vi bor, men i innlandet er den ikke så vanlig å se.

Sjekk, det er mer mat her! Pilfinker holder seg ofte i små grupper som flyr rundt i nabolaget på leting etter mat.

Pilfinken holder seg i Norge hele vinteren, og den spiser gjerne korn og annet som blir lagt ut på foringsplasser, så vi håper den lille flokken vil holde seg i nærheten fremover.

Rødstrupe (Erithacus rubela)

Den lille vakre fuglen er lett å kjenne igjen på det rustrøde brystpartiet. Rødstrupen er en typisk skogsfugl, og siden vi bor rett ved skogen kan vi nok regne med å få besøk av den flere ganger.

Denne litt pjuskete rødstrupen holdt til utenfor kontoret vårt i går.

De fleste rødstrupene er trekkfugler som stikker lenger sør i Europa i september-oktober, men noen velger i stedet å bli her og spise frø og bær. Rødstrupen er også en av få arter der både hannen og hunnen synger om høsten. Sangen er fritt komponert, så dette er en kreativ sangfugl.

Rødstrupen kan også bruse med fjærene.
Blåmeis (Parus caeruleus)
Blåmeis er lett å kjenne igjen med det blå hodet og gule brystet.

Dette er en av de vanligste fuglene i Norge, og kan ofte sees sammen med sin større slektning kjøttmeisen. Det som er litt spesielt er at de danner par som holder sammen året rundt, og de hekker gjerne i fuglekasse hvis du setter opp det.

Blåmeis liker å sitte i buskaset og spise opp maten sin.

Her hos oss hadde vi et blåmeispar i en av fuglekassene – det kan du lese om her.

Les også: Lage fuglekasser – hvilken liker fuglene best