Dyrk din egen mat i krukker

Har du lyst til å dyrke dine egne grønnsaker, frukt og bær – men mangler plass til kjøkkenhage? Ikke noe problem – du kan dyrke i krukker.

Du trenger ikke å ha en stor åker tilgjengelig for å dyrke dine egne grønnsaker eller andre spiselige vekster. Mange vekster går det helt fint å dyrke i krukker, kasser eller pallekarmer.  Opp gjennom årene har vi gjort oss ulike erfaringer med hva som funker og ikke funker til å dyrke på liten plass. Og det er overraskende mye som går bra!

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 

Er du som oss uheldig å ha brunsnegler i hagen, er det ofte lettere å holde sneglene unna planter som står i krukker enn de som står rett i bakken. Det går også an å lage sneglesikring rundt krukkene ved hjelp av kobbertape for eksempel (vi har ikke prøvd, men noen sier det funker).

Først noen generelle tips om å dyrke i krukker:
  • Bruk så store krukker som mulig, som du har plass til. I en liten krukke må du vanne hele tiden, og næringsstoffene vaskes fort ut av jorden. Det er også viktig at plantene har god plass til røttene etterhvert som de blir større.
  • Husk god drenering i krukkene: Borr hull i bunnen hvis det ikke er, og legg et lag med lecakuler og fiberduk før du fyller på jord.
  • Bruk alltid ny jord til ettårige grønnsaker som står i krukker. Den jorda du har dyrket i kan du gjenbruke i et bed.
  • Dersom du forkultiverer (sår) inne, bør du ha ekstra vekstlys. Hvis du ikke har mulighet til det, er det lurere å kjøpe planter i hagesenteret.
  • Husk å gjødsle ofte – enten langtidsvirkende pellets-gjødsel som du legger oppå jorda eller flytende næring hver gang du vanner.
  • Plasser krukker med spiselige vekster på et solrikt sted, i skyggen vokser slike planter dårlig.
  • Husk å vanne – skal du reise bort lønner det seg med selvvanningspotter eller automatisk vanningsanlegg for krukker.
  • Ikke gap over for mye – og velg heller 1 plante av flere ulike sorter enn mange planter av samme sort.
TIPS: Har du liten plass, velg det du liker best å spise. Og dyrk gjerne noe som er vanskelig å få tak i i butikken, som polkabeter eller gulrøtter i ulike farger.

Vi anbefaler også boken Dyrking på liten plass av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen og Hageselskapets bok Hage på balkongen (der har Tore tatt bilder).

TOMATER
Hundreds & Thousands er en tomatsort som er utmerket for dyrking i ampler og krukker, og som gir en enorm avling med søte små tomater. Er du nybegynner uten drivhus, prøv denne.

Vi har etterhvert mange års erfaring med å dyrke tomater i krukker uten drivhus. Den største utfordringen med å dyrke tomater utendørs er at vekstsesongen er litt i korteste laget for at tomatene skal rekke å bli modne. Men ellers har vi støtt på få problemer. Det vi har lært oss gjennom prøving og feiling er at det er lettest å lykkes hvis du velger sorter som ikke blir så høye (busktomater), samt at cherrytomater blir fortest modne.

Les også:

10 tips til dyrking av tomater

Velg riktig tomatsort når du kjøper frø

Lag pizzasaus av tomatene du ikke rekker å spise

CHILI OG PAPRIKA
En chilibusk kan gi mange frukter, det holder med 1.

Chili og paprika er ikke de enkleste vekstene å lykkes med, da Capsicum-planter ofte er utsatt for bladlus. Men vår erfaring er at det faktisk er mindre fare for lus på chiliplanter som står utendørs enn innendørs. For chili anbefaler vi ikke at du sår selv, da må du helst så i desember-januar for å rekke å få moden frukt. Kjøp heller en plante i hagesenteret, du trenger ikke mer enn 1 chiliplante (så fremt du ikke spiser chili con carne hver dag). Hvis du vil kan du også ta inn chili- og paprikaplanter og bruke dem som stueplanter, de kan bli til små trær hvis de får leve noen år. Bare pass på å holde dem friske slik at lusa holder seg unna.

SALAT
Salat kan helt fint dyrkes i en stor krukke.

Er du nybegynner-dyrker, er salat noe av det enkleste du kan starte med. Salaten sår du direkte ut i mai, og så sår du på nytt hver 4. uke slik at du alltid har fersk salat. Velg gjerne plukksalat, den tar det bare 4-5 uker fra såing til du kan høste, og du kan høste etterhvert som den blir ferdig.

Les også: Derfor skal du dyrke salat i krukker

URTER
Grønne urter kan du dyrke inne eller ute i krukker.

