Beskjæring av bringebærbusker

Mens de fleste bærbusker og frukttrær skal beskjæres tidlig om våren, skal bringebærbuskene beskjæres rett etter at du er ferdig med å høste dem.

Er du så heldig å ha hagebringebær, kan du høste verdens beste dessert på sensommeren. De røde, fristende bærene er vel noe av det beste som finnes, med eller uten fløte og sukker.

Bringebær har ikke så lang holdbarhet, så spis dem så fort som mulig!

For at bringebærbusken skal fortsette å gi god avling, bør den beskjæres tilbake hver høst. Bringebær gir nemlig avling på fjorårsskuddet. Dette betyr at de greinene som allerede har gitt avling, visner ned og kan klippes vekk.

Du ser enkelt hvilke du skal klippe vekk – det er jo de greinene det har vært bringebær på. De kan du klippe ned helt til bakken. De nye skuddene kan du beholde som har vokst opp i løpet av sommeren kan du beholde – de vil gi bringebær neste år. Unntaket er hvis det er veldig tett med nyskudd – da kan du fjerne noen og beholde bare de 6-10 kraftigste pr løpemeter busk.

Formeres ved rotskudd

Bringebær er en litt krevende busk å ha sammen med andre planter i hagen, da de fleste sortene formerer seg med rotskudd. Selv om du har plassert den trygt og godt inn i et hjørne, kan det plutselig dukke opp nye skudd helt andre steder i bedet.

Skap ditt nye hjem her:
Se de smarte produktene fra Lunehjem.no
(Annonselenke)

Det er derfor lurest å plante bringebær et sted der de kan stå for seg selv, og i godt drenert og gjerne litt sandholdig jord.

TIPS: Har du lyst på flere planter, kan du grave opp rotskuddene og plant i et nytt bed – pass på å få med så mye røtter som mulig.

Hvis du ikke har bringebær i egen hage er det vanligvis ikke noe problem å finne steder der du kan plukke villbringebær. Den smaker enda bedre, men er mindre og dermed litt treigere å plukke.

Rundt her vi bor er det flere steder det går an å plukke deilige «ville» bringebær, noe familiens yngste setter stor pris på.

De siste årene har det dessuten kommet ferske bringebær til salgs i matbutikkene, også norskproduserte.

Les også: Beskjæringsguide for frukttrær og bærbusker
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!