Høstormedrue – flott nykommer i Spirea-hagen

Vi måtte vente lenge på blomstring, men ble på ingen måte skuffet: Høstormedrue er en av de absolutt flotteste staudene i høsthagen.

I sommer har vi gjort om ganske mye på bedene i hagen – og har dermed fått plass til flere nye stauder.

Hvert spir har tett i tett med hvite blomster som står godt til den mørkerøde stilken.
En av nykommerne er høstormedrue – Actea simplex «Brunette» (tidligere Cimicifuga racemosa), som med tiden skal bli en høyreist og vid staude som vil gjøre mye av seg i høsthagen.

Høstormedrue er en av de staudene som blomstrer seinest på året, det er akkurat så vidt den rekker det før frosten kommer. Hos oss har den sprunget ut i blomst i dag, 20. september.

Bladverket er en minst like god grunn til å skaffe deg høstormedrue, som blomstringen. Det blir litt grønnere hvis planten står i skyggen.
Dekorativt bladverk

Men selv om den blomstrer seint, er det en veldig flott plante også tidligere på sesongen. Med sine flotte mørkerøde blader og lange spir før blomstring, er den veldig dekorativ også før blomstring. Og for et syn når den endelig blomstrer! Kremhvite, bittesmå blomster som sitter tett i tett og tiltrekker seg humler og andre insekter som fortsatt er ute og flyr.

De purpurrøde bladene danner en flott kontrast til alt det grønne rundt.

Høstormedrue er hardfør til H6, og trives i både sol og halvskygge. Hvis den står mørkt vil bladene bli litt grønnere, mens hvis den står lyst blir de mørkerøde. Sånn er det forresten med mange planter med røde blader, de blir grønnere i skyggen.

Den finnes også med blader som er grønne i utgangspunktet.

Studer de fine detaljene i blomstene på nært hold.
Jevnt fuktig

Den hardføre stauden liker også å ha det jevnt fuktig, og hvis den trives godt kan den bli 2 meter høy. Det er snakk om en høy staude, så tenk nøye igjennom plasseringen før du planter. Bladverket danner en stor tue, og du kan godt dele den om noen år.

I vår hage flytter vi stadig på planter, for å finne ut hvor de trives best. I sommer gjorde vi helt om på dette staudebedet, og fikk litt bedre plass. Høstormedruen kommer uansett til å fylle tomrommet, den bør ideelt ha en kvadratmeter å boltre seg på.
TIPS: Bor du et sted i Norge med kort sommersesong, er det ikke sikkert høstormedrue rekker å blomstre. Da må du i hvert fall sette den på et solrikt sted.

Høstormedrue er også en av plantene brunsneglene ikke skal like så godt, hos oss har de i hvert fall ikke blitt spist. Så noter deg navnet og skaff en slik til neste års høsthage!

Les også: Slik får du en fargerik høsthage

Også i knopp er høstormedruen et vakkert syn.
Høstormedrue kan strekke seg opptil to meter mot himmelen.