Nå er det tid for fårikål igjen!

Vi har allerede hatt fårikål to ganger i høst, og i dag kjører vi ny runde! Norges nasjonalrett er festmaten som (nesten) lager seg selv.

Norske lam er i disse dager på vei vekk fra beitemarkene og inn på norske matfat. I 2014 ble fårikål utnevnt til Norges nasjonalrett, etter en meningsmåling blant Norges befolkning. 45 % av de spurte stemte på fårikålen, og det var godt nok til at daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug kunne kåre Norges nasjonalrett.

Bruk fårikålkjøtt av lam, det blir mørt og godt.

Forøvrig ble fårikål kåret til Norges nasjonalrett også i 1972 av NRK Nitimens lyttere.

Kåring eller ikke – fårikål er både kjempegodt å spise og veldig enkelt å lage. Du kjøper fårikålkjøtt og hodekål, hiver det oppi gryta med litt salt og pepper, og et par timer etterpå kan du nyte et nydelig måltid basert på helnorske råvarer (unntatt pepperen, da).

Kjøtt, kål og pepper – det er egentlig alt, men mer enn nok. Fårikålen lager seg mer og mindre selv hvis du lar den putre på komfyren et par timer.

Blir det noe igjen er det godt å vite at fårikål smaker nesten enda bedre dagen etter.

Den siste torsdagen i september, som i 2017 faller på den 28. september er det «Fårikålens festdag» – og med andre ord enda en grunn til å spise fårikål.
Kål må være noe av det billigste du får kjøpt i sesongen – altså nå i slutten av september. Vi har sett priser ned mot 1,90 per kilo! Da kunne butikkene like gjerne sagt: Kjøp sauekjøtt, få med kål gratis…
Det ser kanskje ikke ut som et gourmet-måltid, men fårikål er veldig godt.
Ingredienser:
  • 1-2 kg fårikålkjøtt av lam
  • 1 hodekål
  • 2-3 ss hvetemel
  • 2-3 ts salt
  • 1 ss hele pepperkorn
  • 0,5-1 liter vann
Kutt hodekålen i ganske grove biter eller skiver før du putter den i gryta.
Fremgangsmåte:
  • Legg kjøttet i en stor kasserolle.
  • Del kålen i biter/skiver og legg dem i kasserollen. Strø litt hvetemel mellom lagene.
  • Strø over 1 ss hel pepper og 2-3 ts salt.
  • Hell på vann, det skal ikke stå over kålen.
  • Kok opp og sett på svak varme et par timer. Rør rundt og pass på at det ikke svir seg i bunnen av kjelen.
  • Serveres med kokte poteter.
TIPS TIL DRIKKE TIL FÅRIKÅL
Legg fårikålkjøttet med fettet ned i bunnen av kjelen, og deretter kål.
For å jevne «sausen» på fårikålen, pleier vi å bruke noen spiseskjeer hvetemel som vi drysser mellom lagene med kål.
Hvis du lager fårikål på tradisjonelt skal den ikke krydres med noe annet enn pepper. Men det er selvfølgelig lov å eksperimentere med for eksempel hvitløk og andre krydder også.
Kokte poteter med persille er passende tilbehør til fårikål.
Få med både kjøtt og kål når du øser opp på tallerkenen.