Ja, du kan mate fuglene hele året

Mange, inkludert oss selv, trodde det var feil å legge ut mat til fuglene annet enn om vinteren. Det er imidlertid ikke noe i veien for å mate fuglene hele året, ifølge Norsk Ornitologisk Forening.

Hovedårsaken til at du skal legge ut mat til fuglene, er nemlig at DU skal få sett fuglene med egne øyne. Fuglene vil nokså sikkert klare å finne mat selv, også om vinteren, men da vil de dra andre steder enn hagen din for å finne denne maten. Om sommeren er det mye annen mat å finne, men som oss mennesker – fuglene tar helst det som er lettest tilgjengelig.

I hekketiden vil de uansett spise mest insekter, da ungene trenger proteiner.

Kjøttmeis er en av de vanligste gjestene på fuglebrettet.
Fuglefrø

Tore er familiens fuglevenn, og i går dro han på Biltema og kjøpte en stor pose med fuglefrø til våre flaksende hagegjester. Fuglematen ble lagt i en fuglemater i glass fra Eva Solo, som vi pleier å ha hengende i naboens epletre. Da har vi begge god utsikt fra kontoret når vi sitter og jobber.

Oppdrag utført. Blåmeisen har fått tak i et korn, og kan sette seg et annet sted for å nyte maten.

Og allerede i dag hadde småfuglene oppdaget at buffeten var åpnet. Kjøttmeis og blåmeis strømmet til og spiste av frøblandingen som består av havre, solsikkefrø og hvete.

Det går naturligvis også an å lage sin egen fuglefrøblanding, men når en sekk på 4 kilo koster 59,90, synes vi ikke det er bryet verdt.

Fuglefrøene skal forøvrig oppbevares tørt og kjølig, ikke over 20 grader.

En pose fuglefrø holder lenge – men husk at den skal oppbevares tørt og kjølig. For eksempel i boden eller garasjen.
Fuglefrøblandingen består av havre, solsikkefrø og hvete.
Annen fuglemat

Det meste av korn, frø og nøtter er populært blant fugler. For eksempel usaltede peanøtter har vi prøvd med suksess. Eller fett, i form av meiseboller. Nå om høsten er det også mange trær som har bær som fuglene liker. For eksempel svartsurbær og rogn.

Det går fort med høy presisjon når meisene er ute og flyr.

I vinter la vi blant annet rosiner og eplebiter i fuglemateren, det var populært. Og brødsmuler, når vi hadde en skalk til overs.

Les også: Fuglene storkoser seg i Spirea-hagen
Skjære og ekorn

Selv om begge våre fuglematere skal være såkalt skjæresikre, har både skjære og ekorn klart å finne en teknikk for å hente ut godsakene. Vi synes ikke det gjør noe – det er bare å fylle på mat litt oftere.

Les også: Skjære – den smarteste av fuglene
Kjøttmeisen setter seg lenger opp i treet for å føle seg trygg mens den spiser.

For at småfuglene skal føle seg trygge når de henter mat, er det også viktig at de har et tre eller busk i nærheten der de kan gjemme seg. Og at det ikke er skumle katter i det treet…

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.