Av «innmaten» fra gresskarlyktene kan du lage deilig suppe – mens frøene blir til sprø, ristede gresskarkjerner.
Før helga lagde Tore, Henrik og Andreas hver sin skumle lykt av gresskar i anledning Halloween. Her kan du se flere bilder og lese hvordan de gjorde det.
I og med at hvert gresskar veier mellom 6 og 8 kilo, blir det ganske mye «gresskarkjøtt» som kan brukes som råvare til flere gode retter.
OPPSKRIFT PÅ GRESSKARSUPPE MED KYLLING
Gresskarsuppe kan lages med ulike ingredienser og smakstilsetninger. Vi lagde en variant med blant annet kylling og ingefær. Har du mye gresskar kan du lage en stor porsjon og fryse det som blir til overs, så har du en lettvint middag senere.
På tide å bli skummel!
Her får du kjøpt kule kostymer til Halloween-festen (Annonselenke)
Oppskriften fant vi på Matprat.no, men vi gjorde en liten vri på den for å få en litt mer smaksrik suppe.
INGREDIENSER:
4 porsjoner
- 600 g gresskar
- 1 sjalottløk
- 1/2 gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 liten finhakket chili
- 2 ss olje
- 1 liter kyllingbuljong (ferdig utblandet)
- 1-2 cm revet ingefær
- 1 ts malt koriander
- 1 ts spisskummen
- Salt og pepper etter smak
- Saften av 1/2 sitron
- 2 kyllingfileter skåret i terninger
FREMGANGSMÅTE:
- Skrap ut gresskarkjøttet med en isskje. Ta frøene for seg, og del fruktkjøttet i passe store biter.
- Hakk løk og hvitløk.
- Varm en stekepanne med olje, og fres løk, hvitløk og chili til løken er myk og blank. Tilsett krydderet og la det frese med.
- Tilsett gresskarbitene og la dem frese i pannen i et par minutter.
- Hell over buljong og kok opp. La suppen koke i 15-20 minutter eller til gresskaret er helt mørt.
- Bruk stavmikser og mos suppa til den er helt glatt.
- Smak til suppa med salt og pepper og sitronsaft.
- Ta litt olje i pannen, tilsett karri eller annet krydder du liker, og stek kyllingbitene i en middels varm panne til de er gjennomstekt.
Øs opp suppa, legg kyllingbiter i midten. Pynt gjerne med gresskarkjerner, rømme og friske urter.
OPPSKRIFT PÅ RISTEDE GRESSKARKJERNER
Ristede gresskarkjerner kan brukes som snacks, i salat eller supper eller i brød.
INGREDIENSER:
- Gresskarkjerner fra et gresskar
- 1 ss olje
- 1/4 ts salt
FREMGANGSMÅTE:
- Skrap ut frøene fra gresskaret, og plukk dem løs fra den trådete massen de ligger i. Skyll dem godt og tørk dem.
- Vend frøene i olje og salt og spre utover et bakepapirkledd stekebrett.
- Sett stekebrettet i stekeovnen på 200 grader i 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på frøene. Frøene er ferdige når de er gyllenbrune. Avkjøl på papiret.
TIPS: Har du fortsatt mer gresskarkjøtt igjen, kan du for eksempel lage den amerikanske Halloween-desserten Pumpkin Pie – gresskarpai. Vi lagde dette etter oppskrift fra Matprat.no, den ble kjempegod.
Les også: På Liseberg bruker de 25.000 gresskar til Halloween