Krydderurter kan du dyrke året rundt i krukker, utendørs og innendørs. Noen urter som oregano, timian, gressløk og mynte er det enkelt å få til å overvintre i krukker også. Andre urter som dill, koriander, basilikum og persille kan du så selv om våren, eller kjøpe planter i hagesenteret eller matbutikken som du putter i jorda. Det er lurt å plassere krukkene med urter lett tilgjengelig fra kjøkkenet eller for eksempel ved grillen – da husker du å bruke dem når du lager mat. Du kan for eksempel ha en stor krukke med flere urter plantet sammen.

Les også: Dyrk dine egne krydderurter

RABARBRA
Vi prøvde oss med å ha rabarbra i en krukke, men den overlevde ikke vinteren dessverre.

Vi har prøvd å dyrke rabarbra i en krukke ett år, men fikk den ikke til å overvintre. Det var nok mest sannsynlig fordi vi var for ivrige til å høste helt i starten. Men det skal funke å dyrke rabarbra i krukke dersom du bruker en stor krukke, sørger for å gi mye næring og vann, og lar den stå på et solrikt sted. Og du bør ikke høste så mye før planten har stått ett år.

JORDBÆR
Jordbær kan fint dyrkes i krukker, da får du ha dem i fred for sneglene også.

Jordbær på friland blir dessverre ofte spist av brunsnegler, men det går fint å dyrke jordbær i en krukke eller kasse, eller til og med en ampel. Vi har to krukker med markjordbær som vi sådde for mange år siden, de gir jevn avling hvert år til tross for veldig lite oppfølging.

POTETER
Ingen poteter smaker så godt som de du tar rett opp fra jorda.

Poteter i potte funker kjempebra, og det finnes ikke bedre poteter enn små nypoteter som du tar direkte opp fra jorda. Vi prøvde i vår å lage vår egen potato pot, det funket forsåvidt greit, men du kan like godt bare bruke en vanlig potte. Du bør ha minimum 10 liter jordvolum når du dyrker poteter, og ett godt tips vi har lest hos vår bloggkollega Moseplassen er å bruke store, svarte murerbøtter fra Biltema som du borrer hull i. Det er viktig at overskuddsvann blir drenert ut, og at du passer på at potetene ikke tørker ut.

LØK
Løk trenger sandholdig jord – har du det kan du få dem til å vokse i krukker og kasser også.

Vi har prøvd et par ganger å dyrke løk i kasser, men vår erfaring er at løken fort råtner opp. Det vi har gjort feil, er nok at vi har brukt for tung, leirholdig jord. Løk krever mye næring og helst morenejord eller sandjord for å trives. Har du det, skal kepaløk funke til krukkedyrking også. Les ellers mer om dyrking av løk på Hageselskapets nettsider. 

GULRØTTER
Skal du så gulrøtter i krukker, er det viktig at jorddybden er stor nok.

I år sådde vi for første gang gulrøtter i vår plantekasse fra BEDD, og det funket kjempebra. Bare du har nok dybde til at gulrøttene kan vokse nedover, går det veldig greit å dyrke gulrøtter i en kasse eller krukke. Det går også an å dyrke gulrøtter i melkekartonger!

Så frøene direkte ut i mai, og husk å tynne etterhvert som småplantene kommer opp så det ikke blir for tett.

POLKABETER

Disse var nabo til gulrøttene i BEDD-kassen, og det gikk også veldig bra. Bare husk å tynne, slik at betene får plass nok til å vokse. Polkabeter og andre beter kan spises rå, ovnsbakt eller for eksempel som topping på pizza.

GRØNNKÅL
Grønnkål er en flott og sunn grønnsak som vi har dyrket med suksess i en dobbel pallekarm.

Det er noen år siden sist vi hadde grønnkål, men det skal vi definitivt prøve igjen. De klarer seg fint i en pallekarm eller stor krukke, og er en av de mest dekorative grønnsakene. Grønnkål tåler også frost, så du kan høste utover hele høsten og spise fersk, i wok eller som grønnkålchips. Supersunt er det også.

HVITLØK
Sett hvitlølsfeddene i jorda, så spirer de på nytt.

Skal du ha hvitløk med fedd, må den settes om høsten og høstes neste høst. Men du kan sette den om våren også, da blir det en stor «kinesisk» hvitløk uten fedd. Og du kan også klippe av det grønne og bruke dette i matlaging, det smaker litt mildere men er veldig godt.

ANDRE GRØNNSAKER

Vi har som sagt prøvd litt av hvert av grønnsaker i kasser og krukker. Brokkoli gikk ganske bra, blomkål funket ikke. Men ellers vet vi at både reddiker og sukkererter helt utmerket går an å dyrke i en krukke. Venstre-leder Trine Skei Grande har stor suksess med å dyrke jordskokk i en stor plantekarm. Hodekål er derimot ikke å anbefale, det tar for lang tid og har for lav kilopris.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.