Vi bor praktisk talt midt i skogen, selv om vi bor midt i Oslo, og har stadig besøk av ekorn i hagen og på terrassen. Her har Tore fanget noen skikkelige ekorn-blinkskudd med kamera.
Ekorn er veldig søte, og vi har flere som ofte kommer på besøk i hagen både sommer og vinter. Om sommeren er de gjerne ute etter noen av konglene i furutreet, mens de om vinteren kommer og forsyner seg av mat fra fuglematerne.

Den spretne hagegjesten er en gnager i ekornfamilien, og utbredt over hele Norge opp til Finnmark.
Allsidig kosthold
Ekorn lever av frø, nøtter, skudd og knopper, bark, blader og blomster, samt lav og sopp. Får de tak i det, sier de ikke nei takk til fugleegg og larver heller. Med andre ord er ekornet ganske allsidig i kosten, og det er kanskje også derfor det finnes så mange av dem.

Nå om høsten jobber ekornet også ivrig med å lage seg matforråd til vinteren. Frø og nøtter blir samlet og lagret i hule trær eller fuglekasser, eller andre egnede steder. Det er ganske sjelden at ekornet husker hvor maten er gjemt – men det er jo ikke så farlig, for noen andre ekorn har også gjemt mat!

I tillegg er det jo greit at vi mennesker legger ut mat til småfuglene om vinteren – det nyter ekornet også godt av. Det er utrolig hvor akrobatiske de er for å klare å få tak i maten.

Har du lyst til å ha ekorn boende i hagen din er første bud at du har et tre i hagen. Vi har to furutrær på tomta, i tillegg til at skogen er rett ved, så her er det ideelle ekorn-forhold.
Kan få to kull i året
Før vinteren bygger ekornet seg et godt og varmt bol i et hult tre eller på en grein i treet. Bolet bygges av kvister og fôres med mose og gress. På senvinteren føder ekornhunnen inntil 6 unger, og hvis det er god mattilgang kan hun kjøre i gang med et nytt kull som fødes i juli-august.

Hvis du har lyst til at en ekornfamilie skal flytte inn i hagen din, kan du prøve å sette opp en ekornkasse, du finner en oppskrift her hos vår blogg-kollega Moseplassen.
(Ekorn-fakta er hentet fra Store Norske Leksikon)

