Mange er vant med at fiskegrateng er noe du kjøper ferdig fra frysedisken, men hjemmelaget fiskegrateng smaker uendelig mye bedre. Her er oppskriften hvis du ikke husker hvordan du lager det.
Her om dagen fant Bjørnhild ut at det var på tide å by familien på en god, gammeldags norsk tradisjonsrett, nemlig fiskegrateng.
Fiskegrateng laget fra bunnen av er absolutt ikke noen heksekunst å få til. Du kan bruke fisk av rimeligste slag som du finner i frysedisken – i en grateng er det ingen grunn til å spandere delikatesser fra en fancy fiskebutikk. Det holder i massevis med fryst torsk eller sei, eller noe annet på tilbud. Har du hatt kokt eller stekt fisk dagen før og ikke har spist opp alt, kan du ta restene i gratengen og spe på med noen fiskeboller.
Det er heller ingen ting i veien for å tilsette bacon eller noen pølsebiter i fiskegrateng. Noen bruker også makaroni.
Tips: Lag ferdig fiskegratengen dagen i forveien og sett i kjøleskapet, så har du en kjapp middag neste dag.
INGREDIENSER I FISKEGRATENGEN VI LAGET:
(Blir 1 stor form)
50 g smør
1/2 ts karri
2 ss hvetemel
7 dl melk
2 egg
Salt og pepper
900 g hvit fisk
150 g bacon
1/2 purre
200 g revet ost
Kavring eller griljermel
FREMGANGSMÅTE:
- Smelt smøret sammen med karri, rør inn mel og fres det i en kasserolle.
- Spe med melk til det blir en tykk saus.
- Ta kasserollen av platen og visp inn 2 egg.
- Smak til med salt og pepper.
- Deretter tar du i fisk: Bruk rå eller kokt fisk som du renser og skjærer i biter, og putter i sausen. Rør rundt.
- Smør en ildfast form, tøm røren over. Strø sprøstekt bacon og purre på toppen.
- Til slutt topper du det hele med revet ost, og knust kavring eller griljermel på toppen
- Fiskegratengen stekes på 200 grader i cirka 45 minutter til skorpen er gyllenbrun og sausen har stivnet litt.
Serveres med poteter og grønnsaker til – en klassisk norsk, passe sunn og god hverdagsrett. Noen liker også litt sitronsaft over gratengen.