Skagsvola – Trysils fineste topptur

Vi innledet høstferien med å bestige Hedmarks svar på Besseggen, Skagsvola. Tross litt tåke fikk vi en flott tur med spektakulær utsikt.

Toppturer trenger absolutt ikke å bety å gå 8-10 timer i steinur for å nå en 2000-meter-topp. Det finnes mange mer tilgjengelige topper som kan by på minst like store naturopplevelser.

Humøret var på topp da vi nådde toppen, ingen hadde fått blodsmak av oppstigningen og det var deilig å finne frem den medbrakte matpakken.
Sånn skal utsikten egentlig se ut, ifølge brosjyren. Det var ikke helt sånn den dagen vi valgte å gå til Skagsvola.
Helt nytt turmål

Skagsvola lengst nord i Trysil var inntil for få år siden en godt bevart hemmelighet som kun lokalkjente visste om. Men nå har Turistforeningen fått merket en flott tursti opp til dette turmålet, med klopper over myrer og god tilrettelegging for vandrere. DNT-leder for Trysil og Engerdal, Knut Eggen, har vært primus motor for den nye Trysil-attraksjonen.

I 2016 gikk 6000 mennesker til Skagsvola, og interessen ser ikke ut til å avta. Selv på en litt grå september-lørdag møtte vi mange glade vandrere i samme ærend som oss selv.

Endelig på toppen, og vi så rett inn i «ertesuppe».

Skagsvola er ikke en spesielt krevende tur – hele runden er en snau mil med en høydeforskjell på cirka 250 meter. Du kan godt gå i joggesko hvis du ikke bryr deg om du blir våt på beina, og du trenger ikke å være i spesielt god form for å klare turen. Dette er en av få toppturer som både er barnevennlig og eldrevennlig.

I gammelskogen på vei opp til Skagsvola er det mye spennende å se, som denne sannsynligvis flere hundre år gamle furua.
Beregn 1-3 timer

Vi brukte rundt 3 timer opp og ned, med gode pauser. Er du sprek, jogger du fint hele runden på en drøy time. Men når du først er der oppe, bør du unne deg litt tid til å nyte utsikten.

Toppen av Skagsvola ligger 932 meter over havet, med andre ord ikke så høyt at du får problemer med pusten akkurat. Men vi skjønner at Skagsvola blir sett på som Trysils svar på Besseggen: Det stuper nemlig nesten rett ned i 460 meter til Engersjøen. Står du på kanten der får du like bra selfier som Besseggen, og du slipper å bruke 8 timer på turen.

Hele Skagsvola-runden er 9,4 kilometer, i lettgått terreng.

Du starter ved Brunndalssætra, der er det parkeringsplass. Det er merket mot Skagsvola helt fra fylkesveg 26 (Trysilvegen) ved Engerneset, der du tar av inn på Sennsjøvegen (fv 581). Etter 7 km på grusvei tar du til høyre inn på en skogsveg som du følger i 4,5 km. Vegen er sommeråpen og gratis å kjøre på. Om vinteren er den ikke brøytet, så da må du gå en lengre skitur hvis du vil til topps.

De karakteristiske røde T-ene geleider deg til toppen av Skagsvola.

Det er to stier til toppen av Skagsvola, en sørlig og nordlig, begge er godt merket. Vi gikk den sørlige stien begge veier på grunn av litt dårlig vær, men det fineste er å gå turen som en runde. Den nordlige stien er litt kortere, men også brattere. Hvis du ikke er så fjellvant kan det være greit å gå den sørlige stien begge veier.

Det er lagt ut klopper over de partiene av stien der det blir mest vått, og dermed slitasje. Slike klopper gjør at menneskelig ferdsel er mer skånsom mot naturen.
Gå i gammelskog

Fra parkeringsplassen gikk vi først cirka en kilometer over noen myrer, før det begynner å gå slakt oppover i gammelskog-terreng. Stien er utrolig godt merket med T-er med få meters mellomrom, så det er i praksis umulig å gå seg bort.

Vi tok oss god tid og hadde med ekstra klær, sitteunderlag og niste i sekken.

Etter cirka 800 over havet er det mindre vegetasjon og vi følte virkelig at vi var kommet til fjells. Den siste biten er stien litt mer steinete enn starten, men alt i alt en veldig lettgått tur.

Utsikten på toppen er som nevnt spektakulær, og vi satte oss ned i ly av noen steiner og beundret synet av Engersjøen som dukket opp mellom tåkebygene. På topp-varden er det naturligvis gjestebok som alle skriver seg inn i. Boka må nok skiftes ganske ofte, for på fine dager er det flere hundre som tar turen til Skagsvola.

Les også:

Galdhøpiggen – fjelltoppen de fleste kan nå

På Rondeslottet får du garantert audiens

Den gode høstfølelsen får vi på Skeikampen

Varden som markerer at du har nådd det høyeste punktet på turen.
Andreas la en ny stein på en av vardene.
Været var litt grått, men de flotte høstfargene gjorde sitt til at turen likevel ble et minne for livet.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.