Dyrk erteskudd på kjøkkenet

Har du en eske tørre gule erter i kjøkkenskuffen, kan du dyrke erteskudd. De spirer nesten med en gang, og kan høstes etter 10-14 dager.

Nå som hagesesongen er over og grønnsakene er høstet inn, er det ikke like lett å finne på «grønne» aktiviteter. Da kan du dyrke erteskudd!

Legg tørre erter i vann
Legg tørre, gule erter i vann i 12-24 timer før du sår dem. De skal ese ut til minst dobbel størrelse.

Det å dyrke erteskudd, eller ertespirer om du vil, er veldig enkelt og tar kort tid. Hvis du har en eske tørkede gule eller grønne erter liggende i skuffen, tar du ganske enkelt noen av ertene og legger i vann over natten (12-24 timer).

Etter en natt liggende i bløt, har ertene svellet opp og er klare til at du kan så dem. Du kan bruke mye forskjellig til å så i, potter, brett eller for eksempel en pappkopp som du lager hull i bunnen.

Du kan så ertene ganske tett – de skal jo høstes når de er små og trenger ikke så stor plass.

Fyll koppen eller potta med jord, og vann jorda slik at den fuktig helt gjennom. Deretter legger du ertene oppå jorda, og legger litt jord over der igjen.

Hell litt jord over ertene, og hold jorda jevnt fuktig.

Etter at du er ferdig med å så, skal jorda holdes jevnt fuktig. Sett pottene i vinduskarmen eller et annet lyst sted. Bruk gjerne plast over frem til de har spiret.

Dyrk i minidrivhus
Minidrivhuset Socker fra IKEA passer godt til å dyrke erteskudd i.

Vi har brukt et minidrivhus fra IKEA som er perfekt til «smådyrking» inne på kjøkkenbenken. Ved å bruke et minidrivhus skaper du et mer stabilt og fuktigere miljø for plantene enn om du setter dem rett i vinduskarmen. Et minidrivhus er fint å bruke til alle slags nysådde planter, eller til å dyrke for eksempel salat og urter.

Med et minidrivhus slipper du jord- og vannsøl i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken når du dyrker innendørs.

Vårt minidrivhus har også et brett under som pottene med jord og planter kan stå på – det gjør at det ikke blir søl i vinduskarmen og at det er lettere å vanne.

Minidrivhuset kan åpnes i toppen, noe som gjør det veldig lettvint å vanne. Det er også en stor fordel at det er et brett i bunn som pottene kan stå på.
Smaker som sukkererter

Ertene begynner å spire etter bare et par dager, og etter 10-14 dager kan du høste søte, gode erteskudd. Smaken minner om sukkererter og du kan bruke spirene i salat, som pynt på supper og gryteretter, i smoothie eller på brødskiva.

Det tar ikke mange dagene fra du har sådd ertene til du kan høste. Dette bildet er tatt 8 dager etter såing. Et par dager til, så er erteskuddene spiseklare.

Ikke la dem vokse seg for store før du høster – erteskudd smaker best når de er små.

Hvis du klipper eller kniper av skuddene over nederste bladpar, kan du få nye skudd og dermed en avling til.

Erteskudd trenger ikke ekstra lys for å spire, de klarer seg med det de får gjennom vinduet. Men bruk gjerne et sør- eller vestvendt vindu hvis du har mulighet til det.

Les også: Lag din egen innendørs kjøkkenhage

Du kan gjerne så ertene tettere enn vi har gjort her – skal det monne i salaten må det jo være en del skudd å høste.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut