Georginer er blitt brukt som hageplanter i Norge i veldig mange år, men tåler ikke frost. Derfor må knollene oppbevares innendørs.
Sommeren er over, og det har allerede vært første frostnatt her på Østlandet. Det betyr at det haster å flytte inn planter som skal overvintre – men hvor er det best å vinterlagre dem?

Mange av plantene i hagen tåler ikke frost, men det betyr ikke at alle disse trenger å være ettårige. Pelargonia, fuksia (tåre), engletrompet, georginer, afrikalilje, sitrus og oliven er eksempler på planter som må lagres frostfritt for at de skal overleve vinteren. I store deler av landet må også de minst hardføre rosene, hortensia og magnolia lagres innendørs.

Les også: Slik overvintrer du stauder i krukker
Kaldt + lyst = ideelt

De plantene som må overvintres inne er i hovedsak planter som er eviggrønne (vintergrønne), det vil si at de beholder bladene året rundt. De hører naturlig hjemme på steder mye nærmere ekvator enn Norge, og der det altså er lys bortimot 12 timer i døgnet året rundt. Det er heller ikke frost der.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.

For å skape et godt miljø for overvintring, må vi altså forsøke å skape de samme forholdene som på det naturlige voksestedet. Problemet i dag er at de fleste av oss ikke har hus som er særlig godt egnet til vinterlagring av planter. Det er som oftest for varmt, i kombinasjon med for lite lys.

Skal du overvintre afrikalilje på soverommet, må du like å ha det kaldt når du sover. Bladene visner ikke ned, og planten trenger derfor lys også om vinteren.

Løsningen er derfor å få senket temperaturen. Har du et rom der temperaturen kan holdes under 10 grader er det ideelt. For eksempel en kald kjeller der det ikke blir frost, eller et soverom som ikke brukes eller varmes opp.

Midt på vinteren er det veldig lite dagslys i Norge, faktisk ingen ting i store deler av landet. Det betyr at et lite kjellervindu ikke vil gi på langt nær nok lys til overvintring av planter som beholder bladene om vinteren. Har du et armatur med lysstoffrør i taket, kan dette være nok til vinterlagring i en kald kjeller (4-5 grader). Er det varmere i rommet, bør du bruke ekstra plantelys. Det er også lurt å kjøpe en timer, slik at du kan stille inn lyset til å stå på i 12 timer.

Les også: Derfor skal du bruke vekstlys når du sår
Ikke lett å få det optimalt

Optimale forhold for vinterlagring er med andre ord ikke så enkelt å få til. Men det betyr ikke at det er umulig å få plantene til å overleve vinteren innendørs. Uten optimale forhold kan det hende de taper seg litt, mister blader og ser litt stusslige ut, men når våren kommer og de kan settes ut i hagen, vil de raskt komme til hektene igjen.

Her skal vi forklare litt hvordan du kan overvintre ulike planter innendørs. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke selv har erfaring med alle disse plantene, men vi har lært mye om temaet av andre hagefolk.

Georginer og andre knoller
Georgineknollene tåler ikke frost og kan vinterlagres på kjølerommet.

Tores mamma har hatt georginer i mange år, og knollene er blitt overvintret inne i over 100 år. Hun pleier å lagre knollene av både georginer og skaugumbegonia på kjølerommet gjennom vinteren. Der er det ideell temperatur, 4-5 grader, mørkt og luftig. Her kan også gladioler, kanna og oxalis overvintres hvis du har det.

Har du ikke kjølerom, kan du bruke potetskuffen i kjøleskapet, eller en mørk, kald kjeller.

Etter første frostnatt, klipper du ned georginene og graver opp knollene. Ta vekk så mye jord som mulig, tørk dem og oppbevar på kjølerommet eller i en kald kjeller.
La knollene stå i jorda så lenge som mulig før du tar dem inn, slik at de kan samle næring.

Etter første frostnatt vil plantene «falle sammen», og det er på tide å ta opp knollene. Da har de samlet så mye næring som mulig. Før knollene legges kaldt, er det lurt å få vekk så mye jord som mulig og la dem tørke litt, slik at de ikke råtner. Deretter legger du dem i pappesker eller staudekasser.

Dersom knollene står i potter, kan du overvintre hele potta inne, men pass på at jorda ikke er for fuktig.

Vil du ha georginene til å blomstre tidlig, kan du fordrive dem innendørs fra tidlig om våren – les her hvordan du gjør det.

Skaugumbegonia er en tradisjonsrik plante som må vinterlagres frostfritt.
Pelargonia og fuksia

Pelargonia og fuksia er planter med lang tradisjon i Norge, og som er relativt greie å få til å overvintre inne. Noen tar dem rett og slett inn i stua og setter i vinduskarmen sammen med andre stueplanter.

