Dette kan du lage av gresskar til Halloween

Av «innmaten» fra gresskarlyktene kan du lage deilig suppe – mens frøene blir til sprø, ristede gresskarkjerner.

Før helga lagde Tore, Henrik og Andreas hver sin skumle lykt av gresskar i anledning Halloween. Her kan du se flere bilder og lese hvordan de gjorde det.

I og med at hvert gresskar veier mellom 6 og 8 kilo, blir det ganske mye «gresskarkjøtt» som kan brukes som råvare til flere gode retter.

Gresskar-lyktene som Henrik og Andreas lagde ble veldig fine.
For å lage en lykt av gresskar trenger du en skarp kniv, og en dose kreativitet.
OPPSKRIFT PÅ GRESSKARSUPPE MED KYLLING

Gresskarsuppe kan lages med ulike ingredienser og smakstilsetninger. Vi lagde en variant med blant annet kylling og ingefær. Har du mye gresskar kan du lage en stor porsjon og fryse det som blir til overs, så har du en lettvint middag senere.

Gresskarsuppe har en mild og god smak, og er perfekt kveldskos i høst.

Oppskriften fant vi på Matprat.no, men vi gjorde en liten vri på den for å få en litt mer smaksrik suppe.

INGREDIENSER:

4 porsjoner

  • 600 g gresskar
  • 1 sjalottløk
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 liten finhakket chili
  • 2 ss olje
  • 1 liter kyllingbuljong (ferdig utblandet)
  • 1-2 cm revet ingefær
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts spisskummen
  • Salt og pepper etter smak
  • Saften av 1/2 sitron
  • 2 kyllingfileter skåret i terninger
Ingen grunn til å kaste mat, heller ikke innmat fra gresskar.
FREMGANGSMÅTE:
  • Skrap ut gresskarkjøttet med en isskje. Ta frøene for seg, og del fruktkjøttet i passe store biter.
  • Hakk løk og hvitløk.
  • Varm en stekepanne med olje, og fres løk, hvitløk og chili til løken er myk og blank. Tilsett krydderet og la det frese med.
  • Tilsett gresskarbitene og la dem frese i pannen i et par minutter.
  • Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter eller til gresskaret er helt mørt.
  • Bruk stavmikser og mos suppa til den er helt glatt.
  • Smak til suppa med salt og pepper og sitronsaft.
  • Ta litt olje i pannen, tilsett karri eller annet krydder du liker, og stek kyllingbitene i en middels varm panne til de er gjennomstekt.
Gresskarsuppe smaker enda bedre med kylling, rømme, fersk koriander og ristede gresskarkjerner.

Øs opp suppa, legg kyllingbiter i midten. Pynt gjerne med gresskarkjerner, rømme og friske urter.

OPPSKRIFT PÅ RISTEDE GRESSKARKJERNER

Ristede gresskarkjerner kan brukes som snacks, i salat eller supper eller i brød.

Skyll gresskar-kjernene godt før de ristes i ovnen.
INGREDIENSER:
  • Gresskarkjerner fra et gresskar
  • 1 ss olje
  • 1/4 ts salt
FREMGANGSMÅTE:
  • Skrap ut frøene fra gresskaret, og plukk dem løs fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem godt og tørk dem.
  • Vend frøene i olje og salt og spre utover et bakepapirkledd stekebrett.
  • Sett stekebrettet i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er gyllenbrune. Avkjøl på papiret.
Saltede gresskarkjerner smaker kjempegodt som snacks.

TIPS: Har du fortsatt mer gresskarkjøtt igjen, kan du for eksempel lage den amerikanske Halloween-desserten Pumpkin Pie – gresskarpai. Vi lagde dette etter oppskrift fra Matprat.no, den ble kjempegod.

Andreas la ut en avstemning på Instagram, for å finne ut hvilken gresskarlykt folk likte best.Han vant også vår egen uhøytidelige konkurranse på Facebook.