Prydgress – gir pryd på slutten av sesongen

Vi har ikke plen i hagen vår, men vi har gress likevel. Nemlig prydgress som vaier grasiøst i vinden nå utover høsten.

Prydgress har virkelig blitt en trendplante i norske hager de siste årene. Det finnes mange forskjellige sorter – høye, lave, seine, tidlige, vintergrønne og noen som visner ned om høsten.

De hvite duskene til dvergpampasgress er i ferd med å komme ut av «innpakningen» nå, og vil være dekorative også i den kalde årstiden vi nå går inn i.
Hekk av prydgress

Da vi fikk på plass en 7 meter lang plantekasse fra norske BEDD, valgte vi å plante en «hekk» med prydgress i deler av kassen. Det var ikke mye å se til da vi plantet i midten av mai, men nå i slutten av oktober er prydgresset blitt veldig flott og dekorativt.

Les også: Derfor valgte vi plantekasser fra BEDD

- Innhold fra Spirea.no -

Opprinnelig plantet vi tre ulike typer prydgress sammen i kassa, men det viste seg etterhvert at vi hadde plantet for tett. Den laveste sorten, Japansk starr – Carex morrowii «Silver Sceptre», ble derfor flyttet til et annet sted i hagen der den kommer mer til sin rett.

Japansk starr har blant annet fått plass i dette bedet.

Den typen prydgress som gjør mest av seg nå, er Dvergpampasgress – Cortaderia selloana «Pumila». Egentlig skal den blomstre i august/september, men hos oss ble det langt ut i oktober før de første hvite duskene begynte å vise seg.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Fra kontorvinduet kan vi se på prydgresset som vaier i høstvinden.

Dvergpampasgress er vintergrønt, og det synes vi er veldig fint i og med at mye av poenget vårt er at prydgresset skal være dekorativt også om høsten og vinteren. Japansk starr beholder også fargene om vinteren, mens Fjærbørstegress – Pennisetum alopecuroides «Red Head» mister grønnfargen om vinteren.

Fjærbørstegress visner ned om høsten og skyter på nytt fra rota hver vår.
Beskjæring av prydgress

Mange lurer på når og hvordan prydgress skal beskjæres. Du må i hvert fall ikke gjøre det nå! Da fylles nemlig aksene med vann som fryser, og du kan ta livet av hele planten på grunn av beskjæringen.

2021 ER ÅRET FOR DRIVHUS!
Forleng hagesesongen med et drivhus fra Grønt Fokus
(Annonselenke)
Vintergrønt prydgress trenger ikke å beskjæres, bare klipp av de stråene som er blitt stygge til våren.

Vent derfor til mars, eller til det er slutt på veksling mellom regn og mange minusgrader, før du beskjærer prydgress. Vintergrønt prydgress trenger du ikke å klippe ned, du kan bare frisere vekk de stråene som er blitt stygge i løpet av vinteren. Andre typer prydgress kan du klippe ned til 10-15 cm om våren, så kommer det opp fra rota på nytt.

Prydgress i krukker?

Det er veldig kult å plante prydgress i krukker, men vår erfaring er at de vanligvis blir ettårige. Det er litt vanskelig å få dem til å overvintre ute i krukker, som regel. Det finnes ulike sorter med forskjellig hardførhet, noen helt opp i H7, mens andre ikke er hardføre nok til å klare seg ute i Norge gjennom vinteren.

Japansk starr er hardfør til H5, og bør derfor ha gode muligheter til å klare vinteren i denne krukka.

Hvis du er i tvil om planten er hardfør nok til å overvintre i en krukke, kan du ta den ut av krukken og plante den ut i et bed eller jordslå den om høsten. Eventuelt legge krukken ned på siden og la den snø ned hvis den egner seg til det.

Les også disse tipsene til hvordan du skal få planter til å overvintre i krukker.

Tips: Har du vinterhage kan du flytte krukkene med vintergrønt prydgress inn dit – da har du noe som pynter opp der hele året.

Disse duskene er blomstene til prydgresset dvergpampasgress.