Fuksia (tåre) kan du få til å leve i mange år hvis du lagrer den inne om vinteren.

Gjør du dette er det lurt å klippe ned plantene ganske kraftig om høsten. Bladene visner som regel uansett når plantene flyttes inn, og det er lettere å få en liten, kompakt plante til å overvintre.

Du bør også unngå å plassere plantene rett over en varmeovn eller varmepumpe, da ingen planter liker varm, tørr luft. Det gjelder for øvrig også andre stueplanter.

Lys er vanligvis det største problemet når plantene står i en varm stue. Har du mulighet, sett gjerne inn et ekstra plantelys.
Pelargonia går vanligvis greit å overvintre, enten ved at du klipper den ned om høsten før du setter den inn, eller du tar avleggere som du overvintrer.

Du kan også velge å overvintre pelargonia og fuksia i en kald kjeller, da trengs det litt mindre lys. Eller for eksempel på soverommet, hvis du tar fra gardinene på dagtid og liker å ha det litt kaldt der du sover. Men ikke sett plantene i et vindu du åpner for å lufte om vinteren.

Afrikalilje
De fleste afrikaliljene er eviggrønne, og trenger derfor lys om vinteren.

Det finnes både eviggrønne (vintergrønne) sorter og sorter som visner ned om vinteren av afrikalilje (Agapanthus). De som visner ned kan du overvintre i en mørk kjeller som ikke er varmere enn 10 grader. Vintergrønne sorter trenger lys om vinteren, og bør helst overvintres mellom 1 og 7 grader.

Vi har en afrikalilje som er vintergrønn, den har vi foreløpig satt inn på soverommet, da vi ikke har annet egnet sted for overvintring. Vi har imidlertid planer om å sette inn plantelys med timer i en bod, der vi håper temperaturen også vil være lavere.

Afrikalilje trives forøvrig med å ha det litt trangt rundt røttene, så plassering i en ganske liten potte er det beste.

Engletrompet
Engletrompet er en flott plante som dessverre ikke er vinterherdig i Norge.

Her støtter vi oss også på erfaringene fra Tores foreldre, som har fått sin engletrompet til å overleve i mange år. De pleier å ta den inn i kjellerstuen om vinteren. Den blir litt pjusk og mister mange av bladene i løpet av vinteren, men den  kommer seg fort når den får flytte ut igjen. Ikke vær redd for å klippe den mye tilbake, den vokser seg fort stor igjen.

Sitrus og oliven
Sitrusplanter og oliventrær er blitt populære de siste årene, men det er litt styr å få dem til å klare seg over vinteren.

Mange har skaffet seg eksotiske små trær som sitrus og oliven, og de koster litt mye til å være ettårige.

Disse plantene tåler ikke frost, og mange setter dem derfor inn i stua når det begynner å bli kaldt om høsten. Men da begynner de raskt å sture, og mister blader.

Sitrus- og olivenplanter bør ideelt overvintres i et rom med 8-10 grader og lys fra et lysstoffrør eller plantelys. Skal de trives i stuetemperatur, bør du bruke ekstra plantelys, i tillegg til at de bør plasseres nært et sørvendt vindu. Har du en vinterhage der det er litt kjølig kan det funke.


Roser og busker i krukker

Bor du et sted der vinteren er for streng til at roser, hortensia eller magnolia vil klare seg, er det en god idé å plante disse i krukker som du setter inn om vinteren.

Det må ikke være frostfritt, har du for eksempel en bod eller garasje uten oppvarming er det som regel mildt nok til at de klarer seg. Eller i drivhuset.

Det er ikke noe lurt å sette planter som skal gå i vinterdvale inn i et rom med varme og lys, da vi de kunne skyte lange, lyse skudd og bli helt årstidsforvirret.

Vanning og gjødsling

Du trenger ikke å gjødsle planter som skal overvintres om vinteren. Men litt avhengig av hvor kaldt de står, kan det hende de trenger vann. Det er best for plantene om de får tørke litt opp mellom hver vanning, og det er viktig at du ikke gir så mye vann at røttene råtner.

Overvintre tomatplanter og sommerblomster?

Mange av plantene som brukes som ettårige, er egentlig flerårige hvis de vokser på steder der det ikke er kuldegrader om vinteren. Noen lurer på om det er mulig å overvintre tomatplanter, og det er det sikkert. Men det er ganske uhensiktsmessig.

Etter at vi har høstet alle tomatene våre, ser plantene nokså stusslige ut. Mange tomatplanter vokser seg også veldig lange, og vi synes ikke det er noen god idé å ta vare på flere meter høye tomatplanter i kjelleren. Det er bedre å så nye planter til våren.

Det samme gjelder sommerblomster. Det er bedre å kjøpe eller så nye planter, de vokser likevel så fort at det er ikke bryet verdt å styre med å ta vare på dem gjennom vinteren.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.