Bak kjempegode solsikkebrød

Solsikkebrød er kjempegodt – og blir spist opp på et blunk hvis vi kjøper det på butikken. Her er en oppskrift på hvordan du i stedet baker deilige solsikkebrød selv.

Sverre Gunnar Haga er lidenskapelig brødbaker og ga i 2015 ut boken Menn som baker brød».

Her er det mange fine oppskrifter på gode brød som smaker utrolig mye bedre enn kjøpebrød.

I dag har det vært lite fristende vær til å drive utendørs aktiviteter, så deler av søndagen har derfor blitt viet brødbaking. Blant annet har Bjørnhild bakt 3 stykk av disse supre solsikkebrødene.

OVER 2.300 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Hvis du pensler brødene med egg og drysser over noen solsikkefrø før steking, ser brødene enda mer fristende ut.
Ingredienser:

(Til 3 brød, som er perfekt mengde i en Kenwood kjøkkenmaskin)

1050 g hvetemel
450 g grov sammalt rug
150 g solsikkekjerner
20 g salt (cirka 1 spiseskje)
45 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
1,05 liter melk.

I oppskriften fra Sverre Gunnar Haga er det brukt tjukkmelk fra Røros eller yoghurt naturell, og H-melk. Det hadde ikke vi i huset, så vi brukte lettmelk i stedet. Hvis du vil følge originaloppskriften, bruker du 9 dl H-melk og 1,5 dl tjukkmelk.

Fremgangsmåte:
  1. Hvis du bruker tørrgjær: Bland alle de tørre ingrediensene sammen i bakebollen. Hvis du bruker fersk gjær: Rør ut gjæren i melken. Tilsett deretter resten av ingrediensene i bakebollen. OBS: Du kan bruke kald eller fingervarm melk. Hvis du bruker fingervarm melk tar det litt kortere tid å heve.
  2. Elt godt i 15 minutter i kjøkkenmaskin, eller 20 minutter for hånd. La bakebollen med deigen stå til heving under et lokk eller plastfolie i romtemperatur i 2 timer.
  3. Kna deigen godt, del i tre deler og form til brød. Har du brødformer, bruk disse, men husk å smøre først. Hvis ikke kan du legge brødene ved siden av hverandre på en stekeplate, med bakepapir under. Pensle med egg og strø solsikkefrø over.
  4. La brødene etterheve i 30-60 minutter.
  5. Stek på 200 grader i 30-40 minutter.
Kan du kjenne lukten av nystekt brød når du ser dette bildet?
Alle har tid til å bake brød

Her i huset går det veldig mye brød, og vi baker derfor brød opptil flere ganger i uka. Men det er ikke så mye jobb som du kanskje tror.

For enkelhets skyld bruker vi ofte en ferdig brødmiks som gir to middels store brød. Da er det bare å tilsette gjær og vann og kjøre det hele noen minutter i kjøkkenmaskinen. Skal du ha det til å heve fort, bruker du lunkent vann.

FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Men hvis du for eksempel setter en deig om morgenen som du vil bake ut etter jobb, er det bare å bruke kaldt vann og mindre gjær enn det står i oppskriften. Da går heveprosessen saktere, men brødene blir faktisk enda saftigere og bedre.

Har du kjøkkenmaskin med en stor bakebolle i stål, tar det minimalt med ekstra tid å bake brød i stedet for å kjøpe i butikken. Hjemmebakt brød smaker bedre, er vanligvis sunnere og du sparer mye penger på å bake selv i stedet for å kjøpe brød til 30-40 kroner i butikken.

Hvis du ikke har kjøkkenmaskin, er det enklest å lage eltefrie brød, oppskriften på dette finner du her. 
Les også:

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut