Hyggelig besøk av «Nøtteliten»

Vi bor praktisk talt midt i skogen, selv om vi bor midt i Oslo, og har stadig besøk av ekorn i hagen og på terrassen. Her har Tore fanget noen skikkelige ekorn-blinkskudd med kamera.

Ekorn er veldig søte, og vi har flere som ofte kommer på besøk i hagen både sommer og vinter. Om sommeren er de gjerne ute etter noen av konglene i furutreet, mens de om vinteren kommer og forsyner seg av mat fra fuglematerne.

Hm, er dette trygt, da? Ekornet vurderer om det skal hoppe videre.

Den spretne hagegjesten er en gnager i ekornfamilien, og utbredt over hele Norge opp til Finnmark.

Allsidig kosthold

Ekorn lever av frø, nøtter, skudd og knopper, bark, blader og blomster, samt lav og sopp. Får de tak i det, sier de ikke nei takk til fugleegg og larver heller. Med andre ord er ekornet ganske allsidig i kosten, og det er kanskje også derfor det finnes så mange av dem.

I sangen synger vi at «Nøtteliten bor i toppen av et tre», og det gjør vårt ekorn også. I hvert fall når han/hun ikke er ute og spretter.

Nå om høsten jobber ekornet også ivrig med å lage seg matforråd til vinteren. Frø og nøtter blir samlet og lagret i hule trær eller fuglekasser, eller andre egnede steder. Det er ganske sjelden at ekornet husker hvor maten er gjemt – men det er jo ikke så farlig, for noen andre ekorn har også gjemt mat!

En kongle! Inni der er det frø som jeg kan spise!

I tillegg er det jo greit at vi mennesker legger ut mat til småfuglene om vinteren – det nyter ekornet også godt av. Det er utrolig hvor akrobatiske de er for å klare å få tak i maten.

Fuglemater, sa du? Det er vel mer en ekorn-mater.

Har du lyst til å ha ekorn boende i hagen din er første bud at du har et tre i hagen. Vi har to furutrær på tomta, i tillegg til at skogen er rett ved, så her er det ideelle ekorn-forhold.

Kan få to kull i året

Før vinteren bygger ekornet seg et godt og varmt bol i et hult tre eller på en grein i treet. Bolet bygges av kvister og fôres med mose og gress. På senvinteren føder ekornhunnen inntil 6 unger, og hvis det er god mattilgang kan hun kjøre i gang med et nytt kull som fødes i juli-august.

Jada, bare snu rumpa til kamera, du.

Hvis du har lyst til at en ekornfamilie skal flytte inn i hagen din, kan du prøve å sette opp en ekornkasse, du finner en oppskrift her hos vår blogg-kollega Moseplassen.

(Ekorn-fakta er hentet fra Store Norske Leksikon)

Ekornet er en balansekunstner av de sjeldne, og faller aldri ned. Ikke som vi har sett, i hvert fall.
Et motlysbilde av vår faste gjest på fôringsplassen.