Hyggelig besøk av «Nøtteliten»

Vi bor praktisk talt midt i skogen, selv om vi bor midt i Oslo, og har stadig besøk av ekorn i hagen og på terrassen. Her har Tore fanget noen skikkelige ekorn-blinkskudd med kamera.

Ekorn er veldig søte, og vi har flere som ofte kommer på besøk i hagen både sommer og vinter. Om sommeren er de gjerne ute etter noen av konglene i furutreet, mens de om vinteren kommer og forsyner seg av mat fra fuglematerne.

Hm, er dette trygt, da? Ekornet vurderer om det skal hoppe videre.

Den spretne hagegjesten er en gnager i ekornfamilien, og utbredt over hele Norge opp til Finnmark.

Allsidig kosthold

Ekorn lever av frø, nøtter, skudd og knopper, bark, blader og blomster, samt lav og sopp. Får de tak i det, sier de ikke nei takk til fugleegg og larver heller. Med andre ord er ekornet ganske allsidig i kosten, og det er kanskje også derfor det finnes så mange av dem.

I sangen synger vi at «Nøtteliten bor i toppen av et tre», og det gjør vårt ekorn også. I hvert fall når han/hun ikke er ute og spretter.

Nå om høsten jobber ekornet også ivrig med å lage seg matforråd til vinteren. Frø og nøtter blir samlet og lagret i hule trær eller fuglekasser, eller andre egnede steder. Det er ganske sjelden at ekornet husker hvor maten er gjemt – men det er jo ikke så farlig, for noen andre ekorn har også gjemt mat!

En kongle! Inni der er det frø som jeg kan spise!

I tillegg er det jo greit at vi mennesker legger ut mat til småfuglene om vinteren – det nyter ekornet også godt av. Det er utrolig hvor akrobatiske de er for å klare å få tak i maten.

Fuglemater, sa du? Det er vel mer en ekorn-mater.

Har du lyst til å ha ekorn boende i hagen din er første bud at du har et tre i hagen. Vi har to furutrær på tomta, i tillegg til at skogen er rett ved, så her er det ideelle ekorn-forhold.

Kan få to kull i året

Før vinteren bygger ekornet seg et godt og varmt bol i et hult tre eller på en grein i treet. Bolet bygges av kvister og fôres med mose og gress. På senvinteren føder ekornhunnen inntil 6 unger, og hvis det er god mattilgang kan hun kjøre i gang med et nytt kull som fødes i juli-august.

Jada, bare snu rumpa til kamera, du.

Hvis du har lyst til at en ekornfamilie skal flytte inn i hagen din, kan du prøve å sette opp en ekornkasse, du finner en oppskrift her hos vår blogg-kollega Moseplassen.

(Ekorn-fakta er hentet fra Store Norske Leksikon)

Ekornet er en balansekunstner av de sjeldne, og faller aldri ned. Ikke som vi har sett, i hvert fall.
Et motlysbilde av vår faste gjest på fôringsplassen.

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.