Mens de fleste bærbusker og frukttrær skal beskjæres tidlig om våren, skal bringebærbuskene beskjæres rett etter at du er ferdig med å høste dem.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Er du så heldig å ha hagebringebær, kan du høste verdens beste dessert på sensommeren. De røde, fristende bærene er vel noe av det beste som finnes, med eller uten fløte og sukker.
For at bringebærbusken skal fortsette å gi god avling, bør den beskjæres tilbake hver høst. Bringebær gir nemlig avling på fjorårsskuddet. Dette betyr at de greinene som allerede har gitt avling, visner ned og kan klippes vekk.
Du ser enkelt hvilke du skal klippe vekk – det er jo de greinene det har vært bringebær på. De kan du klippe ned helt til bakken. De nye skuddene kan du beholde som har vokst opp i løpet av sommeren kan du beholde – de vil gi bringebær neste år. Unntaket er hvis det er veldig tett med nyskudd – da kan du fjerne noen og beholde bare de 6-10 kraftigste pr løpemeter busk.
Formeres ved rotskudd
Bringebær er en litt krevende busk å ha sammen med andre planter i hagen, da de fleste sortene formerer seg med rotskudd. Selv om du har plassert den trygt og godt inn i et hjørne, kan det plutselig dukke opp nye skudd helt andre steder i bedet.
Det er derfor lurest å plante bringebær et sted der de kan stå for seg selv, og i godt drenert og gjerne litt sandholdig jord.
TIPS: Har du lyst på flere planter, kan du grave opp rotskuddene og plant i et nytt bed – pass på å få med så mye røtter som mulig.
Hvis du ikke har bringebær i egen hage er det vanligvis ikke noe problem å finne steder der du kan plukke villbringebær. Den smaker enda bedre, men er mindre og dermed litt treigere å plukke.
De siste årene har det dessuten kommet ferske bringebær til salgs i matbutikkene, også norskproduserte.