Velg stauder med lang blomstringstid

De fleste stauder blomstrer bare et par-tre uker om gangen, men det finnes også noen som har flere måneder lang blomstringstid. Her er noen av dem vi har prøvd i vår egen hage.

Er du lei av å kjøpe nye sommerblomster i krukker og bed hvert eneste år, er det en god idé å plante stauder i stedet. Men det kan også bli en skuffelse når planten som blomstret så vakkert der den sto i hagesenteret, er avblomstret noen dager etter at du har plantet den i hagen.

Vil du ha flere hagetips fra oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Vårblomstrende stauder

De fleste vårblomstrende stauder har ganske kort blomstringstid. Og det er sannsynligvis disse du «faller for» når du besøker hagesenteret i mai.

Men det finnes heldigvis noen unntak også blant de tidligblomstrende staudene.

Julerosen blomstrer til påske, og fortsetter i månedsvis.

Julerose, eller påskeklokke som danskene kaller Helleborus orientalis, starter som regel å blomstre i mars-april. Og den fortsetter å blomstre og blomstre i mange måneder, før den dekorative frøstanden overtar. Den er ikke av de mest hardføre plantene, så hos er det ikke hvert år den blomstrer, men den overlever.

Løytnantshjerte (tidligere Dicentra spectabilis, nå Lamprocapnos spectabilis) er også en av vår-staudene våre som blomstrer lenge. Den rosa og mest vanlige varianten stortrives og blir en meter høy og tilsvarende bred i vår hage. Den blomstrer i hvert fall en måneds tid fra mai til juni.

Løytnantshjertene lager farge i hagen vår hele våren.

Løytnantshjerte finnes også som hvit, med navnet «Alba». Denne blir ikke så stor og kraftig som den rosa, men blomstrer til gjengjeld litt lengre, gjerne langt ut i juli. Bladverket er også lysegrønt og dekorativt.

Sommerblomstrende stauder

Blant de staudene som starter senere med å blomstre, er det lettere å finne noen som holder seg lenge i blomst.

Den hvite stjerneskjermen holder seg fortsatt fint i denne hagen i Elverum, i oktober 2017.

For eksempel stjerneskjerm (Astrantia) er veldig fin fra juli til slutten av august, noen ganger helt til frosten kommer.

Kattemynte er en annen staude du har glede av veldig lenge. Den blomstrer faktisk fra juni og helt til frosten kommer, spesielt om du kniper vekk de visne blomstene etterhvert.

Kattemynte blomstrer i praksis hele sommeren og høsten, og derfor et smart valg i en krukke.

Liker du lilla har du også glede av lavendel i lang tid. Den blomstrer i hvert fall fra juni til august.

Scabiosa ble plantet i vår hage tidligere i år, og har blomstret helt fra juli til nå.

En nykommer i vår hage i år er Scabiosa (blåknapp). Den har blomstret helt siden vi kjøpte den i juli, og ser ikke ut til å gi seg.

En annen blå staude som holder ut lenge er honningknoppurt (Centaurea montana). Vi har ikke den selv, men den er mye brukt i gamle hager – hardfør og lett å dyrke. Humlefavoritt!

OBS: Honningknoppurt er vurdert av Artsdatabanken til å ha høy risiko for spredning, men den er ikke forbudt å omsette i Norge. Finnes navnsorter i ulike farger.

Honningknoppurt:
Centaurea montana – blomsten minner kanskje litt om tistel, men uten alle borrene.

En annen lengeblomstrende staude er blodstorkenebb (Geranium sanguineum «Max Frei»). Den er fin å bruke som kantstaude, og tåler også å stå i skyggen. Hos oss har den blomstret fra juli til september.

Høstfloks blomstrer også lenge når den først setter i gang. I vår hage kom den ikke i blomst før slutten av september i år, men i mange andre hager starter den i slutten av juli og blomstrer til det blir frost.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
Høstfloksen begynte sent å blomstre hos oss i år, men står flott ennå.
Den lilla høstfloksen måtte vi vente lenge på, men den holder til gjengjeld ut lenge før den visner.