Nei, du trenger ikke å klippe ned staudene nå

Selv om staudene har visnet ned, trenger du ikke å klippe dem ned nå. Det er mye bedre for plantene om du venter til våren med å rydde opp i bedene.

For mange er raking av løv og rydding i bed en fast høst-aktivitet. Men akkurat denne oppgaven kan du faktisk heller vente med til våren.

Hosta har nå visnet ned – men vi synes de er ganske dekorative likevel.
Beskytter mot kulde

Når staudene visner ned, trekker de nemlig til seg så mye næring som mulig som de lagrer i rota. Og de visne stilkene og bladene er med og beskytter planten mot kulde. Det er som et slags naturlig vinterdekke. Og når de nye knoppene kommer til våren, har de en liten beskyttende «dyne» over seg i tilfelle plutselig væromslag.

Forleng hagesesongen med et drivhus fra Grønt Fokus (Annonselenke)
Noen stauder, som bronseblad, blir brune og visner ned om høsten, mens andre, som alunrot, er eviggrønne og beholder stort sett grønnfargen. Du kan la alle stå som de er til våren.

En annen fordel med å la de visne plantene stå igjen, er at det er lettere å kjenne dem igjen til våren.

Vi lar Hosta overvintre i denne store krukken av isopor-materiale, den står under takskjegget.

Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker

Løv blir meitemarkmat

Løv som ligger på bakken trenger du heller ikke å rake vekk – det gir verdifull «mat» til meitemarkene som lager ny jord av løvet. Hvis det ligger løv i oppkjørsel og gangsti raker du det bare bort i bedene – det er ingen grunn til å kjøre det vekk.

Løv som ligger på terrassen, gangstier og i oppkjørselen er det lurt å ta vekk – hvis ikke blir det bare jord på feil steder med påfølgende ugress.
For at varmkompostbingen skal gå som den skal, er det viktig med god balanse mellom vått og tørt materiale. Tørt løv er fint å blande inn hvis du har mye matrester med mye fuktighet.

Tips: Har du varmkompostbinge, kan du bruke visnet løv som strø. Samle gjerne opp litt løv i en kurv som du setter ved siden av kompostbingen, så har du gratis strø. 

Bruk løvet som strø i varmkompostbingen. Det er lurt å lagre i en boks med lokk, slik at den ikke regner full, eventuelt lagre under tak.

Har du store mengder løv på plenen er det riktignok lurt å rake det utover slik at det ikke ligger store «kaker» med løv på samme sted. Er det veldig mye, bruker du det som jorddekke i bed.

Rak gjerne løvet opp i bedene for å tilføre ekstra næring til jorda – med god hjelp av meitemarkene.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

For å få fortgang i nedbrytingsprosessen, kan du også kjøre over løvet med gressklipperen en runde før du pakker den vekk for vinteren.

Det gjør ikke noe om bedet ser litt rufsete ut før vinteren – det er bedre å vente med å klippe ned staudene før til våren.
Hva med brunsneglene?

Det eneste problemet med å bruke løv som jorddekke i bed, er at det blir gjemmesteder for brunsneglene. Nå som temperaturen er lav, har de gått og gjemt seg, og de små sneglene som overvintrer ligger rundt omkring.

Les også: Slik får du færre brunsnegler til våren

Det kan være lurt å ta en runde i hagen før vinteren og lette på steiner, se under løvhauger og i kaldkomposten om det er noen snegler der. Desto flere du klarer å ta livet av nå, desto færre blir det til våren.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Når det legger seg snø oppå de visne staudene, blir det små luftlommer under som gir bedre forhold for de små, sarte spirene som kommer til våren.
Hvis løvet henger utenfor kanten på bedet kan du gjerne flytte på det så det i stedet dekker plantene.