Slik sår du egne stauder i høst

Du trenger ikke å vente helt til våren med å starte neste års hagesesong. Hvis du har høstet frø fra stauder i hagen tidligere i høst, kan du så dem nå.

Høst- og vintersåing av stauder er en veldig grei måte å skaffe flere planter. Du gjør rett og slett det samme som plantene selv: Legger frøene i jorda om høsten, og håper at de vil spire til våren.

Tidligere i høst samlet vi frø fra forskjellige stauder, som vi nå har sådd.
Så egensankede frø

Tidligere i høst samlet vi en del frø fra noen av staudene vi har i hagen. Frøene la vi først til tørk i kaffefiltre, før vi puttet dem i hver sin navnede frøpose. Vi bruker papirposer fra Hageselskapet, de er veldig kjekke.

Hageselskapets frøposer av papir er fine til å oppbevare egne frø fra hagen.

Les også: Her kan du bestille frø på nett

En ting det er greit å vite, er at planter fra frø som du samler fra hagen, ikke nødvendigvis blir helt lik morplanten. Har du samme sort plante i flere farger, kan de krysse seg i hagen slik at frøene gir en plante som ser annerledes ut enn du trodde den skulle bli. Vil du lage en nøyaktig kopi av en plante du liker, er det sikrest å ta en avlegger/stikling.

Hvit løytnantshjerte har ganske «håndterlige» frø som er lette å så.
Trenger kulde for å spire

Det er flere grunner til at det er lurt å så frø fra stauder sent om høsten eller tidlig på vinteren.

For det første er det noen frø som trenger å bli utsatt for kulde før de kan spire – dette kalles stratifisering.

I tillegg trenger stauder lang tid på å etablere seg, og det er derfor lurt å gi dem mulighet til å spire så tidlig som mulig på året.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Etter såing får kassene med potter stå under noen hagemøbler som står til vinteroppbevaring.

For å ha mest mulig kontroll, er det lurest å så i potter. Så noen få frø i hver potte, så kan du prikle over i hver sin potte når den tid kommer.

Det går selvfølgelig også an å så rett ut i hagen, men da bør det være en jordflekk der det ikke er ugress, hvis ikke er det stor fare for at du luker vekk spirene ved en feiltakelse.

OBS: Hvis du sår stauder nå, skal de ikke spire før til våren. De skal derfor stå utendørs, ikke en frostfri kjeller eller lignende. 

Har du tatt vare på plastpotter som du har fått når du har kjøpt planter, er disse fine å bruke til å så i. Fyll pottene med såjord, så frøene og dekk med litt sand eller perlite.
SLIK GJØR DU DET:
  1. Fyll pottene du skal bruke med såjord. Dette er næringsfattig jord som inneholder litt sand. Du kan også lage din egen såjord ved å gjenbruke jord fra krukker med sommerblomster, men forsikre deg om at det ikke er ugressfrø eller -røtter i jorda.
  2. Gjennomvann jorda.
  3. Så frøene. Tommelfingerregelen er at frøene skal sås en-to ganger dypere enn frøets diameter. Store frø kan sås ganske dypt, mens bittesmå frø kan du strø oppå jorda og så dekke med litt sand eller perlite. OBS: Ikke så for tett, da blir det vanskelig å prikle uten å ødelegge spirene.
  4. Sett pottene i en kasse – staudekasse eller grønnsakskasse er ideelt. La kassene stå under et halvtak eller i et skur i hagen. Jorda skal holdes lett fuktig, men det trenger du ikke å tenke så mye på så fremt det ikke blir veldig varmt og fønvind i november (og det er lite sannsynlig). Frøene trenger ikke lys før de har spiret.
  5. Hvis det er minusgrader når du sår, kan du la pottene med frø stå inne et par dager så frøene får sugd til seg vann. Deretter kan du sette dem ut, gjerne spa snø over dem hvis det er.
Husk å merke alle pottene med hva du har sådd – hvis ikke blir det bare kaos når spirene kommer til våren.
  • VIKTIG: Husk å merke pottene med navn og gjerne dato for såing.
  • Så er det bare å vente på at frøene spirer.
  • Når frøene har spiret setter du kassene ut i hagen så de får lys, og fortsetter å holde jorda fuktig. Ikke sett dem rett i solveggen, da kan de svi seg.
  • Tynn ut plantene ved å la den sterkeste få leve – eller prikle over i hver sin potte.
  • Når plantene er blitt store nok – kan de plantes ut i hagen. De kan gjerne stå i potte ganske lenge slik at du ser godt at det er stauder og ikke ugress som du luker bort. Har du brunsnegler i hagen er det lurt å la småplantene stå et sted der sneglene ikke kommer til – og så plante ut i hagen når plantene har kommet over «småbarnsfasen».

TIPS: Egensådde stauder er en flott gave til en hagevenn – eller du kan ta dem med på plantebyttemarked og få byttet mot andre sorter.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Hvilke sorter egner seg til høstsåing?

Ikke alle stauder egner seg til å så – noen er det bedre å formere ved å dele. For eksempel iris og peon trenger veldig lang tid fra frø til ferdig plante. Hosta, som vi har mye av, synes vi også er greiere å dele.

Stjerneskjerm er en staude som trives godt i vår hage. Derfor har vi samlet frø for å lage noen flere planter.

Dette er første året vi prøver å så stauder om høsten, så det vil vise seg til våren hva som funker. De sortene vi har sådd av frø fra hagen er:

Hvit løytnantshjerte
Rød stjerneskjerm
Hvit stjerneskjerm
Kattemynte
Storkenebb
Revebjelle

I tillegg hadde vi to pakker med frø liggende; revebjelle Digitalis «Apricot Beauty» og purpursolhatt Echinacea purpurea «Starlight».

OBS: Revebjelle er toårig, og kommer med bare blader første året, før de blomstrer året etter.

Revebjeller er greie å så selv, men husk at de er toårige. Det betyr at de kommer med bare blader første året, og deretter blomster. Sår du hvert år, vil du alltid ha nye revebjeller i blomst.

Fordelen med å velge frø fra planter i egen hage, er at dette er sorter du har erfaring med at vil trives – det er ingen selvfølge hvis du sår frø du har kjøpt i et hagesenter eller en nettbutikk. Det er på ingen måte sikkert at alt lykkes første gang du prøver – men det har heller ikke kostet mer enn litt jord.