Slik lager du ditt eget urtesalt

Har du mye urter igjen som du ikke rekker å få brukt, er det kjempesmart å lage urtesalt! Dette er rett og slett urter og salt, og kan brukes i stedet for salt på maten.

Med oktober måned kom frosten til hagen vår, og det haster derfor å ta inn det som står igjen av urter ute hvis de ikke skal visne ned. Nå så sent på høsten er urtene ganske tørre og ikke så godt egnet til å lage pesto av.

Fjerne alle harde stilker og mos urtene sammen med saltet i en hurtigmikser.

Skal du derimot lage urtesalt, gjør det ikke noe at urtene er tørre. Dette er en utmerket måte å ta vare på urter du ellers ikke får brukt.

Du kan bruke alt du har av urter til å lage urtesaltet. Hvis du vil kan du også blande inn løk, hvitløk, chili eller andre grønnsaker med mye smak.

Urtesalt kan du bruke på samme måte som vanlig salt – strø over maten eller bruk det for eksempel til å gni inn kjøtt før steking.
Her er ingrediensene i vårt urtesalt:
  • Småbladet basilikum
  • Rosmarin
  • Sitrontimian
  • Koriander
  • Kruspersille
  • Bladpersille
  • Oregano
  • Gressløk
  • Dillfrø
  • Sjalottløk
  • Hvitløk
  • Grønn paprika
  • Chili
Pass på å få kuttet urtene godt og blande med saltet. Det er best å bruke en hurtigmikser (foodprosessor).
Fremgangsmåte:
  • Høst urtene du skal bruke, klipp vekk harde stilker og kutt eventuelt løk eller andre grønnsaker i biter.
  • Vei opp hvor mye det blir til sammen. Tilsett like mye salt som urter. Vi brukte grovsalt, men du kan naturligvis også bruke finsalt.
  • Ta alt sammen i en foodprosessor og kjør det til du får en glatt blanding.
  • Legg blandingen utover på en stekeplate med bakepapir, og sett i stekeovnen på 50 grader.  La det stå og tørke i flere timer til all fukt er drevet ut. Det kan ta lang tid, særlig hvis du har brukt grønnsaker i blandingen.
  • Når urtesalt er ferdig tørket, kan du morte det eller knuse det med en tresleiv.
Når urtene er finhakket og blandet med saltet, legger du det hele utover en stekeplate med bakepapir.
- Annonse -

Oppbevares på glass med lokk og brukes som vanlig salt. Strø på maten, gni inn kjøtt med det før steking, tilsett i sauser, etc.

På den svenske hagebloggen Farbror Grön kan du se en video av hvordan du lager urtesalt.

Det ferdig tørkede urtesaltet kan lagres i et glass med lokk.
Det er viktig at urtene er helt tørre før du lagrer urtesaltet på glass. Det kan ta mange timer – la dem gjerne tørke i stekeovnen over natta.