Hvorfor elsker svenskene surstrømming?

Surstrømming er en svensk spesialitet – men for oss er det ufattelig at noen kan spise dette. Se hva som skjedde da vi åpnet en boks surstrømming og prøvde å spise. Klikk på videoen over og se hvordan det gikk!

Surstrømming lages av en slags sild fra Østersjøen som konserveres gjennom fermentering, altså etter samme prinsippet som rakfisk. Men mens rakfisk faktisk er ganske godt, forstår vi ikke med vår beste vilje hvorfor svenskene er så glade i surstrømming.

Gjæringen fortsetter etter at fisken er hermetisert. Det gjør at boksen buler godt ut, og nærmest eksploderer når du stikker hull på den.

I sommer kjørte vi gjennom Sverige, og da vi stoppet i Torsby for å handle, fant vi frem til «surstrømmingsavdelingen». Der lå det tett i tett med bulende hermetikkbokser fylt med råtten fisk. Vi kjøpte med oss en av merket Røda ulven, som vi tok sjansen på å åpne da vi var på hyttetur ved Mjøsa.

I det sekundet boksen ble åpnet, strømmet fluene til i store mengder. For en lukt!

Etterhvert tok vi også sjansen på å smake – men det holdt med én bit. Heretter kan svenskene få ha surstrømmingen for seg selv – vi holder oss til rakfisk.

Hvis du lurer på hvorfor – se videoen!

Jada, vi vet at det er meningen å servere surstrømming med poteter, rømme, løk og annet tilbehør, men det hjelper ikke… Hva er vitsen med å lage mat som får hermetikkbokser til å bule ut?
LES OGSÅ: Belgisk favoritt: Blåskjell og pommes frites!
Det er mulig vi er sære, men skal vi først spise «råtten» fisk, foretrekker vi rakfisk fra Valdres, slik som denne.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.