Alpefiol – tøffere enn du tror

Er du lei av lyng, er alpefiol et flott og fargerikt innslag i høstkrukkene dine. Selv om den ser litt tander ut, tåler den faktisk et par minusgrader.

Alpefiol, eller Cyclamen persicum som den heter på latin, er blitt brukt som stueplante i norske hjem i mange år. Men det kan være litt vanskelig å få den til å trives i stua, fordi den egentlig liker å ha det litt kaldere.

Et vell av knallfarget alpefiol er et flott blikkfang i høsthagen. Legg også merke til det flotte bladverket.
Plant ut i krukkene

De siste årene har det imidlertid kommet noen tøffere varianter på markedet som tåler godt å plantes ute om høsten. Og nå i slutten av oktober når lite annet gir farge i hagen er det topp å plante ut en knall rosa alpefiol eller to sammen med lyng og annet som i krukkene.

Les også: Fyll opp krukkene med høstplanter

Blomstene på alpefiol kan både stå rett opp og være vridd nedover, det avhenger av sort.

Alpefiol får du i mange ulike varianter og farger – som nevnt skarp rosa (cyclamen-farget), lysere rosa, noen mer lilla, røde og helt hvite. De finnes også med frynsete blomster, blomsten vendt opp eller hengende ned. Bladverket er også veldig flott – noen sorter har marmorerte blader. Med andre ord – bare å boltre seg i fargerike alpefiol i høst.

En klassisk knall rosa alpefiol, og en tofarget som går nesten over i lilla.

Planter du alpefiol i en krukke ute på trappa eller terrassen, er det ikke stort du trenger å gjøre. Det blir uansett en «bruk og kast-plante» som du må kaste når den er avblomstret.

Best plassering under tak

Det er likevel verdt å nevne at alpefiol ikke liker seg i våt jord, så kan du sette den under tak, er det best. Den vil heller ikke ha kald vind. Lave temperaturer er derimot ikke noe problem, det gjør bare at blomstene holder seg lengre.

Alpefiol passer godt i en krukke sammen med andre høstplanter – lyng, pyntekål, sølvtråd etc.

Samplanting med for eksempel lyng, pyntekål eller andre høstplanter er flott – eller hva med å sette den sammen med en staude som skal overvintre i krukke?

Les også:

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut