Pyntekål – kål som pynter opp i høstkrukkene

Kål er ikke nødvendigvis det vi tenker på som verdens mest dekorative plante, men pyntekål kan faktisk være ganske kult i høstkrukkene.

Nå som frostnettene kommer jevnt og trutt og løvet er i ferd med å falle av trær og busker, er fint å pynte opp med høstplanter. I en sammenplanting med for eksempel lyng og alpefiol er pyntekål veldig dekorativt.

En gruppe med ulilke høstplanter – pyntekål, Calluna, høstasters og Celiosa som vi har plantet i plantesekken Pocket Habitat.

Les også disse sakene om høstplanter som passer i krukkene:

Fyll opp krukkene med høstplanter

Vi setter farge på høsten med 64 Calluna

Alpefiol – tøffere enn du tror

Pyntekålplantene er som regel lilla eller hvite, og noen har krusete blader. De tåler frost godt, så de vil normalt stå seg ganske lenge utover høsten og vinteren.

De krusete bladene kan minne litt om grønnkål – men pyntekål er ikke spiselig.
Ikke ta inn om natta!

De klapper imidlertid sammen når frosten går, så det er ikke noe lurt å flytte dem inn om natten fordi du er redd for at de skal fryse. Holder været seg som nå en stund fremover, med temperaturer ned mot 0 og opptil et par minusgrader om natta, vil vi ha glede av pyntekål i lang tid fremover.

Lillafargen på pyntekål blir mer intens desto lavere temperatur. Her sammen med alpefiol.

Det er ellers ikke noe du trenger å gjøre for å stelle pyntekål. Plant i en krukke eller et bed, og vann bare hvis jorda er tørr, og det skjer svært sjelden på denne tiden av året. Du trenger ikke å gjødsle – planten kommer uansett bare til å vare i én sesong.

De hvite kålbladene ser nesten ut som blomster.

For ordens skyld: Pyntekål er laget for å være til pynt, og ikke til å spise. Den er i slekt med vanlig kål, men danner ikke spiselige hoder. Hvis du prøver å spise bladverket, vil du oppdage at det smaker ganske bittert.

Les også: Slik får du krukkene til å overvintre

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.